Ειδικά μισθολόγια: Πώς γίνονται οι περικοπές στους μισθούς- ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Η αποκάλυψη των μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια έγινε με την δημοσίευση χθες της εγκυκλίου εφαρμογής του νέου νόμου. Το κόλπο με την προσωπική διαφορά

 
 
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
Η δημοσίευση της εγκυκλίου για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας, περιέχει και την παραδοχή ότι ουσιαστικά πρόκειται για μείωση των αποδοχών των στελεχών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Ειδικά Μισθολόγια: Δημοσιεύτηκε η εγκύκλιος! Υπολογίστε το μισθό σας! ΠΙΝΑΚΕΣ
Παρά τα όσα έλεγαν τα στελέχη της κυβέρνησης και ο συνδικαλιστής – σύμβουλος του Πάνου Καμμένου Ανέστης Τσουκαράκης, η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών μιλάει ευθέως για μειώσεις στις αποδοχές, οι οποίες όμως “καλύπτονται” προσωρινά από το κόλπο της “προσωπικής διαφοράς”.
Ο κ. Τσουκαράκης μάλιστα υποστήριζε σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις ότι οι περικοπές είναι “εξορθολογισμός” και πως η περικοπή του πτητικού αφορά (σύμφωνα με την περιγραφή που κάνει) στελέχη τα οποία παίρνουν χιλιάδες ευρώ χωρίς να εργάζονται.




Η προσωπική διαφορά είναι ουσιαστικά για ένα “τρυκ” που εφευρέθηκε ώστε να περάσει η μείωση στις αποδοχές και να μην γίνει αντιληπτή από τα στελέχη, καθώς είναι εξαιρετικά εύκολο σε επόμενο στάδιο να καταργηθεί η προσωπική διαφορά και να μείνει μόνο η μείωση του μισθού.
Δείτε τι είχε πει σχετικά στην ημερίδα της ΠΟΜΕΝΣ ο κ. Βασίλης Πανταζής, αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ.



Η εγκύκλιος αναφέρει μειώσεις

Στη σελίδα 68 της εγκυκλίου εφαρμογής.  (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΕΔΩ )  υπάρχει ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό το νέο μισθολόγιο.
Σύμφωνα με αυτό το παράδειγμα, όπως παρατηρεί ο λοχαγός ε. α. Ηλίας Νατσούλας η εγκύκλιος κάνει λόγο για μείωση η οποία όμως καλύπτεται από την προσωπική διαφορά.
Δείτε ενδεικτικά το παράδειγμα που έχει το υπουργείο Οικονομικών: 
«…Στη συνέχεια αναφέρονται παραδείγματα εφαρμογής των παραπάνω διατάξεων.




Α) Έστω στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, με βαθμό Λοχαγού, κατηγορίας Α΄ (προέλευση από Α.Σ.Ε.Ι.), Διοικητής ανεξάρτητης υπομονάδας στο νομό Λέσβου, με 15 έτη συνολικής υπηρεσίας, έγγαμος με ένα ανήλικο τέκνο, κατά την 31-12-2016 λαμβάνει :
Βασικό μισθό 1.021 €,
Επίδομα Χρόνου Υπηρεσίας 326,72 €,
επίδομα εξομάλυνσης μισθ. διαφορών 212,94 €,
επίδομα ειδικής απασχόλησης 180,82 €,
επίδομα θέσης υψηλής ή αυξημένης ευθύνης 33,81 €,
επίδομα Ευθύνης Διοίκησης Διεύθυνσης 42,89 €,
επίδομα Αυξημένης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Μονάδων 45,39 €,
επίδομα ειδικών συνθηκών 68,46 € και
οικογενειακή παροχή 50 €.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Ειδικά Μισθολόγια: Δημοσιεύτηκε η εγκύκλιος! Υπολογίστε το μισθό σας! ΠΙΝΑΚΕΣ
Με τις διατάξεις του νέου νόμου δικαιούται :
Βασικό μισθό (ΜΚ26 της Α΄ κατηγορίας) 1.525 €,
επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας (μαζί με την προσαύξηση τέκνου) 335 €,
μηνιαίο επίδομα της παρ. Ε του άρθρου 127 100 €,
οικογενειακή παροχή 50 €.
Σε αυτήν την περίπτωση δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό προσωπικής διαφοράς μόνο η οικογενειακή παροχή και το μηνιαίο επίδομα της παρ. Ε του άρθρου 127.
Επειδή οι νέες τακτικές μηνιαίες αποδοχές είναι συνολικά μικρότερες από τις δικαιούμενες κατά την 31-12-2016 όμοιες, η προκύπτουσα προσωπική διαφορά ποσού 72,03 € διατηρείται ως προσωπική, η οποία θα μειώνεται με οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών του πλην της χορήγησης ή αύξησης παροχών που εξαιρούνται της ανωτέρω σύγκρισης (π.χ. αύξηση της οικογενειακής παροχής, λόγω απόκτησης δεύτερου τέκνου).



Κατόπιν αυτών, οι νέες αποδοχές του εν λόγω στελέχους θα είναι οι εξής :
Βασικός μισθός 1.525 €,
επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας (μαζί με την προσαύξηση τέκνου) 335 €,
μηνιαίο επίδομα της παρ. Ε του άρθρου 127 100 €,
οικογενειακή παροχή 50 €
προσωπική διαφορά 72,03 €.



Το κόλπο με την προσωπική διαφορά

Η αλλαγή ενός μισθολογίου είναι πάντα πιο δύσκολη διαδικασία για οποιαδήποτε κυβέρνηση. Το να καταργήσει όμως την προσωπική διαφορά, είναι εξαιρετικά εύκολο και πιθανώς γι αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει θεσπιστεί.
Ουσιαστικά θεσμοθετήθηκε η μείωση των μισθών σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας, αλλά σε πρώτη φάση με το κόλπο της προσωπικής διαφοράς δεν θα γίνει αισθητή.
Ωστόσο μια σειρά από συγκεκριμένα προβλήματα έχουν ανακύψει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Ειδικά μισθολόγια: Πώς η προσωπική διαφορά “σφάζει” χαμηλόβαθμους
Το μισθολόγιο αυτό δεν ήρθε για να λύσει πρόβλημα, αλλά δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα, τα οποία σαφώς είναι αντισυνταγματικά, είχε δηλώσει ο Βασίλης Πανταζής, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΠΟΜΕΝΣ.
Ο κ. Πανταζής μεταξύ άλλων είχε υποστηρίξει:
Θα υπάρχουν ή όχι κρατήσεις στην προσωπική διαφορά; Αν δεν υπάρχουν κρατήσεις, δεν θα μιλάμε και για συντάξιμες αποδοχές. Τόσο για την κύρια σύνταξη όσο και για τα επικουρικά.




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Ειδικά μισθολόγια: Ποιοι υπαξιωματικοί “παγώνουν” στα 29 χρόνια;
Η προσωπική διαφορά θεσπίστηκε για να καταργηθεί. Είναι στην ευχέρεια της οποιαδήποτε κυβέρνησης εφόσον τα οικονομικά της δεν βγαίνουν, να την καταργήσει.
Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι το ίδιο εύκολο να καταργήσει βασικούς μισθούς, σε αντίθεση με μια προσωπική διαφορά που δεν σχετίζεται με κάτι.

 


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ