Διπλωματικός αναβρασμός εν μέσω γεωπολιτικών παιχνιδιών

Η διπλωματία και η εξωτερική πολιτική θα βρεθούν στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα με επισκέψεις και συναντήσεις στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον
 
Ένας «θερμός» διπλωματικός χειμώνας ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσιγκτον αναμένεται να εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες την ώρα που ο Ερντογάν ξιφουλκεί ολοένα και περισσότερο στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο, το Κυπριακό να ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά και τη Συμφωνία των Πρεσπών να πλησιάζει.
Οι ισορροπίες στην περιοχή βρίσκονται σε κρίσιμο επίπεδο για την χώρα και απαιτούν ιδιαίτερους και προσεχτικούς χειρισμούς από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γιώργο Κατρούγκαλο και σίγουρα θα αισθανθούν την απουσία του πολύπειρου Νίκου Κοτζιά.
Η αρχή θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα και συνάντηση με τον Β. Πούτιν και ταυτόχρονα το ίδιο διάστημα ο Γ. Κατρούγκαλος θα βρίσκεται επίσης στη Ρωσία σε παράλληλες συναντήσεις.
Επίσκεψη και συναντήσεις που οργανώνονται εδώ και καιρό με διάφορες κινήσεις ώστε να αποτελέσουν την αφορμή να επανέλθουν οι σχέσεις των δύο χωρών μετά τις απελάσεις διπλωματών που έφεραν μεγάλη αναστάτωση. Η Αθήνα για το μόνο που ανησυχεί είναι οι τελευταίες εξελίξεις με την Ουκρανία καθώς σε καμία περίπτωση δε θα ήθελε να μπλεχτεί σε ένα διπλωματικό πόλεμο ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση για το θέμα.
Πόσο μάλλον που λίγες ημέρες αργότερα στις 13 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πολύ σημαντική (σχεδιασμένη από τον Ν. Κοτζιά) συνάντηση Κατρούγκαλου – Πομπέο στην Ουάσιγκτον, για το στρατηγικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.
Η συνάντηση εκτός από το ισχυρά μηνύματα που αναμένεται να στείλει ιδιαίτερα στη θορυβώδη Τουρκία ενδέχεται να φέρει όπως ήδη ακούγεται πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ στις αρχές του χρόνου. Σε κρίσιμο δηλαδή χρονικό διάστημα με την Συμφωνία των Πρεσπών πολύ πιθανόν να έχει περάσει στο στρατόπεδο της Αθήνας αλλά και την πιθανότητα να ξεκινούν νέες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Εκεί που όπως φαίνεται μάλλον αλλάζουν τα σχέδια είναι στην επίσκεψη που προγραμματιζόταν για το τέλος του χρόνου του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία καθώς η πολεμική ρητορική του στριμωγμένου Ερντογάν το τελευταίο διάστημα απομακρύνει αυτό το ενδεχόμενο. Τίποτα όμως δεν μπορεί να αποκλείσει αν κρίνουμε από τη χθεσινή δήλωση του ΑΝΥΕΘΑ Π. Ρήγα ότι «Στις δύσκολες φάσεις είναι που πρέπει να γίνονται οι συναντήσεις και αυτό είναι βασική αρχή στις διεθνείς σχέσεις».
Αν κρίνουμε βέβαια από τον εκνευρισμό που επιδεικνύει ο Ερντογάν με τις τριμερείς συναντήσεις που γίνονται στην περιοχή της Αν. Μεσογείου μεταξύ Ελλάδας με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο και την πιθανότητα να συμπληρωθούν με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, δύσκολα θα υπάρξει διπλωματική προσέγγιση. Πόσο μάλλον που αυτές οι συναντήσεις συμπληρώνονται και με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις όπως η ΜΕΔΟΥΣΑ που έληξε χθες και απλώνουν πέπλο προστασίας πάνω από την Αν. Μεσόγειο. Και την ίδια ώρα τα γεωτρύπανα των πολυεθνικών έχουν ήδη πιάσει δουλειά.
Όπως και να έχει τους επόμενους μήνες θα υπάρξει μεγάλος διπλωματικός αναβρασμός και μπορεί να κρίνει πολλά για τα γεωπολιτικά παιχνίδια που βρίσκονται σε εξέλιξη και στο επίκεντρό τους βρίσκεται η Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ