Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό κατά το Β΄Π.Π. – Ο άθλος του 10 προς 1 (BINTEO)

ελληνικο πολεμικο ναυτικο β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Το Πολεμικό Ναυτικό έγραψε απέναντι στην ναζιστική πολεμική μηχανή άλλη μια χρυσή σελίδα στην ένδοξη ιστορία του. Απέδειξε πως η ψυχή των Ελλήνων μαχητών είναι αλύγιστη.

Το Πολεμικό Ναυτικό δεν σταμάτησε ούτε μια στιγμή να πολεμάει. Έγραψε χρυσές σελίδες με τις συμμαχικές δυνάμεις μέχρι την πλήρη συντριβή των δυνάμεων του άξονα. Ενδεικτική του σημαίνοντος ρόλου που διαδραμάτισε το Ναυτικό μας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελεί η ρήση του Ουίστον Τσώρτσιλ: «Το Ελληνικό Ναυτικό, μικρό αριθμητικώς αλλά πολύ μεγάλης αξίας, διεκρίθη σε όλες τις επιχειρήσεις».

Κατά την διάρκεια του ελληνοιταλικού πολέμου η αναλογία δυνάμεων των δύο ναυτικών  προσέγγιζε το 10 προς 1 εις βάρος της Ελλάδος. Ούτε για μια στιγμή όμως αυτή η συντριπτική ποσοτική υπεροχή του εχθρού δεν λύγισε τους Έλληνες.

Με τα πλοία προωθήθηκαν στο μέτωπο της Αλβανίας συνολικά 60.000 άνδρες, πολεμικό υλικό, ζώα χωρίς καμία απώλεια.

Πηγή βίντεο: ΓΕΝ – ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Μετά την κατάληψη της χώρας μας από τις δυνάμεις του άξονα, το Πολεμικό Ναυτικό συνέχισε τον αγώνα στο πλευρό των Συμμάχων, έχοντας ως κύριο ορμητήριο το ναύσταθμο της Αλεξάνδρειας, στην Αίγυπτο.

Μία σειρά από λαμπρές πράξεις στον Ατλαντικό, την Μεσόγειο και τον Ινδικό Ωκεανό, με αποκορύφωμα την συμμετοχή πλοίων του Στόλου μας στις Συμμαχικές αποβάσεις της Σικελίας, Νορμανδίας και Νότιας Γαλλίας, καθώς και στην παράδοση του Ιταλικού στόλου στην Μάλτα ενώπιον Συμμαχικής δύναμης αποτελούμενης μόνο από μονάδες της Βρετανίας και της Ελλάδας, καταδεικνύουν τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε το Ναυτικό μας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την πλούσια δράση του Στόλου μας κατά τη διάρκεια 1941- 44 μαρτυρούν οι 189.157 ώρες πλεύσης των πλοίων μας, κατά τις οποίες διένυσαν 1.929.117 ναυτικά μίλια. Κατά μέσο όρο δηλαδή, κάθε πλοίο μας πραγματοποίησε υπό πολεμικές συνθήκες περί το 80% του περίπλου της γης.

Το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία ενίσχυσε τον Ελληνικό Στόλο με πλοία από το 1942 έως το 1944 μαρτυρά την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των Συμμάχων στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος με την απώλεια συνολικά 28 κύριων μονάδων του (1 Θωρηκτό, 1 Καταδρομικό, 6 Αντιτορπιλικά, 4 Υποβρύχια, 10 Τορπιλοβόλα και 6 Ναρκαλιευτικά).

Αρκεί να αναφέρει κανείς πως μόνο τα θρυλικά μας Υποβρύχια βύθισαν με τις τορπίλες τους 35 εχθρικά σκάφη κατά την διάρκεια των 18.885 ωρών πολεμικής δράσης τους.

Πηγή βίντεο ΓΕΝ – ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

 

 

Πηγή: hellenicnavy.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ