Έβρος: Παρέμβαση της Άγκυρας για τα τουρκικά στα σχολεία!

Τουρκικά στα σχολεία: Παρέμβαση στο θέμα του πιλοτικού προγράμματος στα έκανε σήμερα η Άγκυρα, αποκαλώντας μάλιστα την μουσουλμανική μειονότητα ως τουρκική!


 

Παρέμβαση στο θέμα της πιλοτικής ένταξης των τουρκικών σε νηπαγωγεία της Θράκης, κάνει σήμερα η Άγκυρα, μέσω της ιστοσελίδας της κρατικής της τηλεόρασης, η οποία μάλιστα αποκαλεί την μουσουλμανική μειονότητα ως “τουρκική”!

TRT

Μάλιστα, εξαπολύει δριμύτατη επίθεση στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, για τη δήλωσή του περί της ελληνικής συνείδησης των Πομάκων.

Δείτε το κατάπτυστο κείμενο – παρέμβαση της Άγκυρας στην ιστοσελίδα του τουρκικού κρατικού καναλιού TRT

 

Διαβάζουμε σε δελτίο τύπου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής το οποίο τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ότι αναλαμβάνει την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος προσχολικής εκπαίδευσης σε νηπιαγωγεία σε αμιγώς μειονοτικούς οικισμούς της Θράκης.

 Η πιλοτική παρέμβαση προβλέπει τη χρήση της μητρικής γλώσσας ως γλώσσας στήριξης μέσω της παρουσίας στην τάξη του/της νηπιαγωγού και συνεργάτη/τριας μέλους της μειονότητας (δίγλωσσου ατόμου), πτυχιούχου ελληνικού ΑΕΙ.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί την φετινή χρονιά σε έξι νηπιαγωγεία και την επόμενη σχολική χρονιά θα αναπτυχθεί σε δώδεκα.

Αναμένεται να δούμε στην πράξη την εφαρμογή όλων αυτών των προγραμμάτων, τα αποτελέσματα και αν τελικά οι παρεμβάσεις αποδειχθούν προς όφελος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των μικρών μαθητών.

Φαίνεται ωστόσο ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν άδικο όσοι από την Μειονότητα διαμαρτύρονται για μονομερές και επιλεκτικό ενδιαφέρον της πολιτείας στην ελληνική γλώσσα.

Όπως επίσης, για το γεγονός ότι όταν μιλάμε για την Τουρκική Μειονότητα της Θράκης, γλώσσα και ταυτότητα πάνε πακέτο. Οποιαδήποτε συζήτηση για τη γλώσσα εγείρει θέματα ταυτότητας.

 Λίγες μόλις ημέρες μετά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητρικής Γλώσσας, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη σε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι, ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα της Θράκης και ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

«Νομίζω ότι αυτό που ενοχλεί τους Τούρκους σήμερα, είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι των Ρομά και των Πομάκων έχουν αποκτήσει εθνική ελληνική συνείδηση, περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν, και μια αίσθηση της διαφορετικότητας προς το κομμάτι της μειονότητας που θα αυτοπροσδιοριστεί ως τουρκογενές».

 Η παραπάνω δήλωση έχει βαρύνουσα σημασία αρχικά επειδή αποδίδεται στον Υπουργό Εξωτερικών. Η δήλωση αυτή είναι σημαντική από πολλές πλευρές. Καταρχάς εμμένει στην εθνική πολιτική περί διάσπασης του μειονοτικού πληθυσμού σε τρεις διακριτές ομάδες.

Ο Υπουργός όμως προχωράει ένα βήμα παραπέρα και μιλάει για απόκτηση ελληνικής εθνικής συνείδησης σε ένα μεγάλο κομμάτι του μειονοτικού πληθυσμού. Θα είχε ενδιαφέρον να εξηγούσε ίσως ο Υπουργός πού στηρίζει μία τόσο βαρυσήμαντη δήλωση. 

Η αντίδραση της Μειονότητας υπήρξε άμεση. Στον μειονοτικό τύπο οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών θεωρήθηκαν ότι ταράζουν την γαλήνη της μειονοτικής κοινωνίας και σχολιάστηκαν ως «άκρως ανεύθυνες και μη υπηρετούντες την ειρήνη». Άλλη εφημερίδα κατηγορεί των Υπουργό ότι «ζει στον κόσμο των ονείρων».

Μητρική γλώσσα και μειονοτική ταυτότητα πάνε πακέτο για αυτό και κάθε αναφορά σε τέτοια ζητήματα μοιάζει με «καυτή πατάτα».

Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει αναπάντηση μια τέτοια προσβολή από το τουρκικό κρατικό τηλεοππτικό δίκτυο!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ