Ο διεθνής ρόλος της Ελλάδας και η μεγάλη της αξία

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Του Αλέξανδρου Δρίβα, Διεθνολόγου -Συντονιστή του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council) *

 

Τέλη του 2009 με μέσα του 2010, η Ελλάδα με τον ΓΑΠ να λέει οτι ”κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα” μπαίνει σε πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας του ΔΝΤ. Η Ελλάδα ήταν ζήτημα το πολύ 40δις και μπαίνοντας στα προγράμματα που επέβαλαν οι ”εταίροι” μας (Ο Στρως Καν επιθυμούσε μια 50-50 συνδιαμόρφωση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, όμως οι ”εταίροι” Μέρκελ και Σαρκοζί μας ”δάνεισαν” τόσο ώστε να μην σκάσουν οι δικές τους φούσκες σε τράπεζες και κυρίως στο ασφαλιστικό της Γερμανίας) στην Επιτροπή Οικονομικών της Ε.Ε και της ΕΚΤ, χάσαμε περίπου το 1/3 της οικονομικής μας δύναμης.

Οι πρακτικές διαχείρισης του γερμανικού κατεστημένου το οποίο συνέδεσε την πολιτική του ύπαρξη με την Ε.Ε, απέδειξε οτι ολόκληρο το Κοινοτικό Δίκαιο ήταν γεμάτο με μη δοκιμασμένα ευχολόγια περί αλληλεγγύης και ”καλή τη πίστη συμπεριφορά”. Η Ελλάδα απειλούνταν καθημερινά με έξοδο από την ΕΖ και οι Γερμανοί έκαψαν μαζί με τον ”φιλέλληνα” Σαρκοζί όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Κατά τον γερμανικό τύπο, το 2% της οικονομίας της Ε.Ε έφταιγε για την αποτυχία της ΟΝΕ…

Οι επαχθείς όροι που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ήταν εκείνοι που έφεραν τον ευρωσκεπτικισμό στην Ευρώπη κάνοντας τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που είχαν πιο πριν ”χαρεί” από την συμμετοχή τους στην Ε.Ε, να βλέπουν πως έφυγαν από τη σοβιετική επιρροή για να δουν ανατολικογερμανική επιρροή. 12-13 Ιουλίου η Γερμανία αναγκάζεται να δείξει το πρόσωπό της και οδηγεί τους Βρετανούς να ξεκινήσουν μια καμπάνια ώστε να εξέλθουν οι Βρετανοί από την Ε.Ε έχοντας επιχειρήματα για το πώς φέρονται στην Ελλάδα οι ”εταίροι” τόσο με το δημοσιονομικό της πρόβλημα όσο και με το προσφυγικό. Το επόμενο καλοκαίρι, το Brexit είναι γεγονός. Θυμάμαι ένα γερμανικό δημοσίευμα (από τα λίγα ψύχραιμα) μετά τη 13η Ιουλίου 2015 να λέει οτι ”οι Έλληνες μας έκαναν να μας μισήσει όλη η Ευρώπη”.

Η Ελλάδα έσπασε με 3 μνημόνια- ”πακέτα διάσωσης” όμως ταυτόχρονα, έσπασε και η γερμανική ηγεμονία στην Ελλάδα. Οι ΗΠΑ ήταν η χώρα που στήριξε την Ελλάδα λέγοντας πως θα είναι γεωπολιτικό έγκλημα να βγει η Ελλάδα από τους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Στο ΄΄Eurogroup” με την Ελλάδα ήταν Γαλλία του Ολάντ, Ιταλία, Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία και οι υπόλοιποι απέναντι. Η Ιταλία ψήφισε ”όχι” στο δημοψήφισμα για τη δική της ”διάσωση” και οι Γάλλοι έφτασαν το 69% ευρωσκεπτικισμού. Μετά, η γαλλική ιδέα που καταδικάστηκε ήδη από την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα για Μεσογειακή Ένωση, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Στην Αθήνα το 2016 ξεκίνησε η EU MED με 7 κράτη και τώρα είναι 9.

Η Ελλάδα δέχθηκε υβριδικό πόλεμο από την Τουρκία παλεύοντας ταυτόχρονα να διεκπεραιώσει τα ”εταιρικά διασωστικά προγράμματα” και με προσφυγικό ρεύμα το οποίο ”εγγυήθηκε” η κ. Μέρκελ για να μην χαλάσει τις γερμανικές επενδύσεις στην Τουρκία. Από το 2009 η Ελλάδα δεν πέρασε ΟΥΤΕ μια μέρα κανονικότητας καθώς οι Τούρκοι το 2019-2020 είχαν πρακτικά κηρύξει τον πόλεμο στην Ελλάδα. Λίγες εβδομάδες πριν, και αφού συνέβησαν διεθνείς εξελίξεις πολύ σημαντικές, η Ελλάδα είναι πάλι στην προμετωπίδα των μεγάλων ιστορικών εξελίξεων υπογράφοντας τη μοναδική αμυντική συμμαχία που μπορεί να οριστεί ως τέτοια, φέρνοντας όχι μόνο τη Γαλλία σε δεσπόζουσα θέση αλλά κάνοντας ξανά τη Μεσόγειο ”περιοχή κρίσιμη” και όχι ”χώρο” που επιθυμούσαν οι Βορειοευρωπαϊοι και ο Σαρκοζί.

Αυτά που γράφω, τα έχει υποστηρίξει κατά τη διάρκεια των δημοσιονομικών κρίσεων της Ελλάδας και ο ιστορικός Mazower ο οποίος ξέρει την ευρωπαϊκή ιστορία όσο κανείς. Η Ελλάδα το 1940 μάτωσε τον Άξονα, άλλαξε τους σχεδιασμούς, όπως τους είχε αλλάξει πριν στους Βαλκανικούς Πολέμους οι οποίοι αποτέλεσαν και την αιτία για τον Α’Π.Π. Σήμερα η Ελλάδα φέρνει τη γεωπολιτική και την εξωτερική πολιτική στην Ευρώπη. Με άλλα λόγια, να είστε σίγουροι πως είμαστε πολύ πιο σημαντικοί από ό,τι μας θέλουν διάφοροι δημοσιολογούντες και ιδρύματα.

Είμαστε πολύ πιο σημαντικοί από όσο σας έλεγαν και καλό είναι να αναγνωρίσουμε μέσω αυτών το δικό μας όραμα και από ασυνείδητοι παρακολουθητές του διεθνούς μας ρόλου να γίνουμε οι ηνίοχοί του. Σε κάθε άνθρωπο που σας μιλά με μιζέρια και ψωροκωσταινισμό για την Ελλάδα να του θυμίζετε πως ο ”Ομφαλός της Γης” δεν πρέπει να ”πεταχτεί στη Θάλασσα” όπως κάποτε μας έλεγαν με στόμφο, γιατί πολύ απλά η γεωγραφία δεν μπορεί να αλλάξει. Έτσι κι αλλιώς, θα είμαστε εκείνοι που θα καθορίζουμε τις σχέσεις ανατολής-δύσης, οπότε ας κερδίσουμε από αυτό και ας μην ακούμε τη λέξη ”γέφυρα” μόνο όταν ακούμε σχόλια για τα ελληνοτουρκικά από αυτούς που μας θέλουν ”κατηχητικόπαιδα της διεθνούς πολιτικής”.

Η Ελλάδα αξίζει σεβασμό και εκτίμηση και όχι ”αγάπη”, ”φιλελληνισμό”, ΄΄οίκτο” ή ”βοήθεια”. Ό,τι σπίτι και αν κτιστεί σε αυτό το οικόπεδο όσο κακό και αν είναι, το οικόπεδο παραμένει το ίδιο και είναι φιλέτο.


Περισσότερα άρθρα από τον Αλέξανδρο Δρίβα:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΙΒΑΣ


 

 

 

*Ανάρτηση στο facebook

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ