Το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ με εμπλοκή Ειδικών Δυνάμεων για την απομάκρυνση των Ελλήνων από την Ουκρανία

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός ο οποίος αφορά δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων πολιτών και ομογενών μπροστά στο ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής .

 

Την απομάκρυνση των Ελλήνων υπηκόων, αλλά και όσων ομογενών το επιθυμούν από την Ουκρανία, στο ενδεχόμενο που η διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο λάβει διαστάσεις άμεσης στρατιωτική σύγκρουσης, προβλέπει άκρως απόρρητο σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το σχέδιο έχει εκπονηθεί από το ΓΕΕΘΑ και σύμφωνα με πληροφορίες έχει κοινοποιηθεί τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς επίσης και σε μια σειρά από αρμόδιες υπηρεσίες που θα μπορούσαν να έχουν κάποιου είδους εμπλοκή στη σχετική επιχείρηση.

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο έχει σημαντικές ομοιότητες με την επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας», όπως είχε ονομαστεί η οργανωμένη προσπάθεια απομάκρυνσης των Ελλήνων από την εμπόλεμη ζώνη της Αμπχαζίας η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1993 και ολοκληρώθηκε ένα μήνα αργότερα.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το σχέδιο απομάκρυνσης των Ελλήνων από την Ουκρανία να αποτελείται από τρεις φάσεις, στο πλαίσιο των οποίων προβλέπεται, μεταξύ άλλων και η μετάβαση στις σχετικές περιοχές ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων προκειμένου να εξασφαλίσουν την ομαλή και απρόσκοπτη μεταφορά όλων εκείνων που θα θελήσουν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προς τις (παραθαλάσσιες) τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί ως βάσεις συγκέντρωσης.

Ως εκ τούτου ιδιαίτερα κρίσιμος θεωρείται ο ρόλος που θα διαδραματίσει η νεοσύστατη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ οι άνδρες της οποίας έχουν εκπαιδευτεί και σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. 

Παράλληλα, κομβικής σημασίας εκτιμάται πως θα είναι και η συμμετοχή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δεδομένου ότι ήδη υπάρχει μία σχετική κινητοποίηση ως προς την αναζήτηση πλοίων που, εφόσον απαιτηθεί, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είτε ως πλωτά ξενοδοχεία είτε για την μεταφορά των Ελλήνων ομογενών που όντας ευρισκόμενοι εντός της εμπόλεμης ζώνης θα ήθελαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και να μετεγκατασταθούν προσωρινά σε άλλα ασφαλέστερα μέρη ή ακόμη και στην Ελλάδα.

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα: : protothena

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ