Τα ανατολίτικα παζάρια του Ερντογάν με Ελλάδα και ΗΠΑ

ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Γράφει ο Λάμπρος Τζούμης Αντιστράτηγος ε.α.

 

 

Από τη χθεσινή συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά στην εκπομπή του Κ. Χαρδαβέλα «ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ» στο Blue Sky.

Επιγραμματικά :

– Δεν υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας από τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται η Τουρκία θέτει προς διαπραγμάτευση όλα τα διμερή θέματα που κατά καιρούς έχει δημιουργήσει. Ακόμα και αν συμφωνούσαμε για το θέμα διευθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ που δέχεται η Ελλάδα και οδηγούμασταν με συνυποσχετικό στη Χάγη, η Τουρκία ζητάει η διευθέτηση να γίνει όχι με βάση το διεθνές δίκαιο ( δηλ. ότι τα νησιά έχουν επήρεια στις θαλάσσιες ζώνες) αλλά με τη μέθοδο της ευθιδικίας (με ό,τι είναι δίκαιο και σωστό…για την Τουρκία), δηλ. η περιοχή ανατολικά του 25ου μεσημβρινού να αποτελέσει χώρο δικαιοδοσίας της Τουρκίας.

– Σε ότι αφορά τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν : Το πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ -Τουρκίας δεν είναι η Τουρκία που αποτελεί μια χώρα με πολύ μεγάλη γεωπολιτική σημασία, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σημάδια πίεσης από τiς ΗΠΑ για να «συνετίσουν» τον Ερντογάν, όπως ο αποκλεισμός από το πρόγραμμα των F-35, η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, η έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα που μιλάει για δολοφονίες διώξεις, διαφθορά στην Τουρκία… και όταν οι ΗΠΑ θέλουν να αποδομήσουν ένα καθεστώς ξεκινούν από τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Τούρκος αρχιμαφιόζος Σαντάτ Πεκέρ που προβαίνει σε αποκαλύψεις και ασκεί πολιτική πίεση στον Ερντογάν μέχρι προχθές είχε βρει καταφύγιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αυτό δεν θα γινόταν χωρίς την στήριξη των ΗΠΑ.

– Η Τουρκία δεν έχει σκοπό να κόψει τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ αλλά να πάρει ανταλλάγματα από την αποκατάσταση των σχέσεων τους μέσα από ένα ανατολίτικο παζάρι και το ερώτημα είναι ποια θα είναι αυτά.

Στο βίντεο από το 51:00 :

 

 

 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ