Ελλάδα – Τουρκία: Τι θα συμβεί στο Αιγαίο αν υπάρξει επεισόδιο;

Ο διευθυντής του www.foreignaffairs.gr απαντά στο ερώτημα του ArmyNow.net “τι μπορεί να συμβεί στο Αιγαίο εάν υπάρξει ελληνοτουρκικό επεισόδιο”


 

Γράφει ο Λουκάς Γ. Κατσώνης

Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι μια «μικρή χώρα», η οποία είναι αδύναμη λόγω και την πολυετούς οικονομικής της κρίσης, η χώρα έχει ισχυρές συμμαχίες και ένοπλες δυνάμεις με ισχυρή αποτρεπτική ισχύ ακόμα και έναντι της Τουρκίας.

Η αποτρεπτική της ισχύς καθιστά ασύμφορο για οποιονδήποτε Ελλάδας να κινηθεί στα σοβαρά εναντίον της Ελλάδας, καθώς το κόστος του θα είναι μεγαλύτερο από τα τυχόν οφέλη που θα επιδιώξει.

 

Επίσης, η συγκυρία είναι αρνητική για την Τουρκία. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν φαίνεται να είναι φιλικά διατεθειμένος έναντι της Τουρκίας για πολλούς λόγους που δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν εδώ.

Αν συνυπολογίσει κανείς και την πολιτικής φύσεως κρίση που ταλαιπωρεί το ΝΑΤΟ, μια αψιμαχία μεταξύ δύο μελών του δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ευνοήσει εκείνο το κράτος-μέλος που δείχνει μεγαλύτερο.

Αλλά ούτε οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ρωσία την βοηθούν να κινηθεί πιο άνετα στο Αιγαίο. Παρότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι οι πρόεδροι των δύο χωρών, Ερντογάν και Πούτιν αντίστοιχα, έχουν βρει μια ικανοποιητική παράλληλη πορεία, σε δεύτερο επίπεδο είναι προφανές ότι τα συμφέροντα των δύο χωρών δεν ταυτίζονται.

Έτσι, η Ρωσία δεν θα επέτρεπε ποτέ στην Τουρκία να επεκτείνει την επιρροή της -ούτε να περιπλέξει την ευκολία διέλευσης- στους διαύλους του Αιγαίου, αφού ήδη ελέγχει τα στενά των Δαρδανελίων από όπου διέρχονται τα ρωσικά πλοία από και προς τα θερμά ύδατα της Μεσογείου.

Ιδίως δε τώρα που το ρωσικό ναυτικό είναι παρόν στις εξελίξεις στην Συρία.

Άρα, ένα τυχόν επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο δύσκολα θα μπορούσε να έχει ευρύτερη σημασία πέραν της χρήσης του για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης.

Λουκάς Γ. Κατσώνης είναι διευθυντής www.foreignaffairs.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ