Τα άγνωστα δίδυμα πολυβολεία του 1940 στην Αττική – ΒΙΝΤΕΟ

ΔΙΔΥΜΑ ΠΟΛΥΒΟΛΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗ

Στα πλαίσια των οχυρωματικών έργων που κατασκευάστηκαν σε όλη την Ελλάδα κατά τις παραμονές του πολέμου του 1940, κατασκευάστηκαν τα άγνωστα στους πολλούς δίδυμα πολυβολεία  στην είσοδο της Αθήνας για να ελέγχει και να προστατεύει τη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας -Θεσσαλονίκης. 

Η οχύρωση της Ελλάδας έναντι ενδεχόμενου εισβολέα ξεκίνησε στα χρόνια του Ιωάννη Μεταξά, ο οποίος θεωρούσε ότι ο βασικός κίνδυνος για την Ελλάδα προέρχεται από τον βορρά. Για αυτό διέθεσε σημαντικά ποσά για να δημιουργήσει την περίφημη αμυντική γραμμή των οχυρών. Η γραμμή εκτεινόταν από τις Σέρρες μέχρι την Κομοτηνή και αποτελούνταν από 21 αυτόνομα οχυρά τα οποία συνδέονταν μεταξύ τους με υπόγειες στοές. Μικρότερης έκτασης έργα πραγματοποιήθηκαν στην ελληνοαλβανική μεθόριο με τη δημιουργία καλά εξοπλισμένων φυλακίων.

Οχυρά επίσης δημιουργήθηκαν σε αστικές περιοχές και κυρίως στην Αττική τα οποία είχαν διαφορετική αποστολή.Ανάμεσα σ’ αυτά, ζωτικής σημασίας κρίθηκε η οχύρωση της σιδηροδρομικής γραμμής που ενώνει την Αθήνα με τη Β. Ελλάδα, στο ύψος του Αγ. Στεφάνου όπου βρίσκονται τούνελ.

Το άγνωστο στους πολλούς δίδυμο πολυβολείο κατασκευάστηκε παραμονές του πολέμου στην είσοδο της Αθήνας για να ελέγχει και να προστατεύει τη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας -Θεσσαλονίκης. Το σημείο όπου χτίστηκε και εξοπλίστηκε ήταν μυστικό και επόπτευε τις σήραγγες έξω από τον Άγιο Στέφανο.

Το σχέδιο έλεγε να χτιστεί ένα πολυβολείο στην κάθε πλευρά του τούνελ για να ελέγχονται τα τρένα που έμπαιναν και έβγαιναν από την Αττική.

Το πρώτο πυροβολείο , κατασκευασμένο από ισχυρό μπετόν αρμέ, είναι σχεδόν αθέατο από τις γραμμές του τρένου και όταν ξέσπασε ο πόλεμος ήταν σε πλήρη ετοιμότητα.

διδυμα πολυβολεία
Το πρώτο πυροβολείο είχε αποπερατωθεί το 1939 και είναι σχεδόν αθέατο από τις γραμμές του τρένου.

 

Αντιθέτως το δίδυμό του οχυρό, λίγα μέτρα πιο κει,  δεν είχε προλάβει να αποπερατωθεί και είχαν πέσει μόνο οι βάσεις. Το σημείο ήταν στρατηγικής σημασίας και γι΄αυτό οι Ιταλοί κατά τη διάρκεια της κατοχής , γύρω στο 1942, ολοκλήρωσαν την κατασκευή και το επάνδρωσαν.

διδυμα πολυβολεία
Το δεύτερο και πιο εύκολα προσβάσιμο πολυβολείο αποπερατώθηκε στην διάρκεια της κατοχής.

Στη συνέχεια τα πολυβολεία χρησιμοποιήθηκαν από Ιταλούς και Γερμανούς για να ελέγχουν τα διερχόμενα τρένα για έγγραφα και για φορτία.

Σήμερα τα πολυβολεία είναι εντελώς εγκατελειμένα.

Δείτε το βίντεο :

 

 

Πηγή: mixanitouxronou.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ