Εκτάκτως στη Λιβύη ο Νίκος Δένδιας για επαφές με τον Χάφταρ – ΒΙΝΤΕΟ

ΔΕΝΔΙΑΣ ΥΠΕΞ

Στη Λιβύη εκτάκτως έφτασε την σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και συγκεκριμένα στην Βεγγάζη που ελέγχεται από τον Στρατάρχη Χάφταρ.

 

Στη Λιβύη μεταβαίνει την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κίνηση που προφανώς και άργησε μετά τις πρόσφατες ραγδαίες εξελίξεις με τα μνημόνια που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Άγκυρα.

Ο υπουργός μεταβαίνει εκεί με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με προορισμό τη Βεγγάζη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίσκεψη του Ν. Δένδια γίνεται προκειμένου να έχει προσωπικό τετ-α-τετ Στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ.

Παράλληλα, οι πληροφορίες μιλάνε ότι ο έλληνας ΥΠΕΞ θα συνεχίσει το ταξίδι με επόμενο σταθμό την Αίγυπτο για επαφές ώστε να συντονιστεί η αντίδραση τη συμφωνία Τουρκίας – Τρίπολης.

Πάντως οι Λίβυοι είχαν κάνει γνωστό από χθες το βράδυ την έκτακτη επίσκεψη του έλληνα ΥΠΕΞ κάτι που σημαίνει ότι οι εξελίξεις τρέχουν με την Τουρκία να σχεδιάζει να στείλει Στρατό και να απλωθεί σε στεριά και θάλασσα με αυτή την δικαιολογία, οπότε και η διπλωματία προφανώς θέλει να προλάβει τετελεσμένα.

 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έφτασε στη Βεγγάζη λίγο πριν τις 11:00 το πρωί, όπως μεταδίδει με ανάρτησή της στο twitter η εφημερίδα της Λιβύης «The Libya Times». Στην ανάρτηση υπάρχει βίντεο που δείχνει την αποβίβαση του κ. Δένδια από το αεροπλάνο και την υποδοχή στο αεροδρόμιο, παρουσία των ΜΜΕ.

 

Δένδιας: Η Ελλάδα έτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία

«Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα ενεργήσει τόσο απερίσκεπτα προκαλώντας θερμό επεισόδιο, γιατί από ένα τέτοιο ενδεχόμενο μόνο εκείνη έχει να χάσει», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real. Προσθέτει όμως ότι η χώρα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα συμφέροντα της και πως «αν και μπορούμε και μόνοι, δεν είμαστε μόνοι». «Η καταδίκη των τουρκικών ενεργειών είναι ομόθυμη και ανεπιφύλακτη από όλους τους συμμάχους και εταίρους μας και αυτό είναι το πιο ισχυρό διπλωματικό μας όπλο», επισημαίνει και τονίζει.

«Η Ελλάδα δεν θα διστάσει να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα συμφέροντα της με όποιον τρόπο χρειαστεί, στο πλαίσιο, πάντα, των συνταγματικών μας επιταγών και του διεθνούς δικαίου».

Όπως τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε την παραβίαση από την Τουρκία του καθεστώτος κυρώσεων έναντι της Λιβύης. «Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται η παραβατικότητα της Τουρκίας έναντι του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων της διεθνούς κοινότητας καθώς και η αδιαφορία της για τη σταθερότητα της περιοχής στο όνομα της εξυπηρέτησης των κακώς νοουμένων “εθνικών συμφερόντων” της. Δεν δείχνει να κατανοεί ότι, εντέλει, μόνο ζημιά προκαλεί στον εαυτό τη».

Ο κ. Δένδιας σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με γειτονικές της χώρες προκειμένου να οριοθετήσει τις θαλάσσιές ζώνες και ευελπιστεί ότι σύντομα θα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο, ενώ η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων και με την Ιταλία.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και το αν θα έχει κάτι τέτοιο πολιτικό κόστος, ο κ. Δένδιας σημειώνει: «Δεν καθορίζει την πολιτική μας το πολιτικό κόστος αλλά η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και δικαιωμάτων. Σε αυτή τη βάση κινούμαστε και, φυσικά, εξετάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές μας». Και προσθέτει: «Η Ελλάδα δεν φοβάται τη διεθνή δικαιοδοτική κρίση και το έχει αποδείξει».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας επισημαίνει πως στην πρόσφατη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συμβάλει με όποιον τρόπο μπορεί στην προσπάθεια του γ.γ. για την επίλυση του ζητήματος. «Ωστόσο, παρά το θετικό βήμα που έγινε στο Βερολίνο για την επανέναρξη των συνομιλιών, η πολιτική των κανονιοφόρων που εφαρμόζει η Τουρκία δεν βοηθά στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για τη σύγκληση μιας άτυπης πενταμερούς».

Τέλος, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο κ. Δένδιας υπενθυμίζει πως Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν στρατηγικό στόχο την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Θεωρώ δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει εκ νέου με τον Πρόεδρο Τραμπ για τις περιφερειακές προκλήσεις και τον ρόλο της χώρας μας στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει ο κ. Δένδιας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ