Η διείσδυση της Τουρκίας στην Αφρική: Διπλωματία – άμυνα – ορυκτά – τεχνολογία

Η ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Του Αθανάσιου Δρούγου, διεθνολόγου – γεωστρατηγικού αναλυτή*

 

 

Οι Τούρκοι διεισδύουν σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην Αφρική.

Ο Ερντογάν σε πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του  Κονγκό, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας & προεδρίας του επισκέφτηκε 29 από τις 54 χώρες της Αφρικής.

Σημειώνεται επίσης ότι ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει επισκεφτεί 32 χώρες της Αφρικής, ενώ ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλισί Ακάρ έχει επισκεφθεί 27 αφρικανικές χώρες.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΦΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
O Ερντογάν με τη σύζυγό του κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στη Μοζαμβίκη

Ήδη η Τουρκία έχει υπογράψει πολλές συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας και επενδύσεων με το Κονγκό, τη Ρουάντα, την Αγκόλα, τη Ναμίμπια κλπ

Συγχρόνως η Τουρκία εδώ και καιρό υποστηρίζει πολλές αφρικανικές χώρες σε θέματα υγείας πχ. διάθεση εμβολίων για την αντιμετώπιση της COVID-19, αλλά και πολλά άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τεχνολογική υποστήριξη των αφρικανικών χωρών.

Τουρκικές πρεσβείες στην Αφρική
Τουρκικές πρεσβείες στην Αφρική

Τονίζεται ότι ο Πρόεδρος του Κονγκό ο οποίος προεδρεύει στον Οργανισμό Αφρικανικής Ενότητας  έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην Τουρκία στο θέμα της Λιβύης.

Επιπλέον ο Πρόεδρος του Κονγκό έχει εκδηλώσει εδώ και καιρό το ενδιαφέρον του για τη συνεργασία του Κονγκό με την Τουρκία στα θέματα της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας του.

Να σημειώσουμε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαϊρ – βελγικό Κονγκό) είναι στην ουσία «ήπειρος μέσα σε ήπειρο» και σε θέματα εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου εμπλέκονται ήδη Βέλγοι, Αμερικανοί, Γάλλοι κλπ

 

*Απόσπασμα από την ραδιοφωνική Εκπομπή του Λ. Καλαρρύτη

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ