Ελληνοτουρκικά: Θολή εικόνα, προβληματισμοί και πολλά ερωτηματικά

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΝΑΛΥΣΗ

Του Λάμπρου Τζούμη, Αντιστράτηγου ε.α.

 

Από τη συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά στην εκπομπή του Κ. Μαραβελίδη μετά τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ στο forum της Αττάλειας. Επιγραμματικά :

–  Η υπόσχεση για ήσυχο καλοκαίρι που υποσχέθηκε ο Ερντογάν δεν σημαίνει ότι η Τουρκία υπαναχώρησε από τις διεκδικήσεις της.

–  Η εμμονή της Τουρκίας  για την αποστρατικοποίηση των νησιών μας, δημιουργεί προβληματισμούς με δεδομένο ότι η παρουσία των ελληνικών δυνάμεων δεν αποτελεί απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα.

–  Η αναφορά του Τσαβούσογλου για moratorium που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες το οποίο παραβιάζει η Ελλάδα με ασκήσεις που διεξάγει στο Αιγαίο δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί καθόσον αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πραγματοποιούνται διερευνητικές και συζητούνται Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

–  Οι συμφωνίες που ζητάει η Τουρκία για αποφυγή της έντασης έχουν στόχο την ενίσχυση  κατάστασης αμφισβήτησης και συγκυριαρχίας στο Αιγαίο, ενώ η Ελλάδα επιζητεί την αποκλιμάκωση.

–  Στο παρελθόν υπήρχαν παρόμοιες συμφωνίες όπως το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ  το 1988 αλλά αυτό  δεν εμπόδισε την Τουρκία το 1995 να προχωρήσει στην απειλή κήρυξης πολέμου (casus belli) σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκούσε το αυτονόητο κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ. και δεν δίστασε την επόμενη χρονιά στα Ίμια να θέσει για πρώτη φορά θέμα διεκδίκησης επί της ελληνικής επικράτειας με την αμφισβήτηση εθνικού χερσαίου χώρου.

–  Το 2000 σε συναντήσεις των ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ έγιναν συζητήσεις για παρόμοιες συμφωνίες. Απέβλεπαν στην εδραίωση ενός νέου καθεστώτος, κύριο στοιχείο του οποίου ήταν η αμοιβαιότητα, με απώτερο στόχο τη συγκυριαρχία στο Αιγαίο. Εξετάστηκε κατόπιν τουρκικής πρότασης μια συμφωνία, κατά την οποία η περιοχή στο Αιγαίο από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά θα χαρακτηριζόταν ως «περιοχή αποφυγής έντασης» ανάμεσα στις δύο χώρες και σ΄ αυτή την περιοχή τα αεροσκάφη των δύο χωρών θα ήταν αφοπλισμένα. Η συμφωνία αυτή δεν προχώρησε, καθόσον όπως είναι κατανοητό οδηγούσε σε περιορισμό της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ