Αξιοποιούνται ιστορικά κτίρια του πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου

Τα τρία ιστορικά κτίρια του πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας θα αποκατασταθούν και θα αξιοποιηθούν από την Περιφέρεια Αττικής

 

 

Ένα σημαντικό έργο πολιτιστικού χαρακτήρα στο κέντρο της Αθήνας, προϋπολογισμού 14 εκατομμύριων ευρώ, προχωρά με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής και αφορά στην αποκατάσταση και αξιοποίηση τριών ιστορικών κτιρίων του πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, ως χώρου εκδηλώσεων, εκθέσεων μουσειακού υλικού, αρχείου και βιβλιοθήκης.

Η προγραμματική σύμβαση υπογράφηκε από την Περιφέρεια, την Εκκλησία και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα τρία κτίρια γνωστά ως «Στρατιωτικά Παραπήγματα» στην περιοχή του Λυκαβηττού (επί των οδών Δεινοκράτους και Ιατρίδου). Έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, ως ιδιαίτερης περιβαλλοντικής και οικιστικής αξίας. Διαθέτουν σπάνια οικοδομική τεχνολογία και ρυθμολογικά στοιχεία – πολυγωνική λιθοδομή, αξιόλογα διακοσμητικά στοιχεία στις όψεις τους και ξύλινη τετράριχτη στέγη με βυζαντινού τύπου κεραμίδια.

Τα κτίρια αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και των αρχιτεκτονικών ρευμάτων της εποχής. Από το 1882 μέχρι το 1897, τμήμα του συγκροτήματος αξιοποιήθηκε για τη λειτουργία του «Στρατιωτικού Σχολείου Υπαξιωματικών» το οποίο ήταν εφάμιλλο και ισάξιο της Σχολής Ευελπίδων. Από το 1904 και μέχρι το 1971, το συγκρότημα χρησιμοποιήθηκε από το «Α΄ Στρατιωτικό Νοσοκομείο» (1904 – 1945), το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «401». Νοσηλεύτηκαν χιλιάδες ασθενείς και τραυματίες των Βαλκανικών Πολέμων, του Μακεδονικού Μετώπου, της Μικρασιατικής Εκστρατείας, του Ελληνο-Ιταλικού και του Ελληνο-Γερμανικού πολέμου.

Στόχος του έργου είναι η αποκατάσταση των εκτεταμένων βλαβών που παρουσιάζουν τα κτίσματα (καταρρεύσεις στεγών – τοίχων, διάβρωση πατωμάτων, σήψη ξύλινων στοιχείων, οξείδωση σιδηρών στοιχείων), η ενίσχυση των οργανισμών τους και η διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων προκειμένου να καταστούν λειτουργικά και να αξιοποιηθούν.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ