Οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας γιόρτασαν την 25η Μαρτίου – ΦΩΤΟ

Οι Έλληνες στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου γιόρτασαν χθες την 25η Μαρτίου. Μαθητές του Αβερώφειου χόρεψαν ελληνικούς χορούς δίνοντας το στίγμα της ημέρας.

 

 

Με ελληνική μουσική και ελληνικούς χορούς, Έλληνες, Κύπριοι και Αιγύπτιοι γιόρτασαν, στην Αλεξάνδρεια, την επέτειο της 25ης Μαρτίου, στο ελληνικό Γενικό Προξενείο της πόλης που φέρει το όνομα του Μ. Αλεξάνδρου.

«Είναι δύσκολο να κρύψουμε τη συγκίνηση που νιώθει κάθε Έλληνας που ζει στην πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε αυτή τη βασίλισσα των πόλεων, την πόλη που περήφανα φέρει το όνομα του Μ. Αλεξάνδρου, διαιωνίζοντας μνήμες παλαιότερων εποχών», τόνισε ο Έλληνας γενικός πρόξενος Εμμανουήλ Κακαβελάκης, καλωσορίζοντας τον πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο, που συνόδευε ο πατριαρχικός επίτροπος Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Άκκρας Νάρκισσος, τους διπλωμάτες, βουλευτές, μέλη του δικαστικού σώματος, εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού της Αιγύπτου, αλλά και τους επιχειρηματίες και τους εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας.

«Οι λαοί της Ελλάδος και της Αιγύπτου προερχόμαστε από πολύ μακριά. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό μέτωπο, που βασίζεται σε 35 αιώνες συνύπαρξης, προκειμένου να συμβάλλουν στην εμπέδωση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή μας» ανέφερε ο κ. Κακαβελάκης, στην έναρξη της εκδήλωσης που έγινε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Αιγύπτου και της Ελλάδας.

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, σημειώνοντας ότι «η τριμερής συνεργασία σε πολιτικό, αμυντικό, οικονομικό, πολιτιστικό, εμπορικό, τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο ενισχύεται διαρκώς», για να προσθέσει:

«Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς τόνισε πρόσφατα από το Κάιρο ότι η τριμερής αυτής σχέση αποτελεί υπόδειγμα συντονισμού και συνεργασίας και εξέφρασε τον θαυμασμό της Ελλάδας για τα επιτεύγματα της Αιγύπτου».

Ενώπιον των εκπροσώπων των αιγυπτιακών Αρχών, ο κ. Κακαβελάκης εξέφρασε «την ευγνωμοσύνη του για το πόσο περιβάλλει η Αίγυπτος την ελληνική παροικία. Οι Αιγυπτιώτες Έλληνες είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας».

Και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κατέληξε: «Σήμερα, η χώρα μας δίνει έναν πολυμέτωπο αγώνα. Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι οι Έλληνες θα τα καταφέρουμε και πάλι, όπως έχουμε αποδείξει και από την ιστορία».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα δύο θύματα της πρόσφατης επίθεσης στην πόλη, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος έψαλε την «Υπερμάχω», ενώ μαθητές του Αβερωφείου Γυμνασίου-Λυκείου της Αλεξάνδρειας χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, έναν εκ των οποίων, τον πεντοζάλη, τον αφιέρωσαν στον εκ Κρήτης καταγόμενο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφίες: Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ