Ειδικές Δυνάμεις: Το Πολεμικό Ναυτικό θέλει προσλήψεις

Οι ειδικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού γερνάνε! Οι ΟΒΑ μπορούν να είναι λύση; Μάλλον όχι. Το γιατί το λένε αυτοί που ξέρουν.

Καμπανάκι κινδύνου στο Πολεμικό Ναυτικό. Οι Ειδικές Δυνάμεις του γερνάνε και το πρόβλημα είναι θέμα χρόνου να δημιουργήσει μεγάλα ζητήματα.

Οι «προσλήψεις» ΟΒΑ θα μπορούσε να ήταν ένα μπάλωμα αλλά και πάλι οι επιτελείς υπογραμμίζουν πως οι οπλίτες βραχείας ανακατάταξης προέρχονται απο μια «μινι» στρατιωτική θητεία που δεν προλαβαίνει να τους εκπαιδεύσει για τα καθήκοντα που θα εκτελούν για τρία χρόνια, ως ΟΒΑ, με μισθό ΕΠΟΠ.

Λύση με ουσία, εκτιμούν στο ΓΕΝ, θα μπορούσαν να δώσουν κάποιες προσλήψεις αλλά αυτό όπως είναι γνωστό δεν μπορεί να γίνει για οικονομικούς και μνημονιακούς λόγους.

Οπότε περνάνε στο plan b που είναι η απαίτηση που ήδη έχει κατατεθεί για την πρόσληψη των ΟΒΑ. Προκειμένου να βρεθεί μια λύση έστω για τώρα όπως – όπως.

Δείτε και την ιστορία των κομάντο του Πολεμικού Ναυτικού

Ιστορία της ΜΥΚ – ΔΥΚ

          Η ιστορία της ΜΥΚ ξεκινάει το 1953 όταν με την ένταξη της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ, δημιουργήθηκε σύμφωνα με τα Αμερικανικά πρότυπα (Underwater Demolition Teams), η πρώτη ομάδα αμφιβίων αναγνωρίσεων με αποστολή την υποστήριξη των πλοίων αποβάσεως του ΠΝ. Ακολούθησε η αποστολή Ελλήνων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών στις ΗΠΑ, στο σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών με σκοπό τη δημιουργία ενός πρώτου πυρήνα Ελλήνων εκπαιδευτών, οι οποίοι στη συνέχεια θα αναλάμβαναν και την οργάνωση της Σχολής Υ/ΚΤ στην Ελλάδα. Αυτή ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1957 στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κανελλόπουλος (ΚΕΚΑΝ) υπό τη διοίκηση του Πλοιάρχου Κ. Εγκολφόπουλου.

          Για τα επόμενα δέκα χρόνια η σχολή Υ/ΚΤ συνεχίζει να λειτουργεί στο ΚΕΚΑΝ, τροφοδοτώντας με κατώτερο μόνο προσωπικό – υπαξιωματικούς και ναυτοδιόπους τις ομάδες Υ/ΚΤ του Στόλου, χωρίς φυσικά να διακοπεί η η τακτική αποστολή και εκπαίδευση αξιωματικών στις ΗΠΑ.

          Το 1968 είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών, μια και από την αλλαγή στην οργάνωση του Ναυτικού δημιουργείται η Διοίκηση Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών (Δ/ΟΥΚ), με έδρα τον Σκαραμαγκά υπό τη διοίκηση του Αντιπλοιάρχου Γ. Στεφανάδη. Έκτοτε τόσο η ίδια η σχολή Υ/ΚΤ όσο και οι ομάδες υποβρυχίων αναγνωρίσεων θα ενταχθούν στη Διοίκηση Ναυτικής Εκπαιδεύσεως. Η μετονομασία της Δ/ΟΥΚ σε ΜΥΚ θα γίνει την επόμενη χρονιά, το 1969, με παράλληλη αύξηση του αριθμού των επιχειρησιακών ομάδων, των οποίων η τελική μορφή θα έρθει το1976.

          Με την πάροδο των ετών η ΜΥΚ εξελίχθηκε ακόμη περισσότερο και τον Απρίλιο του 2002 μετονομάστηκε σε ΔΥΚ (Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ