Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis – Επιστολή στον ΟΗΕ για τις τούρκικες παρανομίες

ORUC REIS

Με επιστολή στον ΟΗΕ απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα για το ζήτημα του Oruc Reis που πλέει τις τελευταίες ώρες ανατολικά και εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Συνεχίζονται οι διεργασίες από την Αθήνα για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη στην Αθήνα θα βρεθεί και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και στη συνέχεια θα μεταβεί για συνομιλίες στην Άγκυρα στα πλαίσια διερευνητικών επαφών για την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Την ίδια ώρα η Αθήνα συνεχίζει τον μαραθώνιο επαφών με φόντο τις ενέργειες του Oruc Reis προσφεύγοντας μάλιστα και στον ΟΗΕ με επιστολή της.

Να σημειωθεί πως το τουρκικό σεισμογραφικό τις τελευταίες ώρες πλέει πλεον εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προς την κυπριακή ΑΟΖ και αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του καθώς αύριο ολοκληρώνεται η NAVTEX που είχε εκδοθεί για τις έρευνες.

Η ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ

Με δισέλιδη επιστολή, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδα στον ΟΗΕ αναφέρεται, όπως έγινε γνωστό στις τελευταίες έκνομες ενέργειες της Άγκυρας με την παρουσία του Oruc Reis αλλά και στις λοιπές προκλήσεις τους τελευταίους μήνες.

Υπογραμμίζει δε πως οι ενέργειες αυτές συνιστούν απόπειρα παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και δεν θα μπορούσαν να μείνουν αναπάντητες, αφού συνιστούν απειλή για την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε εντυπωσιακή αντίθεση με τις προσπάθειες της Ελλάδας και άλλων γειτονικών χωρών για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή», επισημαίνεται.

Παράλληλα, αναφορά γίνεται και στη Συμφωνία με την Αίγυπτο, σημειώνοντας πως χρησιμοποιήθηκε προσχηματικά από την Τουρκία, προκειμένου να αποχωρήσει από τις προγραμματισμένες διερευνητικές συνομιλίες.

Η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος αναφέρει, τέλος, ότι η συμφωνία είναι μερική και αφήνει περιθώριο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις στο μέλλον «με δυνητικά ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ