Δεν δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις με την Ελλάδα η Συμφωνία των Πρεσπών λέει ο Ρώσος Πρέσβης

Πολύ επιτυχημένη χρονιά στη συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας, επισήμανε σε συνέντευξη τύπου ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοφ

 

 

Πολύ επιτυχημένες χαρακτήρισε τις πρόσφατες ελληνορωσικές συναντήσεις κορυφής στη Μόσχα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοφ, εκφράζοντας την ικανοποίηση της χώρας του για τα αποτελέσματα των επαφών του Αλέξη Τσίπρα με τη ρωσική ηγεσία, αλλά και εν γένει για την ελληνορωσική συνεργασία. Παράλληλα, ο κ. Μάσλοφ έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι ιδιαίτερος σημαντικός εταίρος για τη Μόσχα και πως οι διμερείς σχέσεις διαχρονικά ακολουθούν την ανιούσα πορεία.

Σε ενημέρωση που παραχώρησε σε δημοσιογράφους στην Αθήνα, ο κ. Μάσλοφ ξετύλιξε το συνολικό πλέγμα των ελληνορωσικών σχέσεων, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και την πραγματοποίηση της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών, και σκιαγράφησε τις θέσεις της Ρωσίας σε μείζονος σημασίας εθνικά θέματα της χώρας μας, όπως το Κυπριακό και η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και σε τρέχοντα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Εισαγωγικά ο Ρώσος πρέσβης αναφέρθηκε στο σημερινό επίπεδο των διμερών σχέσεων, χαρακτηρίζοντας την τρέχουσα χρονιά επιτυχημένη χρονιά όσον αφορά την ελληνορωσική συνεργασία. «Έχουμε πολύ εντατικό πολιτικό διάλογο τα τελευταία τρία χρόνια» παρατήρησε, αναφέροντας για παράδειγμα τις πέντε συναντήσεις και τις επτά τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ειδικότερα, αποτιμώντας την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα και τις επαφές του με την ηγεσία της Ρωσίας, δήλωσε: «Ήμουν παρών σε όλες τις συναντήσεις και δεν μπορώ παρά να επιβεβαιώσω το κλίμα φιλίας και συνεννόησης στο οποίο διεξήχθησαν». Μάλιστα, επισήμανε πως η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα είναι η καλύτερη διαπίστωση της επαναφοράς των ελληνορωσικών σχέσεων στην ομαλή ανοδική πορεία και προσέθεσε: «Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά επειδή η έστω και σύντομη ψύχρανση πήγαινε κόντρα στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των χωρών μας».

Παράλληλα, μιλώντας για τη σημασία που έχει για τη χώρα του η Ελλάδα, ανέφερε πως είναι ιδιαίτερος εταίρος της Ρωσίας, με τον οποίο επιδιώκει έναν εταιρικό διάλογο με βάση τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και του συνυπολογισμού των συμφερόντων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως από τη φετινή επετειακή χρονιά των 190 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, περνάμε το 2019 στο κοινό Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας, με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και στις δύο χώρες. Επίσης, ως περαιτέρω ενδεικτικό του καλού κλίματος των διμερών σχέσεων, προανήγγειλε πως το 2019 η Ρωσία θα εγκαινιάσει δύο νέα επίτιμα προξενεία στην Ελλάδα, στο Ναύπλιο και στην Αλεξανδρούπολη, σημειώνοντας πως θα συμβάλλουν στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων στο διαπεριφερειακό επίπεδο, στις τουριστικές και ανθρωπιστικές συναλλαγές.

Συμπυκνώνοντας το μήνυμά του για το μέλλον των ελληνορωσικό σχέσεων, ανέφερε πως «κοιτάζουμε μπροστά με αισιοδοξία». Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα διάφορα σχήματα περιφερειακής συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπως τις τριμερείς συνεργασίες, ο κ. Μάσλοφ είπε πως αν συμβάλλουν στην ασφάλεια και τη σταθεροποίηση της περιοχές είναι θετικές.

«Όποια ονομασία και αν συμφωνήσουν η Αθήνα και τα Σκόπια [..] όλοι θα την αναγνωρίσουν»

«Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας. Για μας έχουν τη δική τους ξεχωριστή αξία», κατέστησε σαφές ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα. Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μάσλοφ είπε: «Ως προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπάρχει το ψήφισμα 845 το οποίο υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας το 1993, και σύμφωνα με αυτό το ψήφισμα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ πρέπει να ενημερώνει συνέχεια τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων, και να παρουσιάσει έκθεση για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών. Τέτοια ενημέρωση μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει».

Παράλληλα, διαμήνυσε πως η Ρωσία δεν είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε νέα ονομασία της πΓΔΜ και επικαλούμενος σχετικές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών είπε πως «όποια ονομασία και αν συμφωνήσουν η Αθήνα και τα Σκόπια, εάν αυτό αποφασιστεί επισήμως και κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα της πΓΔΜ, όλοι θα την αναγνωρίσουν». Η επίλυση του ονοματολογικού θα είναι ένα θετικό γεγονός εάν ενσωματωθεί στο Σύνταγμα του γειτονικού κράτους το νέο όνομα, υπογράμμισε.

Παράλληλα, επανέλαβε την αντίθεση της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ειδικότερα σσον αφορά την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, τόνισε πως η Ρωσία δεν το βλέπει ως θετικό γεγονός, «επειδή η ρωσική στάση είναι καταρχήν κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, επειδή θα προκαλέσει και τα ρωσικά αντίμετρα».

«Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης της Κύπρου»

Ειδική αναφορά έκανε ο Ρώσος πρέσβης στις σχέσεις της Ρωσίας με την Κύπρο, χαρακτηρίζοντας την σημαντικό εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο, με την οποία διατηρεί πατροπαράδοτες φιλικές σχέσεις.

Η θέση της Ρωσίας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι παραμένει αμετάβλητη επί πολλές δεκαετίες. «Είμαστε υπέρ μιας καθολικής, δίκαιας, σταθερής, βιώσιμης λύσης του προβλήματος που πρέπει να επιλυθεί από τις ίδιες τις κυπριακές κοινότητες μέσω διαπραγματεύσεων, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς την έξωθεν επιβολή προπαρασκευασμένων συνταγών και τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων» ξεκαθάρισε.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Ρωσία από τη δεκαετία του ’70 τασσόταν και σήμερα τάσσεται υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης της Κύπρου. Αυτή η θέση επισφραγίστηκε με πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισήμανε.

Ως προς την ΑΟΖ της Κύπρου, εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που μπορούν να προκαλούν ένταση και να είναι εις βάρος του διεθνούς δικαίου, το οποίο καθορίζει ξεκάθαρα, όπως προσέθεσε, τα δικαιώματα των κυρίαρχων κρατών. «Είναι πάγια η θέση της Ρωσίας ότι οποιεσδήποτε διαφορές πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά με ειρηνικό τρόπο μέσω του πνεύματος της καλής γειτονίας» τόνισε.

Επίσης, επανέλαβε πως η Ρωσία παραδοσιακά τάσσεται υπέρ των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την παράταση της παραμονής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντάς την σημαντικό σταθεροποιητικό παράγοντα. Το θέμα της παραμονής της στο νησί πρέπει να ακολουθήσει την πορεία της διευθέτησης, όχι να προηγείται (της διευθέτησης), σημείωσε.

«Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας προσφέρει τα απαραίτητα μέσα για τον καθορισμό των ορίων των χωρικών υδάτων»

Ερωτηθείς σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, ο κ. Μάσλοφ είπε πως ισχύει η σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, στην οποία η Ρωσία είναι προσηλωμένη και την οποία θεωρεί θεμελιώδους σημασίας για το σύστημα των διεθνών σχέσεων. «Η συγκεκριμένη Σύμβαση προσφέρει όλα τα απαραίτητα μέσα για τον καθορισμό των ορίων των χωρικών υδάτων των κρατών με τον τρόπο όπου ταυτόχρονα διασφαλίζει και τα νόμιμα δικαιώματα των όμορων κρατών» τόνισε και συμπλήρωσε πως «είναι απολύτως φυσική επιθυμία της Ρωσίας να αποφεύγονται εντάσεις μεταξύ των χωρών και να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο οποιεσδήποτε αποφάσεις λαμβάνονται».

«Η ρωσοτουρκική προσέγγιση δεν πρέπει να προβληματίζει τους Έλληνες: Οι S-400 είναι αμυντικού χαρακτήρα»

Η ρωσοτουρκική προσέγγιση δεν μπορεί να προβληματίζει τους Έλληνες, επειδή η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, είστε σύμμαχοι. Αυτό από μόνο του είναι ένα γεωπολιτικό γεγονός, διαμήνυσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, τόνισε ότι η Ρωσία με την προμήθεια τους δεν παραβιάζει κανένα διεθνές καθεστώς στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών και τα συστήματα αυτά είναι αμυντικού χαρακτήρα, όπως και τα S-300 που διαθέτει η Ελλάδα για καθαρά αμυντικούς σκοπούς.

Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητα της Ρωσίας για την εμβάθυνση της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας με την Ελλάδα, στο βαθμό που το επιθυμούν οι Έλληνες.

Υπογράμμισε ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις σε καμία περίπτωση δεν προσανατολίζονται εναντίον κανενός. «Η Τουρκία είναι μεγάλη γειτονική χώρα με την οποία πρέπει να αναπτύξουμε την αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε όλους τους τομείς. Εκτιμούμε πολύ τον εποικοδομητικό πολιτικό διάλογο και την οικονομική συνεργασία με την Τουρκία. Αυτή η συνεργασία πρέπει να αναπτύσσεται στην αμοιβαία επωφελή βάση. Είμαστε ικανοποιημένοι από την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας» υποστήριξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ