Η Εξωστρέφεια χρειάζεται στις Ένοπλες Δυνάμεις

Η πρόσφατη συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και η κίνηση των Γενικών Επιτελείων να δομήσουν μια παρουσία στα social media αντανακλά την αλλαγή στάσης τους απέναντι στην κοινωνία. Η όλη προσπάθεια άργησε να ξεκινήσει, αλλά φαίνεται πως τρέχει για τα καλά. Φαίνεται επίσης πως υπάρχει σχεδιασμός και προοπτική.

Πολλοί βέβαια τόσο από το χώρο των ΕΔ όσο και από το χώρο της πολιτικής στέκονται με σκεπτικισμό απέναντι στην κίνηση αυτή. Το άβατο των ΕΔ για πολλούς ήταν ένα καλό περιβάλλον για να έχουν ένα καλό μεροκάματο. Κυρίως εκείνοι που τα προηγούμενα χρόνια ως επαγγελματίες της ενημέρωσης είχαν το αποκλειστικό δικαίωμα σ’ αυτήν. Και δεν είναι κατακριτέο αυτό το γεγονός καθότι ο καθένας επιβιώνει όπως μπορεί.

Οι σελίδες των εκπροσώπων τύπου των Γενικών Επιτελείων αλλά και οι διαρκείς αναρτήσεις και ενημερώσεις έχουν δώσει στην κοινωνία την πραγματική διάσταση των ΕΔ. Τη διάσταση εκείνη που δείχνει πως δεν σταματούν ποτέ, πως είναι δίπλα στην κοινωνία, πως ανήκουν στο λαό. Οι ιδιαιτερότητες του Κλάδου των στρατιωτικών που λίγο πολύ οι έχοντες πρόσβαση στα ΜΜΕ (με τη συμμετοχή και των ίδιων των στρατιωτικών) τους είχαν βγάλει εκτός κοινωνίας, έχουν αρχίσει ν’ αναγνωρίζονται.

Η καθημερινή παρουσία σε όλα σχεδόν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η τηλεοπτική εκπομπή και η διαρκής ενημέρωση των μέσων από τα γραφεία τύπου έχουν κάνει πράξη την εξωστρέφεια που για πολλά χρόνια αποτελούσε ζητούμενο.

Κερδισμένες στην έκρηξη αυτής της εξωστρέφειας είναι οι ΕΔ και η κοινωνία που αρχίζει να “δένει” και πάλι με τους στρατιωτικούς και το χώρο τους. Χαμένοι είναι όλοι εκείνοι που είχαν σταθερό μεροκάματο από την έλλειψη εξωστρέφειας, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί αναλυτές με πτυχίο φιλολόγου και αρκετοί παρατρεχάμενοι που έκαναν “χάρες”.

Θέλει ακόμα όμως πολύ κόπο για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος και η χαμένη εμπιστοσύνη της κοινωνίας στις ΕΔ σαν θεσμικό φορέα της κοινωνικής ζωής. Από τη μεταπολίτευση και μετά η συνολική προσπάθεια του πολιτικού συστήματος να βάλει στην άκρη τις ΕΔ είχε απόλυτη επιτυχία. Στο παρόν, η οικονομική, πολιτική και οικονομική κρίση που βιώνει ο τόπος, έδωσε την ευκαιρία στις ΕΔ να αναδείξουν το ρόλο τους ως πυλώνας σταθερότητας, δημοκρατίας και καθήκοντος. Η εξωστρέφεια λοιπόν είναι αναγκαία για να πάρουν οι ΕΔ πίσω τον ιστορικό τους ρόλο και τη σύμπραξη με την κοινωνία για την ανάδειξη του κοινού αγώνα για τον τόπο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ