Επιμένει το Πενταγώνο και απαντά στους Τούρκους: «Δεν θα πάρετε F-35 όσο έχετε ρωσικούς S-400»

«Πληρωμένη» απάντηση έδωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο στον εκπρόσωπο της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος ονειρεύεται και τώρα την απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών αεροπλάνων F-35.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Κάρλα Γκλίσον με δήλωση στο κανάλι OPEN και στην ιστοσελίδα Hellas Journal, υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αποκτήσει τα F-35 από τη στιγμή που έχει αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400. Στην ουσία επαναλαμβάνει τη δήλωση του υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ , ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να έχει είτε το ένα σύστημα, είτε το άλλο, όχι και τα δύο μαζί στο τουρκικό έδαφος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση του κ. Καλίν, ότι «δεν έχουμε εγκαταλείψει τα αμερικανικά F-35 και δεν είναι εύκολο να αποκλειστεί η Τουρκία από αυτό το πρόγραμμα», η κ. Γκλίσον δήλωσε με μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

«Επιδιώκουμε μόνο να προστατεύσουμε τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του προγράμματος παραγωγής των F-35 και τις δυνατότητες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Όπως έχουμε πει με συνέπεια, η Τουρκία δεν μπορεί να έχει τόσο τους S-400 όσο και τα F-35. Τούτου λεχθέντος, οι Η.Π.Α. εξακολουθούν να εκτιμούν τη στρατηγική εταιρική σχέση με την Τουρκία και η στρατιωτική σχέση μας εξακολουθεί να είναι ισχυρή».

Η δήλωση της στα αγγλικά: «We only seek to protect the long-term security of the F-35 program and the capabilities of the NATO alliance. As we have consistently said, Turkey cannot have both the S-400 and the F-35. That being said, the U.S. continues to value the strategic partnership with Turkey and our military-to-military relationship remains strong».

Εξάλλου, η ίδια εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε στην αραβική εφημερίδα Asharq Al-Awsat ότι η Τουρκία είναι καλά ενημερωμένη σχετικά με την απόφαση του Πενταγώνου να εκδιώξει την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35.

Η κ. Γκλίσον απάντησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις ερωτήσεις που έθεσε η εφημερίδα σχετικά με την δήλωση του εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Κάλιν την Τρίτη ότι δηλαδή η Άγκυρα δεν είχε λάβει επίσημη ενημέρωση σχετικά με την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35. Ο κ. Καλίν δήλωσε επίσης ότι δεν ήταν εύκολο να εξαφανιστεί η Τουρκία από το πρόγραμμα.

Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι τόσο ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου όσο και η Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Έλεν Λόρντ, στις 17 Ιουλίου σε ξεχωριστές ενημερώσεις δήλωσαν ρητά ότι τα αεροσκάφη F-35 δεν μπορούσαν να συνυπάρχουν με μία ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών, εννοώντας τους S-400.

Η κ. Γκλίσον επίσης υπενθύμισε ότι η κ. Λόρντ ανακοίνωσε ότι το Πεντάγωνο είχε ξεκινήσει την επίσημη εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Πενταγώνου, η κ. Λόρντ έστειλε επίσης μια επιστολή στον İsmail Demir, Πρόεδρο της Τουρκικής Προεδρίας αρμόδιο για τις Αμυντικές Βιομηχανίες, δηλώνοντας ότι θα συνεχιστούν οι διαδικασίες για την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ