«Εξηγήσεις» στη Βουλή για το τι έχει γίνει στον Έβρο δίνουν Δένδιας – Παναγιωτόπουλος

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΕΝΔΙΑΣ

Σήμερα το μεσημέρι θα γίνει κοινή ενημέρωση των Υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας προς τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στο επίκεντρο της ενημέρωσης όπως είναι φυσικό θα βρεθούν τα όσα έχουν προηγηθεί τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή του Έβρου και την αντιπαράθεση με την Τουρκία όσον αφορά το φράχτη που θέλει να υψώσει η Ελλάδα για να σφραγίσει τα σύνορα από νέες ορδές παράνομων μεταναστών.

Τόσο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα κληθούν από τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην Επιτροπή να τους ενημερώσουν για τα ακριβή γεγονότα που έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία αλλά και οξυμένη πολιτική αντιπαράθεση.

Γιατί έγιναν τα δύο διαβήματα από το ΥΠΕΞ προς την Τουρκία, τι αφορούσαν, που βρίσκονται Τούρκοι στρατιωτικοί και αστυνομικοί στη περιοχή, αν έχουν περάσει ή είχαν περάσει σε ελληνικά εδάφη, αν αποχώρησαν οι ελληνικές δυνάμεις όταν ήρθαν και το ζήτησαν οι τούρκικες;

Τα παραπάνω είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα τεθούν στους δύο υπουργούς. Είναι ερωτήματα τα οποία διατυπώθηκαν και τα προηγούμενα 24ωρα από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και προέκυψαν μετά από δημοσιεύματα ελληνικών πρώτα και κύρια και στη συνέχεια ξένων μέσων ενημέρωσης – μετά από τούρκικη προώθηση – ότι έγινε «κατάληψη ελληνικού εδάφους από Τούρκους» και διαχειρίστηκε δυστυχώς με τον χειρότερο δυνατό τρόπο η κυβέρνηση. Οι σχετικές διαψεύσεις τελικά έγιναν από τα δύο αρμόδια υπουργεία αλλά εκ των υστέρων και χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία αναδεικνύοντας για μια ακόμα φορά τον ανύπαρκτο συντονισμό στο κρίσιμο τρίγωνο Μαξίμου – ΥΠΕΞ – ΥΠΕΘΑ σε μια ακόμα σοβαρή υπόθεση με εθνικά θέματα.

Ο μόνος που προσπάθησε να απαντήσει ήταν ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας χρησιμοποιώντας όμως το μάλλον αίολο επιχείρημα ότι όλα είναι fake news και ότι η αντιπολίτευση σέρνεται από την ακροδεξιά του Βελόπουλου, ενώ βρίσκεται στη γωνία και για τη δήλωσή του για τα «λίγα μέτρα γης». Την ίδια στιγμή βέβαια η ανακοίνωση από το Τούρκικο ΥΠΕΞ ουσιαστικά τον διαψεύδει, καθώς έθεσε ανοιχτά ζήτημα γκριζαρίσματος του Έβρου. Την ίδια στιγμή όμως – και είναι ενδεικτικό του αλαλούμ – σε χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή ο Νίκος Δένδιας «άδειασε» ανοιχτά το ΥΠΕΘΑ δηλώντας ότι το υπουργείο του τα έκανε όλα τέλεια αλλά δεν γνωρίζει και δεν είναι υπεύθυνος για το τι ακριβώς γίνεται στο έδαφος του Έβρου.

Και η αλήθεια είναι ότι ο Νίκος Δένδιας έγινε ουσιαστικά ο αποδέκτης της όλης κριτικής για την υπόθεση με το συνάδελφό του ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο, ουσιαστικά να μην εμφανίζεται πουθενά και να αρκείται στην επίσημη ανακοίνωση μόλις το Σάββατο το απόγευμα για να διαψεύσει με καθυστέρηση ότι δεν υπάρχει κατάληψη ελληνικού εδάφους από ξένες δυνάμεις.

Όσον αφορά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, φρόντισε επιμελώς να μην βρεθεί στο κάδρο παρά τη σοβαρότητα του ζητήματος και με τους γνωστούς «σωματοφύλακες του Μαξίμου» Γεραπετρίτη και Πέτσα να αναλαμβάνουν να υπερασπιστούν τη διαχείριση της κατάστασης.

Τα όσα θα ειπωθούν σήμερα στην Επιτροπή της Βουλής σίγουρα θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και κυρίως για το τι θα πουν οι δύο Υπουργοί. Αν και οι συνεδριάσεις γίνονται κεκλεισμένων των θυρών οι κομματικές και κυβερνητικές πηγές πολύ πιθανό θα φροντίσουν να διοχετεύσουν πληροφορίες αν και το ζήτημα μάλλον δεν το επιτρέπει αλλά δυστυχώς δεν θα είναι και η πρώτη φορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ