Το χρονικό της “στρατηγικής ψυχραιμίας”

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΚΑΡ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κούσαντας, Αντιστράτηγος ε.α. , MA στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels).*

Στις χθεσινές απειλητικές δηλώσεις Ακάρ για το Καστελόριζο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι ” η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ και αποφασιστικότητα”.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ακριβώς δήλωση καρμπόν έκανε και την  01 Αυγούστου 2022 για το ίδιο θέμα.

Επιχειρησιακά στον Στρατιωτικό Κανονισμό Διακλαδικής Επιχειρησιακής Σχεδίασης του ΓΕΕΘΑ, δεν υφίσταται η λέξη ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ  ούτε ως αρχή επιχειρησιακής σχεδίασης  ούτε υπάρχει  στην διακλαδική  ορολογία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ενώ η λέξη ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ σημαίνει μία κατάσταση ή  ικανότητα της διατήρησης της πνευματικής ετοιμότητας  ή του ελέγχου των ψυχικών αντιδράσεων σε μια στιγμή γενικής αναταραχής, εν τούτοις χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτική λεκτική εφεύρεση ΜΟΝΟ των κομμάτων εξουσίας, η οποία προσπαθεί να επιφέρει τον εφησυχασμό της κοινής γνώμης των πολιτών για την προκλητικότητα των τουρκικών επεκτατικών προκλήσεων.

  1. Το 2022 τον Ιούνιο ο Πρωθυπουργός σε επίσκεψη του  στην Κύπρο για την στήριξη του υποψήφιου Νεοφύτου Αβέρωφ δήλωσε ότι  μονόδρομος είναι  η ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ και η αποφασιστικότητα απέναντι στα δυο πρόσωπα της Άγκυρας.
  2. Το 2020 τον Φεβρουάριο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αποκάλυψε σε εκδήλωση της ΝΔ στην Καβάλα ότι σε διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό για τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, είχαν μεταξύ τους ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑΣ.
  3. Τον 2019 τον Ιούνιο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα ανακοίνωσε ότι ‘’στεκόμαστε με ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, αλλά και με αποφασιστικότητα που ενισχύεται από την αποτρεπτική μας ισχύ’’
  4. Το 2017 τον Οκτώβριο ο τότε πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας συνέστησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει ΨΥΧΡΑΙΜΗ ΣΤΑΣΗ απέναντι στην Τουρκία
  5. Το 2014 τον Νοέμβριο, ο τότε πρωθυπουργός σε επίσκεψή του στην Κύπρο δήλωσε ότι ‘’αντιμετωπίζουμε με εθνική ομοψυχία και ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ την τουρκική πρόκληση και είναι το εθνικό μας συμφέρον που επιβάλλει να μην παρασυρθούμε σε γνωστές πρακτικές κλιμάκωσης της έντασης’’
  6. Το 2009 τον Οκτώβριο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης από το βήμα της Βουλής ανέφερε ότι χρειάζεται από την πλευρά της Ελλάδας ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ και καλή πίστη.
  7. Το 1996 με την κρίση των Ιμίων η “ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ” του τότε πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών ήταν εκείνη που οδήγησε στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας με τον πρώτο να μην συμμετέχει στις διαδικασίες στο ΚΥΣΕΑ του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και τον δεύτερο να περιφέρεται στα κανάλια, ενώ είχε προκηρυχτεί μερική επιστράτευση εφεδρων σε Έβρο και Νησιά Α Αιγαίου από το Εθνικό Σύστημα Συναγερμού.

Επομένως ο ορισμός της ΨΥΧΡΑΙΜΙΑΣ ή ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑΣ θεωρείται και ερμηνεύεται κυρίως ως πολιτική έννοια της αδράνειας και αποποίησης ευθυνών  και  ΔΕΝ συνδέεται με την ρεαλιστική επιχειρησιακή σχεδίαση και ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

 


Περισσότερα άρθρα από τον Κωνσταντίνο Κούσαντα:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΣΑΝΤΑΣ


 

*Ο Αντιστράτηγος εα Κούσαντας Κωνσταντίνος είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth), Διεθνείς Σχέσεις (Brussels) και έχει τελειώσει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Έχει υπηρετήσει στο ΝATOϊκό Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία – Βαλένθια ως Βοηθός Επιτελάρχη και ήταν εκπρόσωπος του ΓΕΣ στο ΝΑΤΟ Training Group.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ