Έξαλλος ο Ερντογάν με της Συμφωνία για ΑΟΖ: «Ενημέρωσα την Μέρκελ ότι ξεκινάμε γεωτρήσεις»

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕΡΚΕΛ

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Τουρκία και ο Ερντογάν ύστερα από την συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και αυτό φάνηκε  από την προκλητική NAVTEX που εξέδωσε για άσκηση με πραγματικά πυρά στην περιοχή του Καστελόριζου.

Ο μεγάλος εκνευρισμός ήρθε να επιβεβαιωθεί από τον ίδιο τον Ερντογάν ο οποίος από το γνωστό στέκι πλέον την Αγιά Σοφία και την προσευχή της Παρασκευής προχώρησε σε οργισμένες δηλώσεις του.

Όπως τόνισε σε έξαλλη κατάσταση: «Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία. Η Μέρκελ μου ζήτησε να σταματήσουμε τις γεωτρήσεις. Τώρα τις ξεκινούμε και πάλι. Ενημερώσαμε σχετικά την Μέρκελ», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

«Τι κάνουν εκεί η Ελλάδα και η Αίγυπτος; Αφού υπογράψαμε τη συμφωνία με τη Λιβύη, όλοι έπεσαν σε αυτό το γεγονός. Αυτή η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου δεν έχει αξιοπρέπεια. Η Μέρκελ μου ζήτησε να σταματήσω τις εργασίες γεώτρησης. Είπαμε, “Εάν εμπιστεύεστε την Ελλάδα, θα σταματήσουμε να δουλεύουμε για μερικές εβδομάδες, αλλά εμείς δεν τους εμπιστευόμαστε.”

Δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους και τώρα συνεχίζουμε αμέσως τις εργασίες γεώτρησης. Θα συνεχίσουμε τη συμφωνία μας με τη Λιβύη με αποφασιστικότητα. Ειδικά στις ναυτιλιακές δικαιοδοσίες, δεν χρειάζεται καν να διαπραγματευτούμε με εκείνους που δεν έχουν δικαιώματα ή νόμους», τόνισε.

Οι δηλώσεις Ερντογάν ήρθαν να συμπληρώσουν την χθεσινή ανακοίνωση του του Τουρκικού ΥΠΕΞ με ανοιχτές απειλές: «Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Οι αποκαλούμενες περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, όπως περιγράφονται στη συμφωνία οριοθέτησης που υπογράφηκε σήμερα, δεν αποτελούν νόμο για την Τουρκία. Αυτό θα αποδειχθεί στο μέτωπο και στο τραπέζι».

Οι οργισμένες δηλώσεις του Ερντογάν όπως και η ανακοίνωση ότι η Τουρκία θα αποχωρήσει από συνομιλίες με την Ελλάδα επαναφέρουν ουσιαστικά τα σενάρια θερμής εμπλοκής στην Ανατολική Μεσόγειο το επόμενο διάστημα. Άλλωστε η Τουρκία είχε εξαγγείλει ότι στο τέλος Αυγούστου θα είναι έτοιμη για γεωτρήσεις στην περιοχή του Καστελόριζου.

armynow.gr google news

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ