Διπλωματικό πυρετό εν μέσω γιορτών έφεραν οι παράνομες τούρκικες ενέργειες

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΑ

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι έλληνες διπλωμάτες εν μέσω γιορτών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παράνομες ενέργειας της Τουρκίας η οποία βιάζεται να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Η χθεσινή ημέρα με το μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων, οι απανωτές NAVTEX, η δημοσιοποίηση χαρτών με εκτός κάθε λογικής αξιώσεις, η νομική προετοιμασία της αποστολή Στρατευμάτων στην Λιβύη δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα έτοιμες να απαντήσουν κάθε πρόκληση ή αμφισβήτηση σε αέρα, θάλασσα και στεριά. Το παιχνίδι όμως πρέπει να παιχτεί πρώτα διπλωματικά και οι Ιανουάριος θα είναι καθοριστικός για την κυβέρνηση που προσπαθεί να στήσει ένα πέπλο συμμαχιών γύρω της απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις και με τη Λιβύη.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που χθες παραμονή Χριστουγέννων μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια με τον ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου για την οποία δεν έγινε γνωστό τι ειπώθηκε αλλά αν κρίνουμε από τις μάχες που δόθηκαν στο Αιγαίο δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα.

Την ίδια στιγμή τηλεφωνική επικοινωνία είχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κατά τη διάρκεια της οποία συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις. Στο επίκεντρο φυσικά βρέθηκε το θέμα της Λιβύης ενώ τονίστηκε η σημασία της στενής μεταξύ τους συνεργασίας αλλά και του τετραμερούς σχήματος Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Γαλλίας.

Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά την έκτακτη επίσκεψη του Νίκου Δένδια και των δηλώσεών του ότι θα γίνουν κινήσεις μεταξύ των δύο χωρών για θέματα που αφορούν στην ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Στα πλαίσια αυτά έχει οριστεί για τις  4 Ιανουαρίου η επόμενη τετραμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου με τη συμμετοχή και της Γαλλίας, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών γεγονός στο οποίο δίδουν ιδιαίτερη σημασία και οι δύο χώρες.

Η τετραμερή θα αποτελέσει προπομπό της επίσκεψης όπως έγινε γνωστό που θα πραγματοποιήσει ο Κ. Μητσοτάκης  στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου όπου και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Στο επίκεντρο των συζητήσεων φυσικά με τον Γάλλο πρόεδρο  θα βρεθεί, η τουρκική προκλητικότητα. Η Γαλλία όπως φαίνεται θέλει να διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή και ο Ε. Μακρόν έχει στηρίξει ανοιχτά την Ελλάδα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας και βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Ερντογάν με αφορμή και το μέλλον του ΝΑΤΟ.

Άλλωστε, όπως αποκαλύφτηκε από δημοσιεύματα είναι πιθανόν η Γαλλία να στείλει  ερευνητικό σκάφος νότια της Κρήτης, κατά τις πληροφορίες περί τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2020.

Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για το γαλλικό ωκεανογραφικό σκάφος «Pourquois Pas», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό και πραγματοποιεί έρευνες τόσο στην υδάτινη κολόνα όσο και στον βυθό. Το γαλλικό ερευνητικό έχει ήδη ζητήσει για την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου άδεια από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την πραγματοποίηση ερευνών νοτίως της Κρήτης.

Αποτελεί ουσιαστικά μια ενέργεια που θέλει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ότι δε θα μείνει ανενόχλητη να επιβάλει τα σχέδια της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ημερομηνίες σταθμοί φυσικά αποτελούν και η 2 Ιανουαρίου όπου θα πέσουν οι υπογραφές για τον μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για όλη την ευρώπη αγωγό EASTMED και φυσικά το ραντεβού και η συνάντηση στις ΗΠΑ του Κ. Μητσοτάκη με τον Ντ. Τραμπ που διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι θα κρίνει πολλές από τις εξελίξεις.

Ενδιαφέρον θα έχει αν γίνει τελικά και η επίσκεψη του Στρατάρχη Χάφταρ στην Ελλάδα όπως έγινε χθες γνωστό από Λιβυκά ΜΜΕ και ότι είναι πιθανόν η αναγνώριση της κυβέρνησής του από την Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ