Δημοσχάκης: Τα στελέχη των Ε.Δ. δεν είναι κακούργοι!

Την αποκάλυψη ότι η ΝΔ ετοιμάζει νέο μοντέλο προμηθειών, έκανε στη Βουλή ο βουλευτής Αναστάσιος Δημοσχάκης. Δείτε τι είπε για τα στελέχη των Ε.Δ.
 
Για την ακεραιότητα των στελεχών των Ε.Δ., για το καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν για την θωράκιση της χώρας μας τα εξοπλιστικά προγράμματα που αγοράστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, μίλησε χθες (05/07) στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Έβρου και Αναπλ. Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, στο πλαίσιο της Συζήτησης για το πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Γ. Παπαντωνίου.
Συγκεκριμένα είπε ότι:

    • Το αποτέλεσμα του πορίσματος δικαίωσε απόλυτα τα όσα είχε υποστηρίξει η ΝΔ, η οποία είχε εκφράσει τις αμφιβολίες της για τη σύσταση της Επιτροπής.
    • Με τα συνεχόμενα ψέματα που λέει η Κυβέρνηση στον ελληνικό λαό θα πρέπει να ιδρυθεί… Ψεματοδικείο για να δικάζονται όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες που παραμυθιάζουν τους Έλληνες!
  • Δεν επιτρέπεται να αφήνεται καμία υπόνοια για τα στελέχη των Ε.Δ., που πράττουν καθημερινά το καθήκον τους, αλλά ούτε και να λιθοβολούνται τα εξοπλιστικά προγράμματα που αγοράστηκαν στο παρελθόν και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αμυντική θωράκιση της χώρας μας.
  • Ο Τομέας Εθνικής Άμυνας της Ν Δ εξετάζει ένα νέο πρωτοποριακό μοντέλο προμηθειών το οποίο θα εξασφαλίζει πλήρη διαφάνεια, ποιότητα ,οικονομία και την ενδυνάμωση των Ε.Δ.
  • Είναι αναγκαία η ριζική τροποποίηση του άρθρου 86 στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, καθώς η Τακτική Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει την εγγύηση για την άσκηση της ποινικής δίωξης και για Υπουργούς, όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.
Αναλυτικά η ομιλία του:
«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το αποτέλεσμα του πορίσματος δικαίωσε απόλυτα τα όσα είχε υποστηρίξει η Νέα Δημοκρατία, εδώ και πάλι στην Ολομέλεια, την 28/03/17 εκφράζοντας τις επιφυλάξεις της για τη σύσταση της συγκεκριμένης επιτροπής.
Και για να εξηγούμαστε, οι όποιες επιφυλάξεις μας, νομικές και συνταγματικές, δεν είχαν σχέση με τον  ενδελεχή έλεγχο των πράξεων του Γιάννου Παπαντωνίου , αλλά για το αν θα είναι αρμόδια η συγκεκριμένη Επιτροπή για να ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης.
Κι όπως αποδεικνύεται περίτρανα από το πόρισμα που έχετε μπροστά σας, δεν μπορεί να ασκηθεί κατά του πρώην Υπουργού ποινική δίωξη, για την κατηγορία της απιστίας, λόγω εξάλειψης του αξιόποινου.
Όσον αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, δεν υπάγεται στον Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών, το οποίο σημαίνει ότι για τις έξι σχετικές ποινικές δικογραφίες για το συγκεκριμένο αδίκημα δεν έχει καμία αρμοδιότητα η Βουλή. Αρμόδια είναι η Ελληνική Δικαιοσύνη να ασχοληθεί με το θέμα.
Σε θέματα διαφθοράς και διαπλοκής όλοι οφείλουμε να είμαστε ευαίσθητοι και κάθετοι και να μην δίνουμε αφορμές για «κουκουλώματα» σκανδάλων.
Σας ξεκαθαρίσαμε από την αρχή, ότι  δεν θα συνηγορήσουμε σε αυτό το σόου που στήνετε με τις εξεταστικές και τις προανακριτικές για διάφορες ποινικές υποθέσεις.
Είναι εμφανής η πρόθεσή σας, να αποπροσανατολίσετε τον Έλληνα πολίτη από την οδυνηρή καθημερινότητα, που εσείς δημιουργήσατε, ποντάροντας στη σκανδαλολογία.
Προσπαθείτε να αλλάξετε την ατζέντα, φτιάχνοντας Προανακριτικές Επιτροπές, γιατί έχετε την ψευδαίσθηση ότι με αυτόν τον τρόπο θα ξεχάσει η κοινωνία, ότι σε 2,5 χρόνια διακυβέρνησή σας έχετε φορτώσει τη χώρα με 2 Μνημόνια και με δύο εκπρόθεσμες και ετεροβαρείς αξιολογήσεις!
Έχετε αποδομήσει την οικονομία, έχετε στοιχειώσει τα όνειρα των νέων,  σχεδόν έχετε διαλύσει τον κοινωνικό ιστό, δεν καταλαβαίνετε τι επικρατεί στη χώρα και συνεχίζετε να λέτε ασύστολα ψέματα με προκλητικό τρόπο στον ελληνικό λαό.
Κύριε Υπουργέ της Δικαιοσύνης έχουμε Πταισματοδικείο, Πρωτοδικείο, Εφετείο. Σας προτείνω την ίδρυση και λειτουργία… «Ψεματοδικείου» ή «Ψευδοδικείου» , για να δικάζονται όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες που παραμυθιάζουν καθημερινά την ελληνική κοινωνία και εμπορεύονται την ελπίδα του πολίτη, που προσπαθεί να επιβιώσει κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που έχει επιπλέον δημιουργήσει η σημερινή κυβέρνηση.Να ξέρετε όμως ότι καμία από τις κακοπαιγμένες επικοινωνιακές παραστάσεις που στήνετε δεν πρόκειται να καλύψει τις αποτυχημένες πολιτικές επιλογές σας το διάστημα που βρίσκεστε στην εξουσία.
Για να επανέλθουμε στο θέμα των εξοπλισμών είχα τονίσει και στην ομιλία μου στην Ολομέλεια για τη σύσταση της Επιτροπής για τον Παπαντωνίου ότι το θέμα δεν είναι να ανακαλύπτουμε συνεχώς σκάνδαλα και παρατυπίες, αλλά και να εντοπίσουμε τη ρίζα του κακού, για να αποφύγουμε στο μέλλον παρόμοιες δυσάρεστες καταστάσεις.
Να ξεκαθαρίσουμε όμως ένα ζήτημα σημαντικό. Δεν σημαίνει ότι επειδή ένας πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας φυλακίστηκε για μίζες και ένας δεύτερος ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη θα πρέπει να καταφερόμαστε εναντίον του συνόλου των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Δεν μπορούμε να αφήνουμε υπόνοιες για τις ΕΔ, ούτε και για  τα στελέχη αυτών. Καθημερινά τα στελέχη αυτά του Ελληνικού Κράτους πράττουν στο ακέραιο το καθήκον τους κάτω από δύσκολες συνθήκες και υπερασπίζονται τη χώρα μας.
Και ούτε να λιθοβολούμε και να ακυρώνουμε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα που αγόρασε η χώρα μας κατά το παρελθόν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Έπαιξαν και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην θωράκιση και στην άμυνα της χώρας. Το βλέπω καθημερινά στην Πατρίδα μου, τον Έβρο.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να θυμίσω το Θουκυδίδειο δόγμα, ότι δηλαδή ο ισχυρός παίρνει  ό,τι η δύναμή  του υπαγορεύει ενώ ο αδύναμος παραχωρεί ό,τι η αδυναμία του, του  επιβάλει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε σε ποια γεωγραφική θέση βρίσκεται η χώρα μας, πόσο ρευστό είναι το γεωπολιτικό μας περιβάλλον και αναγκαζόμαστε να εξοπλιζόμαστε διαρκώς για να αντιμετωπίσουμε τυχόν απειλές από τους γείτονές μας.
Το θέμα είναι να δημιουργηθούν ασφαλιστικές δικλείδες για την αγορά των εξοπλιστικών προγραμμάτων, για να μην μπορεί να βάλει κανείς το χέρι στο μέλι.
Είναι γνωστό ότι έχει προκαλέσει στρεβλώσεις η ιδρυθείσα το 1995 Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, μετέπειτα Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) στην οποία κάνουν πάρτι οι ντίλερς, οι προμηθευτές και οι κάθε είδους καιροσκόποι παίζοντας τους συμβούλους με το αζημίωτο.
Δεν σας κάνει εντύπωση ότι απ’ αυτήν την εποχή και μετά εμφανίστηκαν τα φαινόμενα διαφθοράς; Γιατί πριν δεν μιλούσαμε για μίζες και πάρτι εκατομμυρίων; Για ποιο λόγο άραγε; Η Ελλάδα άρχισε να εξοπλίζεται από το 1995 και μετά; Όχι βέβαια
Και παλαιότερα αγοράζαμε, φρεγάτες, μαχητικά αεροπλάνα, τανκς, αλλά τότε την ευθύνη είχαν τα στελέχη των Γενικών Επιτελείων κι αυτοί προέβαιναν στις απαραίτητες εισηγήσεις, χωρίς να παρεμβαίνουν… περίεργοι  επισκέπτες, μεσάζοντες και διαδρομιστές.
Αλήθεια γιατί δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο προμήθειας βασικών οπλικών συστημάτων μόνο συμφωνίες μεταξύ του Ελληνικού Κράτους και των Κρατών από τις οποίες προέρχονται αυτά, αλλά πάντα με τις αρχές της αμοιβαιότητας σε προώθηση προϊόντων μας κι όχι μόνο.Ήδη ο Τομέας Εθνικής Άμυνας της ΝΔ εξετάζει ένα νέο μοντέλο προμηθειών το οποίο να εντάσσεται στους κόλπους των Γενικών Επιτελείων, ενώ η ΓΔΑΕΕ θα πρέπει να περιέλθει ως διακλαδικός φορέας υπό τον ΓΕΕΘΑ κι όχι υπό τον Υπουργό, για να αποφεύγονται οι τοποθετήσεις διαφόρων «κολλητών» και περίεργων παραγόντων. Ο Υπουργός αυτό που θα κάνει μόνο ίσως είναι επικυρώνει αυτές τις συμφωνίες, εισάγοντας σοβαρά θέματα εξοπλισμών στο ΚΥΣΕΑ και στη Βουλή.
Ίσως, μάλιστα, να ήταν χρηστικό, να εξεταστεί για λόγους διαφάνειας,  και η Αξιωματική Αντιπολίτευση να συμμετέχει με οποιαδήποτε σχέση και μορφή σε αυτή τη διαδικασία, όταν πρόκειται για σοβαρές αγορές.
Αυτό το νέο μοντέλο πρέπει να έχει άμεση συνεργασία με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, την οποία η κυβέρνηση περιφρονεί και την έχει εγκαταλείψει στην τύχη της.
Επειδή όμως θα πρέπει να υπάρχουν και ουσιαστικές προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, σε όλα τα επίπεδα οφείλουμε να σταθούμε στο υφιστάμενο  νομοθετικό – θεσμικό πλαίσιο  που αντιμετωπίζει με επιείκεια όσον αφορά την άσκηση ποινικής δίωξης όσων διετέλεσαν ή διατελούν μέλη μιας Κυβέρνησης.
Νομίζω, λοιπόν, ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια ριζική μεταβολή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το σύστημα άσκησης της ποινικής δίωξης αλλά και γενικότερα της απονομής ποινικής δικαιοσύνης στα πολιτικά πρόσωπα.
Κι αυτό μπορεί να γίνει με τη ριζική μεταβολή του άρθρου 86, στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση. Η Τακτική Δικαιοσύνη, με το ήθος των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών της, μπορεί να αποτελέσει την εγγύηση για την άσκηση της ποινικής δίωξης και για Υπουργούς, όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.
Εδώ πρέπει να τονίσω ότι πρέπει στα πλαίσια της αυστηροποίησης να προβλεφθεί ειδική δωσιδικία για τα στελέχη των Ε.Δ. αλλά και των Σ.Α. που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς, απιστίας. Καλό θα είναι να δούμε και πως έχουν αντιμετωπίσει ανάλογα φαινόμενα και χώρες του εξωτερικού και πως κατάφεραν να περιορίσουν τη διαφθορά. Ίσως πάρουμε χρήσιμα μαθήματα…
Μόνο με την αλήθεια, τον παραδειγματισμό μακριά από ψέματα και με τις ενέργειες που περιέγραψα παραπάνω μπορεί να αποκαταστήσει ο πολιτικός κόσμος το κύρος του στην Ελληνική κοινωνία κι όχι με άστοχες, φλύαρες, αναποτελεσματικές Προανακριτικές Επιτροπές που παίζουν τον ρόλο επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων, όπως αυτές που στήνει κατά καιρούς η σημερινή Κυβέρνηση».


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ