Εκνευρισμένο το Τουρκικό ΥΠΕΞ με τη μεταφορά γαλλικών μαχητικών στην Κύπρο

RAFALE

Την έντονη αντίδραση και εκνευρισμό του Τούρκικου ΥΠΕΞ προκάλεσε η αμυντική συνεργασία Γαλλίας – Κύπρου, μετέφερε με δηλώσεις του εκπροσώπου του Χαμί Ακσόι.

Ειδικότερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι ανέφερε:

«Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν η »Ελληνοκυπριακή Διοίκηση» δεν εκπροσωπεί όλο το νησί όπως και τους Τουρκοκύπριους, άρα δεν είναι αρμόδια και για μια τέτοια συμφωνία.

Η συγκεκριμένη συμφωνία, είναι ενάντια στις συμφωνίες του 1960 και στην ισορροπία που έχει προκύψει από αυτές. Εμπεριέχει ρίσκο να εμποδίσει τις προσπάθειες που γίνονται για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο.

Είναι απαράδεκτο η Γαλλία να κάνει βήματα που αυξάνουν την ένταση, και να κάνει ασκήσεις με την ‘’Ελληνοκυπριακή Διοίκηση’’ ( Κυπριακή Δημοκρατία) και έστω και προσωρινά να μεταφέρει τα μαχητικά της στο νησί παραβιάζοντας τις συμφωνίες του 1960», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζουμε ότι η Γαλλία έστειλε μέσα στην εβδομάδα στην Κύπρο δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale και μεταγωγικό αεροπλάνο τύπου C-130 της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας για την υποστήριξή τους. Τα πολεμικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive, γάλλοι στρατιωτικοί τεχνοκράτες επισκέφτηκαν τις προηγούμενες μέρες τα λιμάνια Λάρνακας και Λεμεσού για να εξετάσουν υποδομές υποδοχής γαλλικών πλοίων καθώς η ναυτική βάση στο Μαρί βρίσκεται σε φάση αναβάθμισης.

Η παρουσία γαλλικών αεροσκαφών και πλοίων επιβεβαιώνει ουσιαστικά τη συμφωνία έναρξης της στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας, η οποία συμφωνήθηκε στο Παρίσι και τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Αυγούστου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ