«Εκκωφαντική» η σιωπή του Ερντογάν για την παραίτηση του Αλμπάιρακ – Τι συμβαίνει με τη λίρα

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΛΜΠΑΪΡΑΚ

Η σιωπή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την παραίτηση του γαμπρού του ως επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊρακ προκαλεί προβλήματα στους επενδυτές και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την κατεύθυνση της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Ο Albayrak έκανε δήλωση μέσω του λογαριασμού του στο Twitter την Κυριακή, ανακοινώνοντας ότι παραιτείται από τη θέση του ως επικεφαλής της οικονομικής ομάδας της Τουρκίας. Ωστόσο, τα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας, τα οποία βρίσκονται υπό τον απόλυτο έλεγχο του Ερντογάν, δεν το ανέφεραν, αναμένοντας επιβεβαίωση από το γραφείο του.

Η λίρα συσπειρώθηκε έντονα έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, καθώς ορισμένοι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η αποχώρηση του Albayrak θα οδηγήσει σε μια αναθεώρηση των ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών της Τουρκίας. Ο Ερντογάν απέλυσε τον διευθυντή της κεντρικής τράπεζας το Σάββατο και διόρισε έναν σεβαστό τεχνοκράτη στη θέση του, τροφοδοτώντας έτσι τις προσδοκίες ότι η πολιτική του θα ακολουθήσει έναν πιο παραδοσιακό δρόμο.

Να σημειωθεί ότι ο ιστότοπος του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών εξακολουθούσε να δείχνει τον Albayrak ως επικεφαλής του υπουργείου στην πρώτη σελίδα του ιστότοπού του τη Δευτέρα, μαζί με έναν τίτλο του που παρουσιάζει λεπτομέρειες για το τελευταίο οικονομικό πρόγραμμα της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν διόρισε τον Albayrak, υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είναι παντρεμένος με την κόρη του Esra, για δεύτερη φορά με τεράστια αυξημένη εκτελεστική εξουσία τον Ιούλιο του 2018.

Ο Albayrak, 42 ​​ετών, ξεκίνησε να εφαρμόζει ένα οικονομικό πρόγραμμα που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη σκέψη του Ερντογάν. Οι πολιτικές του περιλάμβαναν τη χρήση κρατικών τραπεζών για την ανάπτυξη μιας δανειακής άνθησης από τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και την κλίση της κεντρικής τράπεζας για τη διατήρηση των επιτοκίων κάτω από τον ετήσιο πληθωρισμό. Ο Ερντογάν έχει συχνά ισχυριστεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι πληθωριστικά, σε αντίθεση με τη συμβατική οικονομική σοφία.

Η κεντρική τράπεζα έχει «κάψει» δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά ξένου νομίσματος φέτος για να σταθεροποιήσει την τούρκικη λίρα χωρίς αύξηση των επιτοκίων, ωθώντας τους οργανισμούς αξιολόγησης να υποβαθμίσουν το κρατικό χρέος της χώρας.

Ο Ερντογάν αισθανόταν όλο και πιο άβολα με το επίπεδο των αποθεματικών, συμβάλλοντας στην απόλυση του διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας Μουράτ Ούσαλ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η τουρκική λίρα έχει πέσει σε μια σειρά χαμηλών ρεκόρ αυτό το μήνα, μετά την κεντρική τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς της αμετάβλητο σε μια συνεδρίαση στα τέλη Οκτωβρίου. Χτύπησε το χαμηλό όλων των εποχών των 8,5876 ανά δολάριο την Παρασκευή, μειώνοντας τις απώλειες φέτος σε περισσότερο από 30 τοις εκατό.

Η διαπραγμάτευση σημείωσε άνοδο 2,7% στα 8,288 ανά δολάριο τη Δευτέρα.

 

Πληροφορίες: ahval

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ