Ειδικές Δυνάμεις ΗΠΑ : Ανεξέλεγκτη η χρήση ναρκωτικών

Οι αυξανόμενες εκθέσεις για την ανεξέλεγκτη κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών στις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να ανησυχούν την ιεραρχία.

 

 

 

Μετάφραση – επιμέλεια : ο Αναστάσιος Μητρόπουλος, Συνταγματάρχης ε.α.

Η χρήση ναρκωτικών ουσιών  από μέλη των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, δεν είναι κάτι νέο για την κουλτούρα τους, οι οποίοι βλέπουν την προσφυγή τους σε τέτοιου είδους συμπεριφορές ως ένα μηχανισμό αντιμετώπισης των ιδιαίτερα απαιτητικών τους καθηκόντων.

Είναι γεγονός ότι το επίπεδο του στρες που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι είναι πέρα από κάθε φυσιολογικό όριο.

Η άνευ προηγουμένου ρυθμού και έντασης χρησιμοποίηση των αμερικάνικων ειδικών δυνάμεων  στη μετά την 11η Σεπτεμβρίου εποχή στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, που αρχίζει με την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν και τώρα περιλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος, τη Boko Haram και άλλες ομάδες, έχει επιδεινώσει αυτά τα επίπεδα στρες, οδηγώντας σε ακόμα πιο επικίνδυνες συμπεριφορές.

Οι αποστολές «Kill/Capture” («Σκότωσε/Συνέλαβε») που αναλαμβάνονταν  από τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων των Η.Π.Α. αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του δόγματος της κυβέρνησης Ομπάμα για την αντιτρομοκρατία και ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει δείξει σημάδια  εγκατάλειψης αυτής της στρατηγικής.

Εκτός από την ανάπτυξη εκατοντάδων Μονάδων ειδικών επιχειρήσεων στις πρώτες γραμμές της σύγκρουσης με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ, η κυβέρνηση Τραμπ έχει αποφασίσει  την επέκταση της αποστολής των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Αφρική, εναντίον της τρομοκρατικής ομάδας al-Shabab που εδρεύει στη Σομαλία.

Σε κάποια ναρκοτέστ  που διεξήχθησαν πρόσφατα από τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του Ναυτικού στην οποία περιλαμβάνονται οι περίφημοι SEALs,  εντοπίστηκαν  συνολικά 59 περιπτώσεις παράνομης χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Επίσης πριν δύο χρόνια είχαν εντοπιστεί άλλες 52 περιπτώσεις παράνομης χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Από αυτά, οι 10 ήταν μέλη της ομάδας SEAL

Οι ναρκωτικές ουσίες που αποκαλύφθηκε περιλάμβαναν κοκαΐνη, μεθαμφεταμίνες, ηρωίνη, μαριχουάνα και χάπια Ecstasy.

Η κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών, αλλά και άλλες ακραίες συμπεριφορές των μελών των Ειδικών δυνάμεων, είναι αποτέλεσμα του έντονου στρες που υφίστανται κατά τη διάρκεια των αποστολών.

Ένα πρώην μέλος των SEAL αποκάλυψε στο CBS News ότι την εποχή που υπηρετούσε αρκετοί από τους συναδέλφους του έκαναν χρήση ναρκωτικών αλλά παρέμειναν σε ενεργό υπηρεσία, δεδομένου ότι το Πολεμικό Ναυτικό δεν ήταν σε θέση να παρακολουθεί τη χρήση ναρκωτικών σε τακτική βάση. Και αυτό, διότι η  συχνή και εκτεταμένη ανάπτυξή τους στο εξωτερικό επέτρεψε στα μέλη της ομάδας να αποφεύγουν τους τακτικούς ελέγχους ναρκοτεστ.

Η Διεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων του αμερικανικού Πενταγώνου έχει αποφασίσει να εξετάσει σε βάθος το θέμα,  κατόπιν αύξησης των αναφορών σχετικά με τη χρήσης ναρκωτικών από τα μέλη των ελίτ των στρατιωτικών μονάδων, κατόπιν έντονων επικρίσεων που έχει δεχθεί σχετικά με το θέμα.

Οι υπεύθυνοι αξιωματούχοι των διοικήσεων και διευθύνσεων των  Ειδικών Επιχειρήσεων δημιούργησαν μια ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος,  ειδικά για τις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων.

Για πολλούς όμως είναι αμφίβολο το κατά πόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία το πρόβλημα. Όπως υποστηρίζουν :

“Το πρόβλημα δε μπορεί να εξαλειφθεί, γιατί πολύ απλά, δε μπορούν να εξαλειφθούν οι άσχημες εμπειρίες των επιχειρήσεων”.

Πηγή : popularmilitary.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ