Ειδικές Δυνάμεις: Έρχονται Σουηδοί κομάντο στην ΔΥΚ (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι επίλεκτες Ειδικές Δυνάμεις των Σουηδών, οι Kustjägarna έρχονται στην Ελλάδα. Θα τους υποδεχτεί η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ)

Ομάδες των Σουηδών Kustjägarna έρχονται να μάθουν τα μυστικά των Ελλήνων κομάντο της ΔΥΚ ενώ Έλληνες θα πάνε στην Σουηδία στο πλαίσιο ανταλλαγής για εκπαίδευση που συμφώνησε η Ελλάδα με την Σουηδία.

Το θέμα έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί και το μόνο που απαιτείται είναι η έγκριση της Βουλής που είναι σίγουρο οτι θα δωθεί.

Ποιοί είναι οι Kustjägarna

Οι KJ όπως είναι γνωστοί ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό της Σουηδίας, είναι αμφίβιοι, άριστα εκπαιδευμένοι, με καθήκον στον πόλεμο την συλλογή πληροφοριών και την διενέργεια σαμποτάζ στον εχθρό.

Το υγρό στοιχείο σε όλες τις μορφές του είναι ο τόπος δράσης τους. Θάλασσα, λίμνες, ποτάμια.

Ιστορία της ΜΥΚ – ΔΥΚ

 Η ιστορία της ΜΥΚ ξεκινάει το 1953 όταν με την ένταξη της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ, δημιουργήθηκε σύμφωνα με τα Αμερικανικά πρότυπα (Underwater Demolition Teams), η πρώτη ομάδα αμφιβίων αναγνωρίσεων με αποστολή την υποστήριξη των πλοίων αποβάσεως του ΠΝ.

Ακολούθησε η αποστολή Ελλήνων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών στις ΗΠΑ, στο σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών με σκοπό τη δημιουργία ενός πρώτου πυρήνα Ελλήνων εκπαιδευτών, οι οποίοι στη συνέχεια θα αναλάμβαναν και την οργάνωση της Σχολής Υ/ΚΤ στην Ελλάδα.

Αυτή ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1957 στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κανελλόπουλος (ΚΕΚΑΝ) υπό τη διοίκηση του Πλοιάρχου Κ. Εγκολφόπουλου.

 Για τα επόμενα δέκα χρόνια η σχολή Υ/ΚΤ συνεχίζει να λειτουργεί στο ΚΕΚΑΝ, τροφοδοτώντας με κατώτερο μόνο προσωπικό – υπαξιωματικούς και ναυτοδιόπους τις ομάδες Υ/ΚΤ του Στόλου, χωρίς φυσικά να διακοπεί η η τακτική αποστολή και εκπαίδευση αξιωματικών στις ΗΠΑ.

 Το 1968 είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών, μια και από την αλλαγή στην οργάνωση του Ναυτικού δημιουργείται η Διοίκηση Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών (Δ/ΟΥΚ), με έδρα τον Σκαραμαγκά υπό τη διοίκηση του Αντιπλοιάρχου Γ. Στεφανάδη. Έκτοτε τόσο η ίδια η σχολή Υ/ΚΤ όσο και οι ομάδες υποβρυχίων αναγνωρίσεων θα ενταχθούν στη Διοίκηση Ναυτικής Εκπαιδεύσεως. Η μετονομασία της Δ/ΟΥΚ σε ΜΥΚ θα γίνει την επόμενη χρονιά, το 1969, με παράλληλη αύξηση του αριθμού των επιχειρησιακών ομάδων, των οποίων η τελική μορφή θα έρθει το1976.

Με την πάροδο των ετών η ΜΥΚ εξελίχθηκε ακόμη περισσότερο και τον Απρίλιο του 2002 μετονομάστηκε σε ΔΥΚ (Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ