Εισβολή στην Κύπρο: Η εγκληματική αδράνεια του ΓΕΕΦ λεπτό προς λεπτό

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Του Φοίβου Κλόκκαρη, Αντιστράτηγου ε.α., πρώην Υπουργού Άμυνας Κύπρου *

 

Στον φάκελο της Κύπρου (ΦΚ) 632 σελίδων (άραγε περιέχει όλα τα στοιχεία;) περιγράφονται οι εγκληματικές παραλείψεις σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο που έφεραν την καταστροφή.

Το παρόν άρθρο αναφέρεται στον Αττίλα Ι και τις παραλείψεις της ηγεσίας του ΓΕΕΦ και ΑΕΔ (Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων) που ενώ είχαν επιβεβαιωμένες πληροφορίες μεταξύ 15 και 19 Ιουλίου 1974 για τουρκική εισβολή στη Κύπρο εφησύχαζαν.

Το ΓΕΕΦ δεν επανέφερε στην αρχική τους διάταξη τις μονάδες που έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα. Όταν εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή, ΓΕΕΦ κα ΑΕΔ δεν αντέδρασαν στα εχθρικά πυρά και δεν εφάρμοσαν το Σχέδιο Αμύνης Κύπρου (ΣΑΚ) (σελ. 88, 98,99, 230 ΦΚ).

Η τουρκική αποβατική δύναμη (ΤΑΔ) αναχώρησε από το λιμάνι της Μερσίνας περί τις 17:00 ώρα της 19ης Ιουλίου και η κίνηση της επαρακολουθείτο (σελ. 86 ΦΚ). Το ΓΕΕΦ τη Ν/19 Ιουλίου δεν διέταξε γενική επιστράτευση, δεν μετακίνησε τις μονάδες στις πολεμικές θέσεις τους ούτε διέταξε εφαρμογή του ΣΑΚ όταν η ΤΑΔ μπήκε στα χωρικά ύδατα της Κύπρου (12 ν.μ.) παρά τη ρητή πρόνοια του ΣΑΚ (σελ. 88 ΦΚ).

Η ΤΑΔ μπήκε στα χωρικά ύδατα πολύ πριν τις 05:20 ώρα της 20ής Ιουλίου, που άρχισε η τουρκική επίθεση, η οποία βρήκε τις μονάδες της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) στα στρατόπεδά τους και την ακτή αποβάσεως Πέντε Μίλι Κερύνειας ανυπεράσπιστη.

Το ΓΕΕΦ δεν διέταξε εκτέλεση πυρών κατά των τουρκικών δυνάμεων (ΤΔ) που είχαν επιτεθεί με αεροπορικές και ναυτικές προσβολές, ρίψη αλεξιπτωτιστών, μεταφορά δυνάμεων με ελικόπτερα (ΕΠ) και έναρξη απόβασης στην ακτή Πέντε Μίλι Κερύνειας.

Το ΑΕΔ είχε δεσμευμένα τα πυρά πυροβολικού (ΠΒ) και των αντιαεροπορικών (Α/Α) όπλων μέχρι την επίθεση και συνιστούσε «αυτοσυγκράτηση». Όλες οι διαταγές του ΓΕΕΦ εκδόθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση μετά την έναρξη της τουρκικής επίθεσης.

Η εφαρμογή του ΣΑΚ διατάχθηκε στις 08:40, 3,5 ολόκληρες ώρες μετά την έναρξη της τουρκικής επίθεσης (σελ. 88, 89, 380 ΦΚ). Αιτήματα διοικητών μονάδων να μετακινήσουν τις μονάδες τους τη Ν/19 Ιουλίου δεν εγκρίθηκαν από το ΓΕΕΦ. Το πρωί της επομένης προσβλήθηκαν από την τουρκική Αεροπορία στα στρατόπεδά τους ή κατά τη μετακίνησή τους και υπέστησαν απώλειες.

Το ΑΕΔ δεν έστειλε στην Κύπρο τις προβλεπόμενες από το ΣΑΚ ελλαδικές αεροναυτικές ενισχύσεις που ήταν σε ετοιμότητα και είχαν συγκεκριμένη αποστολή να προσβάλουν την ΤΑΔ και να παρεμποδίσουν απόβαση σε ακτή της Κύπρου. Οι διαταγές αναχώρησης των αεροσκαφών και υποβρυχίων, που είχαν εκδοθεί για εκπλήρωση της αποστολής τους, ανακλήθηκαν με διαταγές του αρχηγού ΑΕΔ (σελ. 230 ΦΚ).

Το ΓΕΕΦ δεν εκτέλεσε ούτε τη βασική πρόνοια του ΣΑΚ να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση προγεφυρώματος (ΠΓ) σε ακτή.

Δεν εφάρμοσε το ειδικό σχέδιο «ΒΕΛΟΣ» που αφορούσε αντεπίθεση στην ακτή δυτικά της Κερύνειας από τη ΔΜΑ (Διοίκηση Μάχης με βασική συγκρότηση τα τεθωρακισμένα υποστηριζόμενη από τρεις μοίρες ΠΒ εκ των οποίων δύο Γενικής Υποστηρίξεως (ΓΥ)). Διέθεσε όλες τις αξιόμαχες εφεδρείες του (ΕΛΔΥΚ, ΔΜΑ, Διοίκηση Καταδρομών) καθώς και το ΠΒ/ΓΥ κατά του τ/κ θύλακα ΛΕΥΚΩΣΙΑ – ΑΓΥΡΤΑ – ΤΕΜΠΛΟΣ, ο οποίος δεν είχε μέσα άρματα ούτε ΠΒ.

Η αδράνεια και οι ενέργειες του ΑΕΔ και ΓΕΕΦ διευκόλυναν την ΤΑΔ να προσεγγίσει ανενόχλητη την ακτή Πέντε Μίλι Κερύνειας (μη επέμβαση ελλαδικών αεροναυτικών ενισχύσεων – μη έγκαιρη εφαρμογή του ΣΑΚ- μη έγκαιρη επάνδρωση της τοποθεσίας ακτής) και να εγκαταστήσει χωρίς αντίσταση ΠΓ, το οποίο επεκτάθηκε γιατί παρέμεινε στο απυρόβλητο (μη επέμβαση ΓΕΕΦ με αξιόμαχη εφεδρεία και πυρά ΠΒ).

 

* Ο Φοίβος Κλόκκαρης αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1968 ως αξιωματικός των τεθωρακισμένων.  Μέχρι το 1993 υπηρέτησε σε θέσεις εσωτερικού και εξωτερικού στον ελληνικό Στρατό. Το 1993 εντάχθηκε στον κυπριακό Στρατό με τον βαθμό του συνταγματάρχη και υπηρέτησε σε διάφορες επιτελικές και διοικητικές θέσεις μέχρι τον βαθμό του αντιστράτηγου. Το 2002 ανέλαβε καθήκοντα υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς μέχρι το 2006 που αποστρατεύθηκε. Την περίοδο 2002-2003 διετέλεσε εκπρόσωπος της Κύπρου στη Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 13.6.2006 διορίστηκε υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου. Στη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι τις 26.9.2006, οπότε υπέβαλε παραίτηση για λόγους υγείας, όπως ανακοινώθηκε.

 

Πηγή: hellasjournal.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ