Αυτός είναι ο λόγος που η Μέρκελ «κάνει τεμενάδες» στον Ερντογάν

ΜΕΡΚΕΛ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Μπορεί η Τουρκία να είναι ο ταραξίας της Μεσογείου και να έχει ανοίξει μέτωπα παντού, ωστόσο η Γερμανία έχει λόγους και μάλιστα σοβαρούς που συνεχίζει να σωπαίνει μπροστά σε αυτή τη συμπεριφορά.

Απόρρητο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που διέρρευσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, αναφέρει ότι η Τουρκία το 2019 ήταν αποδέκτρια του ενός τρίτου των γερμανικών εξαγωγών όπλων. Οι προμήθειες ανέρχονται σε 344 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν κυρίως τον τομέα του ναυτικού.

Με βάση τους αριθμούς αυτούς, η Αγκυρα παραμένει στην πρώτη θέση του πελατολογίου της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας για το 2019, όπως συνέβη και το 2018, όταν ο όγκος των προμηθειών της Τουρκίας ήταν 242,8 εκατ. ευρώ. Το περιοδικό «Σπίγκελ» επισημαίνει ότι μετά την εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία τον Οκτώβριο του 2019, το Βερολίνο «πάγωσε» ένα τμήμα των εξαγωγών προς την Τουρκία. Επρόκειτο για τα όπλα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Τουρκία στον πόλεμο της Συρίας. «Με βάση το έγγραφο, τα όπλα που προμήθευσε πέρυσι η Γερμανία στην Τουρκία αφορούν αποκλειστικά τον “τομέα του ναυτικού”» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

«Οι εξαγωγές οπλισμού στην Τουρκία είναι αμφιλεγόμενες όχι μόνο εξαιτίας της προέλασης στη Συρία» συνεχίζει το περιοδικό. «Η Τουρκία παρεμβαίνει στον εμφύλιο της Λιβύης, τροφοδοτώντας τους εμπόλεμους με οπλισμό, ενώ την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποίησε επιδρομή στο βόρειο Ιράκ με στόχο το ΡΚΚ, το οποίο η Τουρκία κατατάσσει στις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Η γερμανική κυβέρνηση δημοσιεύει κάθε χρόνο στοιχεία για τις εξαγωγές όπλων, αλλά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε ότι για τις περισσότερες χώρες δεν θα δίνει ξεχωριστά στοιχεία. Η έλλειψη διαφάνειας ήταν η απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις αντιδράσεις εναντίον βιομηχανιών όπλων που προμηθεύουν συγκεκριμένες χώρες. «Η στατιστική υπηρεσία δεν μπορεί να αποκλείσει την αποκάλυψη της ταυτότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων, σε περίπτωση που δημοσιευθούν επιμέρους στοιχεία. Ως εκ τούτου, για λόγους προστασίας του εμπορικού απορρήτου, δεν είναι εφικτή η δημοσιοποίηση» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Καθημερινή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ