Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε νέο πόλεμο εναντίον της Αρμενίας – Απούσα η διεθνής κονότητα

ΑΡΜΕΝΙΑ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν, Διεθνολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) και ερευνητής στο Washington Institute for Defence and Security.

Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε έναν νέο πόλεμο εναντίον της Αρμενίας.

Χθες τη νύχτα, χωρίς καμία προειδοποίηση, βομβαρδίστηκαν αρμενικές μη στρατιωτικές υποδομές, πόλεις και χωριά (οι κίτρινες κουκκίδες στον χάρτη) – στοχοποιήθηκαν, δηλαδή, άμαχοι – και έγινε προσπάθεια κατάληψης αρμενικών εδαφών.

Οι αζερικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βαρύ πυροβολικό και βαλλιστικούς πυραύλους.

Οι απώλειες υψηλές και οι καταστροφές στις αρμενικές ακριτικές περιοχές σημαντικές. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ενώ οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διάλογο και δεν διαφέρει από την απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως αναμενόταν, η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας δεν ήταν ικανοποιητική.

Η Ρωσία, έχοντας στενούς δεσμούς με το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και λόγω της ήττας της στην Ανατολική Ουκρανία, δεν θα δράσει εναντίον του Αζερμπαϊτζάν. Δεν θέλει ούτε μπορεί να το κάνει.

Η Τουρκία υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν, παρά τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αρμενία. Το ξεκαθάρισε σήμερα ο Τσαβούσογλου.

Η δε στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απογοητευτική.

ΑΡΜΕΝΙΑ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Οι τωρινές συγκρούσεις δεν έχουν ουδεμία σχέση με το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μια ματιά στον χάρτη είναι αρκετή για να το καταλάβει μέχρι και ο πιο άσχετος. Η Αρμενία ήδη απευθύνθηκε στον CSTO, την Ρωσία (με την οποία έχει την συμφωνία αμοιβαίας συνδρομής) και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η σύγκρουση βολεύει το καθεστώς Αλίγιεφ. Όχι μόνο για την εσωτερική κατανάλωση και την εικόνα του καθεστώτος, αλλά γιατί θέλει να επιβάλει τους δικούς του όρους στην Αρμενία. Θέλει μια αντίστοιχη «Συνθήκη των Βερσαλλιών». Όπου θα τα πάρει όλα χωρίς να δώσει τίποτα. Θέλει να εξευτελίσει την Αρμενία και να τροφοδοτήσει τον εθνικισμό στο εσωτερικό.

 


Περισσότερα άρθρα από το Γιώργο Μενεσιάν:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΝΕΣΙΑΝ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ