Ειδικά μισθολόγια: Ποιοι υπαξιωματικοί “παγώνουν” στα 29 χρόνια;

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε για τα ειδικά μισθολόγια ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Βασίλης Πανταζής μιλώντας στην Ημερίδα της ΠΟΜΕΝΣ. Δείτε ποιοι θα έχουν απώλειες

 

 

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η ομιλία του αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Βασίλη Πανταζή στην Ημερίδα που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα η ΠΟΜΕΝΣ.

Στην ανάλυση που έκανε για τα νέα ειδικά μισθολόγια ο κ. Πανταζής είπε τα ακόλουθα:

Κάποιος που θα έχει σταθερές αποδοχές για 15 χρόνια, επειδή θα καλύπτεται από την προσωπική διαφορά, όταν συνταξιοδοτηθεί θα υπάρχει πρόβλημα. Αυτό σημαίνει φτώχεια.

Θα υπάρχουν ή όχι κρατήσεις στην προσωπική διαφορά; Αν δεν υπάρχουν κρατήσεις, δεν θα μιλάμε και για συντάξιμες αποδοχές. Τόσο για την κύρια σύνταξη όσο και για τα επικουρικά.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν μιλούν μόνο για τα αναδρομικά. Μιλούν και για το καθεστώς του μισθολογίου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που θα πρέπει να υπάρχει στο εξής.




Αναφέρει ότι οι αποδοχές μας δεν πρέπει να είναι μικρότερες από αυτές που είχαμε στις 31 Ιουλίου 2012, καθώς επίσης σε περίπτωση διαμόρφωσης νέου μισθολογίου, πράγμα που δεν έγινε σίγουρα γιατί είδατε πώς κατέβηκε το μισθολόγιο, νύχτα το έφεραν στη Βουλή, οι αποδοχές στις ΕΔ και στα ΣΑ όπως λέει μέσα η απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να είναι επαρκείς για να αντιμετωπίσουν το κόστος διαβίωσης, ανάλογα με την αποστολή τους.

Υπάρχει μια παράμετρος που δεν την έλαβε υπόψη η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχουμε κατηγορίες δυο και τριών ταχυτήτων, μεταξύ ομοιοβάθμων να έχουμε διαφορετικές αποδοχές να υπάρχει στέβλωση και αδικία τόσο μεταξύ των Σωμάτων Ασφαλείας όσο και μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων, καθότι στην μεν πρώτη περίπτωση έχουμε την εξέλιξη στη δέυτερη δεν έχουμε.

Ακούστηκε προηγούμενα ότι αυτό το μισθολόγιο δεν σχετίζεται με το βαθμό, πράγμα το οποίο κατ’ εμέ είναι ψευδές.




Όταν διαμορφώνουμε ένα μισθολόγιο στο οποίο λαμβάνουμε υπόψη τον βαθμό για την εξέλιξη, και γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να εξελιχθούμε όλοι στις υψηλότερες βαθμίδες, είναι περιορισμένος ο αριθμός αυτών που θα εξελιχθούν, ανεξάρτητα από ποια σχολή προέρχεται ο καθένας.

Αυτό αυτομάτως σε περιορίζει και μισθολογικά.

Αντίθετα, στον δημόσιο τομέα, το πρώτο κριτήριο για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων ήταν να μην σχετίζεται με τον βαθμό. Γι αυτό και υπήρξε και σχετική εγκύκλιος για τις βαθμολογικές προαγωγές χωρίς να σχετίζεται με το μισθολόγιο.

Αντίθετα, στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε ζητήσει να σχετίζεται με το βαθμό του καθένα η μισθολογική του εξέλιξη.

Υπάρχουν μεγάλες στρεβλώσεις. Η Γ’ κατηγορία στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει μεγάλες απώλειες και δεν θα καλύψει ποτέ σε κάποιες περιπτώσεις αυτές τις προσωπικές διαφορές. Επίσης έχουμε προβλήματα μεταξύ της Α’ και Β’ κατηγορίας δεδομένου ότι υπάρχουν βαθμοί που στη Β’ κατηγορία θα παίρνουν περισσότερα από όσα παίρνουν ορισμένοι από αυτούς που ανήκουν στην Α’ κατηγορία.

Το μισθολόγιο αυτό δεν ήρθε για να λύσει πρόβλημα, αλλά δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα, τα οποία σαφώς είναι αντισυνταγματικά.

Έχουμε ένα μισθολόγιο με ένα βασικό μισθό. Να δούμε ποια είναι η δομή του. Μιλάει για ένα μισθολόγιο το οποίο ανάλογα με την προέλευση εντάσσεται σε μια κατηγορία και ανάλογα με το βαθμό και την εξέλιξη που θα έχει, θα διαμορφώνει αντίστοιχες μισθολογικές διαβαθμίσεις.




Στα Σώματα Ασφαλείας που υπηρετώ, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχουν βαθμολογική εξέλιξη και θα είναι μέχρι και τα 40 χρόνια υπηρεσίας (σήμερα έχουν 29 και είναι ο βαθμός του αρχιφύλακα, του αρχιλοχία στις ΕΔ) όπου δεν θα έχουν βαθμολογική εξέλιξη και κατ’ επέκταση δεν θα έχουν ποτέ μισθολογική εξέλιξη. Θα “παγώσουν” στα 29 έτη υπηρεσίας.

Η προσωπική διαφορά θεσπίστηκε για να καταργηθεί. Είναι στην ευχέρεια της οποιαδήποτε κυβέρνησης εφόσον τα οικονομικά της δεν βγαίνουν, να την καταργήσει.

Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι το ίδιο εύκολο να καταργήσει  βασικούς μισθούς, σε αντίθεση με μια προσωπική διαφορά που δεν σχετίζεται με κάτι.

Δείτε τι λέει για το επίδομα επικινδυνότητας, αλλά και τι φοβάται για τα άλλα επιδόματα.



ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ