Ειδικά Μισθολόγια: Στον αέρα το ΒΟΕΑ – Κινδυνεύουν τα Μετοχικά Ταμεία

Ειδικά μισθολόγια: Ο νέος νόμος φέρνει μειώσεις για τα Μετοχικά Ταμεία και αλαλούμ στις εισφορές. Πρώτο θύμα το ΒΟΕΑ και έπεται συνέχεια

 
 
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
“Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε” θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος. Και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε μέσα σε 40 ημέρες από τότε που γράψαμε ότι ο τρόπος που ψηφίστηκαν τα ειδικά μισθολόγια από την κυβέρνηση, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα πέραν των μειώσεων στους μισθούς.
Στα μέσα του προηγούμενου μήνα γράφαμε χαρακτηριστικά ότι “το θέμα που ανακύπτει με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, είναι αυτό των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ των Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, είτε αφορούν τακτικές είτε έκτακτες κρατήσεις, δεδομένων και των αυξημένων ποσοστών κράτησης που έχουν εισαχθεί τα τελευταία έτη σε σύγκριση με τους λοιπούς ασφαλισμένους, στο πλαίσιο των ενιαίων κανόνων του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Πώς τα νέα Ειδικά Μισθολόγια βάζουν φωτιά στα Ταμεία
Τα Ταμεία έχουν συγκεκριμένες κρατήσεις επί συγκεκριμένων επιδομάτων. Ωστόσο η δομή του μισθολογίου άλλαξε, χωρίς να έχουν γίνει μελέτες για το πώς θα επηρεάσει τα μετοχικά ταμεία και άλλα επιδόματα που συνδέονται με το μισθολόγιο.
Το αποτέλεσμα σήμερα είναι να μην δημιουργούνται κρατήσεις και να υπάρχουν προβλήματα στο πού θα γίνουν κρατήσεις.
Εκτιμάται ότι η προσωπική διαφορά, το κόλπο που μηχανεύτηκε η κυβέρνηση για να μην φανούν οι μειώσεις που έγιναν στους μισθούς, δεν θα υπολογιστεί στις κρατήσεις που αφορούν τα Ταμεία, με αποτέλεσμα να υπάρξει σοβαρή μείωση, η οποία δεν έχει φυσικά ανακοινωθεί για να μην υπάρξουν αντιδράσεις. 
Φαίνεται δηλαδή ότι για άλλη μια φορά δεν υπήρχε προετοιμασία από πλευράς κυβέρνησης. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση λειτούργησε “εν βρασμώ”.
Το γεγονός επιβεβαιώνεται και από το κατεπείγον της σύστασης επιτροπής στο ΥΠΕΘΑ για την “προώθηση διαφόρων νομοθετικών ρυθμίσεων, επί θεμάτων που άπτονται του ν.4472/2017 και αφορούν στο νέο Μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σ.Α., καθώς και στις διάφορες κρατήσεις παροχές των Μ.Τ. και Ε.Λ”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Ειδικά μισθολόγια: Συναγερμός ΥΠΕΘΑ για τα Μετοχικά Ταμεία! ΕΓΓΡΑΦΟΗ σχετική απόφαση υπογράφεται στις 16 Ιουνίου από τον Υποστράτηγο Ζαχαρία Πρασάκη και είχε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τις 30 Ιουνίου 2017.
Καλούνταν δηλαδή σε 14 ημέρες να κάνουν δουλειά που απαιτούνται μερικοί μήνες.
Το αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης με την οποία αντιμετωπίζονται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, το βλέπουμε σήμερα σε απάντηση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού ( ΜΤΣ) για το ΒΟΕΑ, την οποία δημοσιεύει το blog του Απόστολου Παπαπαρίση.
Αδυνατεί λέει να το καταβάλει και να το υπολογίσει, γιατί δεν υπήρξε σχετική προετοιμασία! 

1. Σας γνωρίζουμε ότι με την αριθ. Φ.951.1/34/984850/Σ.2738/30 Μαϊ 2017 ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας ορίστηκε ότι για τους δικαιούχους που υποβάλλουν αίτηση από 1-1-2017 έως 31-12-2017 και δεν τους έχει καταβληθεί το εν λόγω βοήθημα (ΒΟΕΑ), το ύψος αυτού δε δύναται να είναι μικρότερο του ποσού εκείνου που προκύπτει βάσει της τιμής του μερίσματος του έτους 2011 ήτοι 7,619 €.
2. Με τις διατάξεις του Ν. 4472/2017 (ΦΕΚ Α΄174) (άρθρα 124-127) καταργήθηκαν από 1-1-2017 οι μισθολογικοί βαθμοί και το προσωπικό του Σ.Ξ. και της ΕΛ.ΑΣ. κατατάσσεται πλέον σε κλιμάκια ανάλογα με την προέλευσή του, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στην απονομή μερίσματος και στην χορήγηση ΒΟΕΑ, καθόσον δεν έχει προσδιορισθεί ο αριθμός των μεριδίων που αντιστοιχεί σε κάθε κλιμάκιο.
3. Με το αριθ. 11/5/26-06-2017 Πρακτικό ΔΣ/ΜΤΣ εγκρίθηκε η χορήγηση προκαταβολής έναντι ΒΟΕΑ στα τέκνα των μετόχων του ΜΤΣ με βάση το μισθολογικό βαθμό τις αποδοχές του οποίου λαμβάνει ο γονέας-μέτοχος του ΜΤΣ σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι την ψήφιση του Ν. 4472/17. Μετά την εναρμόνιση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου με τις διατάξεις του Ν. 4472/2017, το ΜΤΣ θα προβεί στην καταβολή του υπολοίπου ποσού προς συμπλήρωση του δικαιούμενου ΒΟΕΑ, βάσει των κλιμακίων του Ν.4472/2017.
Ο
Γενικός Διευθυντής ΜΤΣ
Αθανάσιος Δημητριάδης
Ταξίαρχος
Το θέμα βέβαια είναι τι άλλο επηρεάζεται και με τι ποσά. Και κυρίως πότε θα ενημερωθούν οι δικαιούχοι.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ