ΕΛΔΥΚΟ: Οι "αγορές του αιώνα" και οι βαλίτσες με τα 500σάρικα

Πολλοί λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πως ήθαν στην Ελλάδα ένα σωρό οχήματα και υλικά από την Ελληνική Δύναμη Κοσσόβου (ΕΛΔΥΚΟ). Από το 2008 έως και το 2010 έφτασαν στα χέρια των Ενόπλων Δυνάμεων αρκετά οχήματα και υλικά τα οποία αγοράστηκαν ή “αγοράστηκαν” από τους υπεθύνους της ΕΛΔΥΚΟ μισοτιμής ή “παραχωρήθηκαν” δωρεάν. 
Με εντολή του τότε Α/ΓΕΣ Αντιστρατήγου Φραγκούλη Φράγκου, ο διοικητής και κάποιοι από τους υπηρετούντες στην ΕΛΔΥΚΟ είχαν αναλάβει να εξαγοράσουν σε πολύ χαμηλές τιμές υλικά και οχήματα των Κυανοκράνων του ΟΗΕ. Πολλά από τα οχήματα τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί σε αποστολές από τα στρατεύματα του ΟΗΕ, όντας σε άριστη κατάσταση, έκαναν μεγάλη εντύπωση στον τότε Α/ΓΕΣ σχετικά με την ευκολία που τα εγκατέλειπαν οι ιδιοκτήτες τους.
Αφού λοιπόν έκανε την έρευνα αγοράς του, έστελνε με απολύτως νόμιμο τρόπο (κατόπιν πιστώσεων και δαπανών) που δεν εγκυμονούσε κινδύνους βαλίτσες με χαρτονομίσματα των 500 ευρώ στους επικεφαλής της ΕΛΔΥΚΟ. Αυτοί με τη σειρά τους αγόραζαν σε εξευτελιστικές τιμές κυρίως οχήματα (τα πιο πολλά τύπου Runner) από τους υπεύθυνους των κυανοκράνων που εγκατέλειπαν λίγο λίγο την περιοχή. Η όλη διαδικασία ήταν καθόλα νόμιμη και χωρίς κανένα ίχνος πιθανής κερδοσκοπίας από τα στελέχη που αναμίχθηκαν σ’ αυτή.
Ακόμα και νταλίκες και δομικά υλικά έιχαν φτάσει σε Ελληνικές μονάδες εκείνη την εποχή. Για κάποια από τα υλικά αυτά δε δόθηκε ούτε σέντς καθότι ήτνα σχεδόν εγκαταλελειμένα από τους ιδιοκτήτες τους που δεν τα αναζήτησαν ποτέ.
Επειδή “πενία τέχνας κατεργάζεται”, το Ελληνικό δαιμόνιο έδρασε ακόμα κι όταν στο παιχνίδι μπήκαν κι άλλοι που ήθελαν μερτικό από τα λάφυρα. Με έναν προτότυπο τρόπο δημοπρασίας και με τα πεντακοσάρικα μπροστά, οι υπόλοιποι έφυγαν γρήγορα από το παιχνίδι ή περιορίστηκαν να πάρουν ότι περίσευε από τους Έλληνες.
Πολλοί θα διαφωνήσουν με την τακτική και τον τρόπο αυτό, αλλά είναι σχεδόν δεδομένο πως στο Στρατό τέτοιες μέθοδοι έχουν καταστεί πολλές φορές εξαιρετικά αποδοτικές και παραγωγικές. Αρκεί να υπάρχει μέτρο και “εθνικός” σκοπός. Κι αυτό στο Στρατό συναντάται σε μεγάλο βαθμό, αφού και το φιλότιμο αλλά και η εφευρετικότητα είναι στοιχεία αρκετών στελεχών τα οποία έχουν ωφελήσει το κράτος ποικιλοτρόπως. Σε αντίθεση με άλλους χώρους, οι στρατιωτικοί βάζουν πολλές φορές πάνω ακόμα κι από την προσωπική τους ασφάλεια το συμφέρον της πατρίδας και του Στρατού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ