Δίκη Υποβρυχίων: Πρόταση ενοχής από την εισαγγελέα – Ποιούς απαλλάσει

Πρόταση ενοχής για την πλειοψηφία των κατηγορουμένων που εμπλέκονται στην υπόθεση των υποβρυχίων έκανε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου δυο χρόνια μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.
 
Σε βάρος των 30 κατηγορουμένων είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με την εισαγγελική λειτουργό να προτείνει την ενοχή των Μιχάλη Ματαντού, εφοπλιστή και Αλέξανδρου Αβατάγγελου, επιχειρηματία, οι οποίοι φέρονται να αποτελούν τα κεντρικά πρόσωπα της δικογραφίας.
Συγκεκριμένα:

  • Για τον επιχειρηματία, Αλέξανδρο Αβατάγγελο ζήτησε να κριθεί ένοχος για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της ενεργητικής δωροδοκίας, καθώς, όπως τόνισε , από τη διαδικασία προέκυψε ότι επηρέαζε αξιωματούχους που βρίσκονταν στο κέντρο λήψης αποφάσεων αναφορικά με τις παραγγελίες των υποβρυχίων.
  • Για τον Μιχάλη Ματαντό η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και την απαλλαγή του για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας λόγω δεδικασμένου στη Γερμανία.
  • Για τον φερόμενο ως «ταμία» του Άκη Τσοχατζόπουλου, τον κατηγορούμενο Γιάννη Μπέλτσιο η εισαγγελέας ζήτησε να κριθεί ένοχος για την πράξη της δωροδοκίας για «μίζες» που όπως ανέφερε στην αγόρευση της κατέληξαν στον πρώην υπουργό αλλά να απαλλαγεί από την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς δεν βρέθηκαν σε δικό του λογαριασμό χρήματα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες.
  • Παράλληλα, η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος το τραπεζικό στέλεχος Φάνης Λυγινός καθώς και ο συνεργάτης του, Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.
  • Αναγνωρίζοντας τους συνεισφορά στην διαλεύκανση της υπόθεσης, η εισαγγελέας ζήτησε και την ενοχή των Αντώνη Κάντα και του Παναγιώτη Ευσταθίου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ωστόσο, πρότεινε να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά που έχουν ζητήσει: Πρότερος βίος και παροχή στοιχείων για Κάντα και ειλικρινής μετάνοια για τον Ευσταθίου.
  • Παράλληλα, ζήτησε και την ενοχή του δικηγόρου, Σπύρου Μεταξά.

Αντίθετα, η Εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού καθώς επίσης και στελεχών της SUNLIGHT για την υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των Υποβρυχίων, κρίνοντας ότι η εταιρία υλοποίησε τις υποχρεώσεις της προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, ενισχύοντας την αμυντική βιομηχανία.
Επίσης, ζήτησε την απαλλαγή των Σπύρου Τραυλού, Αντώνη Χάγια, Εμμ. Σαρτζετάκη και Αλ. Παπαντωνίου.
Η δίκη συνεχίζεται την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου.
 
 
 
 
 
Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ