Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Νικητές η αποχή με 65% και το ΝΑΙ με 90% – Σκεπτική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Αποχή και ΝΑΙ η μεγάλοι νικητές του δημοψηφίσματος. Προχωράει στη βουλή τις Συνταγματικές αλλαγές ο Ζάεφ παρά το αποτέλεσμα

 

 

Η αποχή αναδείχτηκε μεγάλος νικητής του δημοψηφίσματος στα Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς η συμμετοχή δεν κατάφερε να ξεπεράσει τους 602.000 περίπου δηλαδή το 35% των εγγεγραμμένων ήχηρο μήνυμα στον Ζάεφ που δεν φάνηκε όμως να πτοείται.

Κι αυτό καθώς από τις καταμετρημένες ψήφους στο 30% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα ψήφισαν το 90,94% και υπέρ του ΟΧΙ το 6,13%.

Κάτι που σημαίνει ότι θα το ΝΑΙ θα είναι σίγουρα πολύ πάνω από 80% και ίσως να παραμείνει και στο 90% καθώς στις κάλπες όπως αποδείχτηκε πήγαν κυρίως οι υποστηριχτές του.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, μετά μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος και με δεδομένη τη μεγάλη αποχή δήλωσε ότι αναμένει από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να σεβαστούν τη βούληση του λαού στο δημοψήφισμα, “διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο, τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τώρα η βούληση εκείνων που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δραστηριότητα στο νομοθετικό σώμα”, είπε ο Ζάεφ.

Οπως ισχυρίστηκε οι αποφάσεις λαμβάνονται από αυτούς που ψηφίζουν, δείχνοντας αποφασισμένος να προχωρήσει στην αλλαγή του Συντάγματος και στην υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ετσι ο Ζάεφ δεν προτίθεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, και πέταξε το μπαλάκι στο VMRO εκτιμώντας προφανώς ότι διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει από τη Βουλή τις αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.

VMRO-DPMNE:  Ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Βέβαια το VMRO-DPMNE ήδη ξεκίνησε την πολιτική εκμετάλλευση του αποτελέσματος προχωρώντας σε καταγγελίες για σημαντικές παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας ειδικά τις τελευταίες ώρες σε διάφορα εκλογικά κέντρα. Οπως κατήγγειλε  σε κάποια εκλογικά κέντρα καταμετρήθηκαν 500 ψηφοφόροι σε δύο ώρες, που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνεπάγεται ένας ψηφοφόρος κάθε 14 δευτερόλεπτα.

Μάλιστα σε δηλωσή του ο πρόεδρος του VMRΟ DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοφσκι μετά το δημοψήφισμα τόνισε πως ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί μόνον ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας , ανέφερε.

Ερωτηθείς αν θα αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές ανέφερε πως ο Ζάεφ αντί για πρόωρες εκλογές να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότηση του .

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών

Σε ανακοίνωση του το Έλληνικό ΥΠΕΞ λίγο μετά το τέλος το δημοψηφίσματος αναφέρει:

«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα.

Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.

Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ