Περί ελληνοτουρκικής φιλίας και ελληνικής αφέλειας το ανάγνωσμα

ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΙΛΙΑ

Γράφει o Κωνσταντίνος Θ. Λαμπρόπουλος, Ανώτερος Στρατηγικός Αναλυτής, Εταίρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης

 

Η αφέλεια και τα λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων ως προς την θέαση της Τουρκίας είναι διαχρονικά και επαναλαμβανόμενα μετά την Συνθήκη της Λωζάννης.

Η διπλωματία του “Εναγκαλισμού” θα πληρωθεί πολύ σύντομα απ την τουρκική πλευρά στις 14 Ιουνίου και στις 20 Ιουλίου στην Κύπρο.

Περί ελληνοτουρκικής φιλίας και ελληνικής αφέλειας το ανάγνωσμα:

Το πρώτο μειονοτικό-Γυμνάσιο Λύκειο στη Κομοτηνή φέρει το όνομα του Τζελάλ Μπαγιάρ του Τούρκου εκ Βουλγαρίας, ο οποίος ήταν μέλος της Teşkilât-ı Mahsusa, της ειδικής μονάδας-πρόδρομο της ΜΙΤ που οργάνωσε τη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων.

Ο Μπαγιάρ όντας μέλος των Νεοτούρκων πρωτοστάτησε στη Σφαγή των Ελλήνων στη Μαινεμένη και στα περίχωρα της Σμύρνης το 1914.

Ως ένα απ’ τα πρωτοπαλίκαρα του Κεμάλ, έγινε ενεργό μέλος της Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti της πολιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που οργάνωνε τις τουρκικές πολιτοφυλακές εναντίον του Ελληνικού Στρατού.

Διηύθηνε την μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της Τουρκίας την Türkiye İş Bankası, ιδρυθείσα απ τον Κεμάλ που διαχειριζόταν τα κεφάλαια των μουσουλμάνων που έδρευαν στην Ινδία (σημερινών Πακιστανών και Μπαγκλαντεσιανών) που στήριξαν οικονομικά το κεμαλικό καθεστώς.

Αυτό το επαίσχυντο όνομα δόθηκε στο μειονοτικό σχολείο στην Κομοτηνή το 1952 στο πλαίσιο της “ελληνοτουρκικής φιλίας” και της αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η αβρότητα και η αφέλεια της βασίλισσας Φρειδερίκης “εκτιμήθηκε” και ανταποδόθηκε δεόντως απ’ την τουρκική πλευρά.

3 χρόνια μετά , ο Μπαγιάρ, ο Μεντερές και ο Ζορλού οργάνωσαν το Πογκρόμ των Σεπτεμβριανών με τους Έλληνες της Πόλης να εξανδραποδίζονται να ατιμάζονται και να καταστρέφονται οι περιουσίες τους απ τον οργανωμένο τουρκικό όχλο.

Το τροπάριο περί ελληνοτουρκικής φιλίας και ελληνικής αφέλειας, όμως συνεχίζεται αδιαλλείπτως έως και σήμερα.

Προτάσσουμε χάριν μιας διπλωματικής αβρότητας και ενός ψευδεπίγραφου ευρωπαϊσμού μια εικόνα αφελούς και ευάλωτου κρατικού δρώντα.

Η τουρκική πολιτική κουλτούρα σέβεται μόνο την ισχύ και δίνει ιδιαίτερη αξία στους συμβολισμούς.

Πότε θα γίνουν τα εγκαίνια της νέας τουρκικής βάσης των drones στα Κατεχόμενα?

Στις 20 Ιουλίου την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

ΥΓ1: Ο σοφός ελληνικός λαός είχε διάφορα γνωμικά για την “ελληνοτουρκική φιλία”:

“τούρκος φίλος μούργος σκύλος”

Την φιλία ο τούρκος την έχει στο γόνατο. Μόλις σηκωθεί αυτή πέφτει. Δεν είναι ντεμοντέ ξεπερασμένα κλισέ αυτά. Πηγάζουν από εμπειρίες αιώνων.

ΥΓ2: Κάποιοι έχουν ξεχάσει τι σημαίνει Κεμαλική κληρονομιά. Κάποιοι ξεχνούν οτι ο Κεμάλ γαλούχησε την τουρκική ελίτ με το σύνθημα ο μόνος φίλος του τούρκου είναι ο τούρκος.

Στην Ελλάδα αγνοείται κατά κόρον μια βασική αρχή της διπλωματίας:

Δεν επιθυμείς να γίνεις αρεστός σε μια διαπραγμάτευση. Επιθυμείς να γίνεις σεβαστός. Σεβαστές γίνονται οι θέσεις μιας χώρας όταν συνοδεύονται απ την ισχύ και την αποφασιστικότητα που προβάλλεται στην διαδικασία.

Ο μεγάλος Αμερικανός διπλωμάτης ο George Schulz έλεγε χαρακτηριστικά:

“Η διαπραγμάτευση αποτελεί έναν ευφημισμό για συνθηκολόγηση αν το πλαίσιο της ισχύος δεν τεθεί στο τραπέζι”

 

 

 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ