Ελληνικό υποβρύχιο κυνηγά δουλέμπορους! Τι τρέχει;

Στο κυνήγι των δουλεμπόρων έριξε το Πολεμικό Ναυτικό το υποβρύχιο ΠΟΣΕΙΔΩΝ από τις επόμενες ημέρες. Δείτε τι έχει συμβεί και τι πρόκειται να κάνει!

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο της συνεισφοράς του ΠΝ στις επιχειρησιακές δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το υποβρύχιο ΠΟΣΕΙΔΩΝ πρόκειται να συμμετάσχει, από 15 Φεβρουαρίου έως 01 Μαρτίου 2017, στην Επιχείρηση της ΕΕ “EUNAVFOR MED-Operation SOPHIA”, η οποία διεξάγεται στην κεντρική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή μονάδων από την Ελλάδα, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Μεγάλη Βρετανία.

 

Σκοπός της Επιχείρησης είναι η καταπολέμηση των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων στην κεντρική Μεσόγειο καθώς και η συμβολή της ΕΕ στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, σύμφωνα με απόφαση του ΟΗΕ [Resolution 2292(2016)].

Ποιο είναι το υποβρύχιο ΠΟΣΕΙΔΩΝ

Το Υ/Β ΠΟΣΕΙΔΩΝ είναι το τέταρτο πλοίο στη ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού με αυτό το όνομα και ταυτόχρονα το δεύτερο στην κατηγορία των Υποβρυχίων. Πρόγονός του υπήρξε το Υποβρύχιο Υ-16.

Το Υ/Β ΠΟΣΕΙΔΩΝ (S-116) είναι το πρώτο της κλάσης 209 (1200), από τα Υποβρύχια τύπου “ΠΟΣΕΙΔΩΝ” που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό. Κατασκευάσθηκε στα Ναυπηγεία της HDW στο ΚΙΕΛΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.

Καθελκύστηκε την 21 Μαρτίου 1978 και εντάχθηκε επισήμως στο Π.Ν στις 21 Μαρτίου 1979 με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Σ.ΚΑΡΕΤΖΟΠΟΥΛΟ Π.Ν.

Την 17 Μαϊου 1979 κατέπλευσε στo Ναύσταθμο Σαλαμίνος και εντάχθηκε στη δύναμη των Υποβρυχίων.

Αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, με πολλές δυνατότητες στον πόλεμο κατά πλοίων επιφανείας και Υποβρυχίων.

Ποια είναι η επιχείρηση “Σοφία”

«Σοφία» είναι η κωδική ονομασία της στρατιωτικής επιχείρησης της Ε.Ε. εναντίον των διακινητών προσφύγων στη Μεσόγειο.

Στόχος της επιχείρησης είναι η καταπολέμηση εγκληματικών ομάδων που δρουν κυρίως από τη Λιβύη. Εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτή την περίοδο στη Λιβύη επικρατεί εμφύλιος πόλεμος και χάος, η Ε.Ε. θα δράσει εκτός των χωρικών υδάτων.

Για το λόγο αυτό νομικά δεν απαιτείται προηγούμενη συναίνεση της Λιβύης αλλά ούτε και εντολή των Ηνωμένων Εθνών.

Η επιχείρηση φέρει την επωνυμία «Σοφία» και ονομάστηκε έτσι επειδή ένα κοριτσάκι με αυτό το όνομα γεννήθηκε στη φρεγάτα «Σλέσβιχ Χολστάιν».

\Μέχρι σήμερα η επωνυμία της επιχείρησης ήταν EUNAVFOR Med: Επρόκειτο για την πρώτη φάση της επιχείρησης, με σκοπό την παρακολούθηση των σκαφών των διακινητών και των ακολουθούμενων τάσεων/ μοτίβων διακίνησης από τη Λιβύη προς την Ιταλία και τη Μάλτα, που είχε αρχίσει τον Ιούνιο.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ