Ειδικά Μισθολόγια: Τι αλλάζει στη ρητορική του ΥΕΘΑ για το μισθολόγιο των στρατιωτικών; Δείτε τι είπε και τι δεν είπε ο Πάνος Καμμένος για το καυτό θέμα


 

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα «Αληθινές Ειδήσεις», έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Η τελευταία ερώτηση είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, για τους στρατιωτικούς, καθώς ουσιαστικά καθορίζει τη ζωή των ίδιων και των οικογενιών τους.

Οι στρατιωτικοί έχουν δικαιωθεί με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας στις προσφυγές που έκαναν για την επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα προ του Ιουλίου του 2012.

Ο Πάνος Καμμένος μέχρι σήμερα στις δημόσιες δηλώσεις του υποστήριζε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ θα εφαρμοστούν, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση τις εφάρμοσε κατά το ήμισυ και η σημερινή δείχνει να αδιαφορεί πλήρως για την εφαρμογή τους.

Στη σημερινή του συνέντευξη, δείχνει να αντικαθιστά το δόγμα “θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ” με το δόγμα “δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια”, επισημαίνουν στρατιωτικοί στο ArmyNow.net, οι οποίοι εκφράζουν φόβους ότι είναι πιθανό να μην υλοποιηθεί ούτε αυτή η δέσμευση.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην ερώτηση “για το ειδικό μισθολόγιο, ανησυχείτε – όσο είναι ανοιχτή η διαπραγμάτευση – ότι μπορεί να έχουμε κάποια δυσάρεστη έκπληξη;” απαντά: “Δεν ανησυχώ, διότι αποτελεί κόκκινη γραμμή για εμάς”.

 

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης 

Επειδή γίνεται πολλή κουβέντα για τη διαπραγμάτευση, οι κόκκινες γραμμές που έχουν βάλει οι ΑΝΕΛ ποιες είναι;

Η διαπραγμάτευση έχει τελειώσει, στις 20 του μηνός θα ληφθεί η απόφαση.

Αν, παρ’ όλα αυτά, κάποιος από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ διαφωνήσει, τι θα κάνετε;

Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ είναι καμικάζι, όπως είπε ο κ. Κουρουμπλής.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει φημολογία – ειδικά μετά την τοποθέτηση του κ. Φίλη στην Επιτροπή Εξοπλιστικών – για ψυχρό κλίμα μεταξύ ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς πιστεύετε ακόμη, δεδομένου ότι η σχέση σας με τον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία έχετε αναφερθεί πολλές φορές, είναι πάρα πολύ στενή, ότι θα πάτε με τον πρωθυπουργό μέχρι το τέλος της τετραετίας;

Δεν υπάρχει καμία ψυχρότητα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, ούτε μεταξύ εμού και του Αλέξη Τσίπρα. Και με τη γυναίκα μου έχουν βγάλει 20 φορές οι εφημερίδες ότι έχω πάρει διαζύγιο. Παραμένουμε μαζί και θα παραμείνουμε για πάντα.

Παρατηρούμε ότι υπάρχει μια όξυνση στις επιθέσεις που δέχεστε από τη Νέα Δημοκρατία, και μάλιστα τώρα τελευταία ακούστηκε ότι δεν μπορεί να παρουσιάζεται ο Καμμένος ως καραμανλικός αλά καρτ και γενικώς να στηρίζει την περίοδο Καραμανλή.

Το μενού της Νέας Δημοκρατίας το έχει αλλάξει ο κ. Σαμαράς. Οι υβριστές του Κώστα Καραμανλή, ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Βορίδης, έχουν γίνει πρωτοκλασάτα στελέχη. Ο κ. Γεωργιάδης είναι αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Είναι εκείνοι για τους οποίους ο Κώστας Καραμανλής έλεγε ότι «τα άκρα δεν έχουν καμία θέση στη Νέα Δημοκρατία». Οι νεοφιλελεύθεροι, η κ. Ξαφά, ο κ. Σκυλακάκης και το υπόλοιπο συναπάντημα, που δεν περνούσαν ούτε απέξω από την πόρτα του Καραμανλή, που του επιτέθηκαν, παίρνοντας τo μέρος του Γεωργίου για την ΕΛΣΤΑΤ, έχουν γίνει κύρια στελέχη του κόμματος. Κανείς δεν δικαιούται, λοιπόν, από τη σημερινή Νέα Δημοκρατία να πιάνει στο στόμα του τον Καραμανλή.

Πάντως, εκτός από τα άκρα που περιγράψατε, δέχεστε επιθέσεις και από την Ντόρα Μπακογιάννη.

Αντιλαμβάνομαι τον φόβο της κ. Μπακογιάννη για την έρευνα για την υπόθεση της Siemens. Η κ. Μπακογιάννη θα πρέπει να απολογείται στον ελληνικό λαό και θα πρέπει να εξηγήσει γιατί κάνει εσωτερική αντιπολίτευση στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Να επανέλθω στον κ. Φίλη, γιατί προέκυψε ένα θέμα για το τι ειπώθηκε ή δεν ειπώθηκε σε εκείνη τη συνάντηση, στην οποία ήσασταν παρών, με τον Αρχιεπίσκοπο. Τελικά, ένας πολίτης ποιον πρέπει να πιστέψει;

Κάθετα, την Εκκλησία.

Έχετε παρουσιάσει πολλές φορές μια εικόνα της Τουρκίας, η οποία ίσως θα μπορούσε να σας βάλει στη θέση του «κατηγορουμένου». Ότι δημιουργείτε ένα κλίμα εφησυχασμού.

Κανένας εφησυχασμός. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση προέρχεται από την Τουρκία, να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα.

Προβληματιζόμαστε για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που κάνει η Τουρκία, τις αντιμετωπίζουμε βάσει του εθνικού σχεδιασμού, αλλά από εκεί και πέρα η εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία ενόψει του δημοψηφίσματος δεν μπορεί να επηρεάσει με κανέναν τρόπο τη δική μας στάση. Η Ελλάδα είναι με το μέρος του διεθνούς δικαίου, με το μέρος της Ευρώπης, με το μέρος του NATO.

Υπήρξαν κάποιες διαρροές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στην ΑΟΖ της Κύπρου τον Ιούνιο. Είχατε την Πέμπτη μια πολύωρη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό σας. Πόσο ανησυχητική είναι η κατάσταση; Και πόσο η Ελλάδα μπορεί να καλύψει την Κύπρο, αν το ενδεχόμενο του θερμού επεισοδίου γίνει πραγματικότητα;

Οι πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εξέφρασαν τον προβληματισμό για προκλητικότητα της Τουρκίας στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και επιβεβαιώθηκαν σε 12 ώρες.

Επιβεβαιώθηκαν με την άσκηση;

Επιβεβαιώθηκαν με το NAVTEX και με την άσκηση την οποία έκαναν οι Τούρκοι στην κυπριακή ΑΟΖ. Από εκεί και πέρα, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τη στάση την οποία κράτησε και την ανευθυνότητά της με υπόδειξη της κ. Μπακογιάννη για επερώτηση στη Βουλή, όπως και ο περίφημος κ. Θεοδωράκης, ο οποίος αποτελεί τον κολαούζο της Νέας Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει την Κύπρο αν χρειαστεί στην περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου;

Για την Ελλάδα η Κύπρος δεν είναι μακριά, όπως έλεγε ο κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης. Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να στηρίξει τον κοινό αμυντικό χώρο Ελλάδας – Κύπρου, όπως έχει προδιαγραφεί στα εθνικά σχέδια.

Ο κοινός αμυντικός χώρος Ελλάδας – Κύπρου, το δόγμα αυτό, από την εποχή του κ. Σημίτη και μετά έχει «νεκρωθεί». Έχετε κάποια σχέδια για «αναγέννησή» του;

Η περίοδος Σημίτη ήταν μια μαύρη περίοδος για την Ελλάδα. Ήταν η περίοδος των Ιμίων, όπου τότε τις σημαίες τις έπαιρνε ο αέρας. Σήμερα τις σημαίες δεν τις παίρνει ο αέρας, τις υπερασπίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, όπως έχουν περιγράψει στον όρκο τους οι Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες.

Έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα – κυρίως εντός Βουλής – ότι πάμε για νέους εξοπλισμούς. Είναι έτσι ή όσα έχετε ανακοινώσει έχουν να κάνουν μόνο με τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων;

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει προσδιορίσει ο Προϋπολογισμός και στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών, όπως η επέκταση της συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, θα προχωρήσει στην εφαρμογή του εξοπλιστικού της προγράμματος.

Εύλογο το ερώτημα: Χρήματα που θα βρεθούν;

Τα χρήματα προέρχονται από την υπάρχουσα οικονομική ευχέρεια που προβλέπουν οι προϋπολογισμοί του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως επίσης από τις νέες πηγές που έχουν δημιουργηθεί, όπως η εκμετάλλευση της περιουσίας και η διάθεση μη επιχειρησιακών αποθεμάτων, όπως επίσης και από τις νέες συμφωνίες που θα προκύψουν με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στο πλαίσιο της πενταετούς στρατιωτικής συμφωνίας.

Είχατε πει ότι εκκρεμεί ένα νομοσχέδιο που θα ρυθμίσει κάποια θέματα σταδιοδρομίας των στρατιωτικών. Να το περιμένουμε;

Ήδη είναι στη Βουλή το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει τη ρύθμιση αρκετών από τις υποχρεώσεις που έχουμε ακόμη, έπειτα από αυτές που έχουν ήδη ρυθμιστεί, και θα ρυθμιστούν όλες οι υποχρεώσεις τις οποίες έχουμε προαναγγείλει προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί το κύριο οπλικό σύστημα της χώρας.

Για το ειδικό μισθολόγιο, ανησυχείτε – όσο είναι ανοιχτή η διαπραγμάτευση – ότι μπορεί να έχουμε κάποια δυσάρεστη έκπληξη;

Δεν ανησυχώ, διότι αποτελεί κόκκινη γραμμή για εμάς.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ