Εκσυχρονισμός F-16: Τι λέει το “Ποτάμι”

Εκσυχρονισμός F-16: Ανακοίνωση με την οποία ζητά μέτρα που θα συμβάλουν στην αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, εξέδωσε το “Ποτάμι”

Τι λέει στην ανακοίνωση:

Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι καθημερινά αποδέκτης απειλητικών μηνυμάτων στο Αιγαίο από την Τουρκία, η οποία αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Σε αυτό το κλίμα έρχεται να προστεθεί και η διεθνής οικονομική συγκυρία που σε συνδυασμό με τα τεκταινόμενα στα βόρεια σύνορά μας δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό, το οποίο δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε. Συνεπώς, οι ΕΔ οφείλουν να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση προκειμένου να εκτελέσουν το θεσμικό τους έργο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ωστόσο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΕΔ είναι πλείστα και επικεντρώνονται σε θέματα υποστήριξης των μέσων. Κύρια αιτία του εν λόγω προβλήματος είναι ότι την τελευταία εικοσαετία, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν φρόντισαν να οργανώσουν μια σοβαρή αμυντική βιομηχανία με επιχειρηματικά κριτήρια που θα έδιναν ανάσα στην οικονομία μας και παράλληλα στις ΕΔ, αλλά αντιθέτως με τις πολιτικές τους αποδόμησαν την αμυντική βιομηχανία.

Η πολιτική ηγεσία καθυστερημένα αποφάσισε την αναβάθμιση των αφών F-16 παρότι γνώριζε πολλά χρόνια πριν την εισήγηση των Α/ΓΕΑ, την αναγκαιότητά τους.

Η αναβάθμιση περιλαμβάνει ενίσχυση των δομικών στοιχείων και παράλληλα εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών συστημάτων του αφούς που είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για το αξιόμαχο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το ίδιο λάθος, δηλαδή η μη τροφοδότηση συγκεκριμένου έργου στην εγχώρια βιομηχανία δεν θα πρέπει να επαναληφθεί για πολλοστή φορά, καθώς έτσι θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη ορθολογική υποστήριξη των μέσων των ΕΔ και τον ολοκληρωτικό μαρασμό της εγχώριας βιομηχανίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία μας.

Αν επιπλέον υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός απευθείας σύνδεσης του προγράμματος με την έρευνα και τις ελληνικές πανεπιστημιακές κοινότητες, θα κινητροδοτήσει τους νέους επιστήμονες μειώνοντας σημαντικά τη ροή εξόδου τους από τη χώρα.

Ένα στοιχείο που θα πρέπει επίσης να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη στη διαδικασία αναβάθμισης σε συνδυασμό με τα αεροσκάφη F-35 που θα αποκτήσουν οι γείτονές μας, είναι ότι οι υπεύθυνοι του Υπουργείου της Εθνικής Άμυνας οφείλουν από τώρα να προβλέψουν τα κατάλληλα ηλεκτρονικά συστήματα που απαιτούνται τόσο στο αφος F-16 όσο και στα Radars επιφανείας προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν στο μέτρο του δυνατού οι κίνδυνοι που θα προκύψουν.

Ο Τομέας Άμυνας του Ποταμιού παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο θέμα αυτό, ελπίζοντας ότι το Υπουργείο θα εξετάσει σε βάθος την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μελλοντικά και θα λάβει όλα τα απαραίτητα «αντίμετρα» που θα συμβάλουν στην αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ύπαρξη ισχυρών ΕΔ αποτελεί μονόδρομο, στην κατεύθυνση της υποστήριξης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ