Ένας χρόνος κυβέρνηση ΝΔ: Μηδέν εις το πηλίκο στην επίλυση των προβλημάτων των στελεχών των ΕΔ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΥΠΕΘΑ

Τελικά το δύσκολο είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια, τα οποία φυσικά όταν είσαι στην αντιπολίτευση εύκολα λέγονται όπως και οι υποσχέσεις.

Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από τις τελευταίες εκλογές που ανέδειξαν την ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας με σημαντική στήριξη από τον κόσμο των Ένοπλων Δυνάμεων στον οποίο είχαν υποσχεθεί πολλά. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ στηρίχθηκε και συνεχίζει να να στηρίζεται στα στελέχη των ΕΔ αντιμετωπίζοντας υβριδικές και άλλες απειλές και προκλήσεις από την Τουρκία σε χερσαία, θαλάσσια σύνορα αλλά και στον αέρα ο απολογισμός για το πόσα και ποια από τα ζητήματα αντιμετώπισε δεν είναι απλά φτωχός αλλά ουσιαστικά …μηδενικός!

Αυτό προκύπτει από τα όσα τα ίδια τα στελέχη των ΕΔ μετέφεραν στο ArmyNow.gr απαριθμώντας ένα προς ένα τα ζητήματα που έμειναν άλυτα. Αντίθετα είδαν να ζητείται και η επιπλέον περικοπή 50 εκατομμυρίων ευρώ από τα Επιτελεία και την ίδια ώρα να στήνεται ολόκληρο πάρτυ με τα 20 εκατομμύρια στα ΜΜΕ για να πράξουν το αυτονόητο στη καμπάνια «Μένουμε Σπίτι»

Τα στελέχη όμως δεν ξεχνάνε και κρίνοντας λένε μια παροιμία «τα λόγια είναι σαν τις σφαίρες και δεν γυρίζουν πίσω» και κάπου εδώ ξεκινάει η μεγάλη λίστα με τα ζητήματα που έχουν παραμείνει άλυτα ακριβώς εδώ και ένα χρόνο από την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και την κυβέρνηση και ειδικότερα:

Αποζημίωση νυχτερινής εκπαίδευσης

Παρά το ότι σαν αντιπολίτευση η ΝΔ είχε καταθέσει ερωτήσεις στην βουλή χαρακτηρίζοντας μάλιστα ψίχουλα το 2,77 ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης δεν ενέγραψε κανένα κονδύλιο στο προϋπολογισμό του 2020 . Το άλλοθι δεν γνώριζε δεν ισχύει , ούτε ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Λεφτά υπάρχουν και τα είδαμε δόθηκαν εκεί που «έπρεπε». Τα στελέχη δεν ξεχνούν ότι έχουν γίνει μπαλάκι μεταξύ ΥΠΕΘΑ και υπουργείου οικονομικών.

Έκδοση ΠΔ για την αύξηση της Ημερήσιας αποζημίωσης «Δαπάνες μετακίνησης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας»

Σύμφωνα με τον Ν. 4336/2015 (ΦΕΚ Α 94/14-8-2015) άρθρο 11 η ημερήσια αποζημίωση Δημοσίων υπαλλήλων καθορίστηκε στο ποσό των σαράντα (40) ευρώ, ανεξάρτητα από τη θέση ή το βαθμό του μετακινουμένου.

Στο άρθρο 15 του Ν. 4336/2015 (ΦΕΚ Α 94/14-8-2015) αναγραφόταν ότι έπρεπε εντός 9 μηνών να εκδοθεί το ΠΔ.

Για την ιστορία μετά από 4 παρατάσεις για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος (η τελευταία είχε δοθεί με το με το άρθρο 65 του Ν.4587/2018 – ΦΕΚ 218/Α/24-12-2018 και έληξε στις 30.6.2019) ούτε η Κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να εκδώσει ένα ΠΔ στα μέτρα και στις ανάγκες των στελεχών των ΕΔ .

Αυτό έχει τα εξής παραλειπόμενα:

1. H αποζημίωση παραμένει καθηλωμένη στα 29,35 ευρώ (26,40 καθαρά) ενώ των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων έχει φτάσει στα 40 ευρώ.

2. Για να εκδοθούν τα έξοδα μετάθεσης των στελεχών (μετακίνησης, εγκατάστασης) χρησιμοποιούν μπακαλίστικες μεθόδους. Πληροφορίες που μας έρχονται αναφέρουν ότι ζητούν από τα στελέχη να προσκομίσουν το τελευταίο φύλλο μισθοδοσίας που είχε εκδοθεί με το προηγούμενο μισθολόγιο , του έτους 2017 δηλαδή, ώστε να προσδιορίσουν τις βαθμολογικές ωριμάνσεις το χρονοεπίδομα κτλ που δεν υπάρχουν στο νέο μισθολόγιο.

Επανεξέταση του Μισθολογίου

Εδώ κολλάει γάντι αυτό που είπαμε στην αρχή ότι «τα λόγια είναι σαν τις σφαίρες και δεν γυρίζουν πίσω». Παρά του ότι οι μισθολογικές αλλαγές των στρατιωτικών κρίθηκαν από το ανώτατο δικαστήριο αντισυνταγματικές και έπρεπε να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012 και η κυβέρνηση της ΝΔ είχε δεσμευτεί ότι θα το εξετάσει δεν το έπραξε. Δεν μιλάμε για επαναφορά των δώρων γιατί θα «γελάσει και ο κάθε πικραμένος».

Συνυπηρέτηση συζευγμένων στελεχών των ΕΔ

Ως τόπος συνυπηρέτησης των συζευγμένων στελεχών δύναται να υλοποιηθεί «σε όμορη περιφερειακή ενότητα». Όταν το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας κατάφερε και ρύθμισε το 2018 με τροποποίηση του άρθρου 21Α του Ν.2946/2001 , με αποδοχή όλων σχεδόν των κοινοβουλευτικών ομάδων, το πρόβλημα με τις συζύγους εκπαιδευτικούς και νοσηλευτές είναι δυνατόν τα στελέχη που είναι συζευγμένα με συνάδερφο στρατιωτικό να μην μπορούν διευθετήσουν το θέμα και τα στελέχη να αναγκάζονται να διανύουν καθημερινά εκατοντάδες χιλιόμετρα;

Και τελικά τα παιδιά που θα πάνε σχολείο στο μέσω των νομών;

Μεταθετικότητα γονέων που έχουν παιδιά που φοιτούν στην Β΄ ΚΑΙ Γ΄ Λυκείου

Σύμφωνα με τον Ν. 3883/10 ένα ενισχυτικό κοινωνικό κριτήριο για τον ορισμό μη μετάθεσης αποτελεί «η Ηλικία και οι σπουδές των τέκνων».

Το κριτήριο όμως αυτό με την μικρή ενίσχυση μέσω μοριοδότησης δεν είναι ικανό να αποτρέψει μια μετάθεση όταν το στέλεχος έχει παιδιά που φοιτούν στην Β΄ ή Γ΄ Λυκείου. Τα παιδιά των στρατιωτικών τα προηγούμενα χρόνια με τις συχνές μετακινήσεις και εναλλαγές σχολικού περιβάλλοντος λόγω μετάθεσης έχουν υποστεί την μέγιστη ταλαιπωρία. Ας τα βοηθήσουμε ώστε να πετύχουν τον στόχο τους.

«Χρόνος Διοίκησης ή Ειδικής Υπηρεσίας» ΠαΔ 4-25 /2005/ ΓΕΣ τροποποίηση

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που στρατιωτικοί παρά του ότι δεν έχουν κλείσει ένα χρόνο σε μια φρουρά μετακινούνται για να εκτελέσουν χρόνο διοικήσεως.  Ακόμη και στελέχη που υπηρετούν σε επιχειρησιακές μονάδες «κάνουν ουρά στις μονάδες» για να γράψουν τον απαιτούμενο χρόνο διοικήσεως.

Μια τροποποίηση της ΠαΔ 4-25/2005 που έγινε το 2014 δημιούργησε πολλά προβλήματα.
Μια ΠαΔ η οποία έχει φτάσει να έχει πάνω από 20 προσθήκες αν μη τι άλλο μόνο προβληματική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Προβληματική και για τα στελέχη και για τον Προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ. Εκτός εάν λεφτά για μεταθέσεις υπάρχουν.

Τα στελέχη λένε ότι ένας εναρμονισμός των ΠΟΥ (πινάκων οργάνωσης) με την ΠαΔ 4-25/2005 θα αύξανε τις θέσεις.

Εκτός και εάν θέλουν σε όλες τις μονάδες να έχουν Διοικητές Λόχων, Διαχειριστές και Αρχιτεχνίτες και τους Ευέλπιδες στα μάχιμα τους χρόνια να καλύπτουν θέσεις επιτελείων.

Στέγαση Στρατιωτικού προσωπικού κατασκευή ΣΟΑ, ΣΟΜΥ, ΣΟΕΠΟΠ

Εδώ σε απάντηση ερώτησης που κατατέθηκε είδαμε να αναγράφονται ως δράσεις όσα είχαν προβλεφθεί και ήταν σε εξέλιξη από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Όταν το κόστος για την πληρωμή ενοικίου από ένα χαμηλόβαθμο στέλεχος έχει γίνει πλέον δυσβάστακτο. Όταν οι μεταθέσεις είναι επιτακτικές. Όταν οι αποδοχές την τελευταία 10ετία βαίνουν μειούμενες. Ε τότε δεν γίνεται να μη κάνεις τροποποίηση του κανονισμού στέγασης. Δεν είναι δυνατόν να μην βάλεις εισοδηματικά κριτήρια, δεν είναι δυνατόν π.χ να παραμένουν στα ΣΟΑ στεγασμένοι οι συνταγματάρχες, κατ΄εξαίρεση για 4 έτη και εάν ήταν και πριν Διοικητές μονάδων έξι συνεχόμενα έτη.

Πλέον με την αύξηση των ετών παραμονής το βαθμό του συνταγματάρχη και τυχαία να πετάξεις μια πέτρα θα πετύχεις δυο – τρεις.

Τέλος δεν είναι δυνατόν να κάνεις παραχώρηση σε δήμους κτλ χωρίς ανταποδοτικότητα νέες κατοικίες. Δεν είναι δυνατόν να μην έχεις ως προτεραιότητα την αύξηση των κονδυλίων για κατασκευή νέων κατοικιών με ένα γενναίο πρόγραμμα.

Δελτία ταυτότητας στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ως Ταξιδιωτικά έγραφα και Γραφεία Νομικής Προστασίας

Παρά την παρέλευση ενός έτους δεν έχουν υλοποιηθεί τα αναγραφόμενα στον νόμο.

Υγειονομική περίθαλψή , Τροποποίηση Π.Δ 432/83

Το Π.Δ 432/83 στο οποίο βασίζεται η υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών θέλει εκσυγχρονισμό. Η απάντηση η ίδια με αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης. «Το θέμα της υγειονομικής κάλυψης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των οικογενειών τους έχει ήδη τεθεί και εξεταστεί στο πλαίσιο διακλαδικής Ομάδας Εργασίας (ΟΕ) υπό του ΓΕΕΘΑ/Β1, για την αναθεώρηση του ΠΔ 432/83.

Ποιο το αποτέλεσμα της ομάδας;

Τα προστατευόμενα μέλη των στελεχών των Ε.Δ. δεν δικαιούνται συνταγογράφησης οπτικών για τη διόρθωση της όρασης τους. Γιατί; Είναι παιδιά  ενός κατώτερου θεού; Πότε θα λυθεί το ζήτημα;

Υπάρχει εφαρμογή στις ΕΔ της Φ. 80100/50885/3033 31 Δεκεμβρίου 2018 (ΦΕΚ Β 5987) όπου καθορίστηκε ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας κατ’ εφαρμογή του άρθρου 7 του N.3863/2010;

Πρωτοβάθμια Βαθμίδα Υγείας των στελεχών μόνο σε στρατιωτικά νοσοκομεία;

Τι γίνεται με τις λογοθεραπείες εργασιοθεραπείες; Θα γίνει προσπάθεια να υπάρχουν συμβεβλημένοι ιατροί; Είναι δυνατόν κάποιος ΕΠΟΠ να πληρώνει από την τσέπη του 500, 600 έως 1000 ευρώ και να του επιστρέφονται τα χρήματα σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και μετά από 6,7,8 μήνες;

Συνταξιοδοτικά ζητήματα – αναγνώριση ετών υπηρεσίας

Καταταγέντες 1990-92 παλαιοί ασφαλισμένοι. Δεν υπάρχει λύση ενώ υπήρχε λύση έτοιμη από το 2014 και ενώ κατατέθηκε και πρόσφατα τροπολογία από το ΚΙΝΑΛ η κυβέρνηση δεν την έκανε δεκτή.

Το κόστος των τριών συντάξιμων ετών του άρθρου 22 παρ. 4 του ν.3865/2010 με την  έναρξη ισχύος του Ν.4387/2016 έγινε απαγορευτικό. Δεν μπορεί να ζητάμε από τα στελέχη να πληρώσουν μέχρι και 24.000 ευρώ για να αναγνωρίσουν 3 έτη υπηρεσίας το μισό εφάπαξ δηλαδή.

‘Αρθρο 11 του Ν.4609/19 τι ισχύει; Πόσο κοστίζει; Ποιος μπορεί να το αναγνωρίσει; Είναι επιπλέον των 5 «μάχιμων ετών»; Τα στελέχη ακόμη ψάχνουν και άκρη δεν βρίσκουν. Θα βγει κάποια ερμηνευτική διαταγή από τα επιτελεία; Βέβαια η ΓΔΟΣΥ είχε εκφράσει εγγράφως την άποψη της με θετική χροιά. Την έλαβε κάποιος υπόψιν του;

Συνταξιοδοτικά ζητήματα ΕΠΟΠ που βάση νόμου θα αποστρατευτούν αυτεπάγγελτα στην ηλικία των 50 ετών έχοντας πολλοί εξ αυτών συμπληρώσει μόνο 25-30 έτη υπηρεσίας. Πότε θα το δουν; Τι σύνταξη θα πάρουν τα εν λόγω χαμηλόβαθμα στελέχη;

Πρέπει τελικά να δοθεί το δικαίωμα να αναγνωρίσουν ακόμη μια επιπλέον πενταετία αυτή του Ν. 4609/19 με ευνοϊκούς όρους;

Άρθρο 32 του Ν.4609/19 Αποκατάσταση ιεραρχικής ομαλότητας για Αξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ κρινόμενων κατά το Ν. 2439/1996

Παρά την καταψήφιση από την ΝΔ του άρθρου και παρά του ότι έχει παρέλθει ένας χρόνος τα εν λόγω στελέχη δεν βλέπουν φως στο τούνελ. Θα μπορούσαμε να γράφουμε τρις σελίδες ακόμη προβλήματα τα οποία δεν απαιτούν και χρήματα αλλά απλά βούληση.

Βέβαια αυτονόητα για όλους όχι για την κυβέρνησης αφού παραμένουν άλυτα. Αλλά μάλλον θα πρέπει να θίξουμε ακόμη ένα τραγελαφικό το οποίο έπρεπε να λυθεί με υπουργική απόφαση μέσα σε 10 λεπτά.

Είναι η μη υλοποίηση του άρθρου 37 του Ν.4494/2017. Συγκεκριμένα, και με βάση την ανωτέρω διάταξη το ΓΕΣ ορθά και έγκαιρα ενέταξε τους εν λόγω αποφοίτους του Στρατού Ξηράς στους Πίνακες Τακτικών Κρίσεων για το Έτος 2020-21.

Μετά όμως πήρε πίσω την απόφαση του και έχοντας περάσει 9 μήνες δεν μπορεί να υλοποιηθεί το αυτονόητο, η πρόθεση του νομοθέτη όπως αναγράφεται και στην αιτιολογική έκθεση του νόμου. Η ψήφιση μάλιστα ήταν με σχεδόν διακομματική συμφωνία.

Εάν παρασυρθούμε βέβαια και μιλήσουμε και για τις χορηγήσεις (έχουν ξεχάσει τα στελέχη πότε ήταν η τελευταία φορά) ζητάνε όμως οι διοικήσεις εγγράφως και ελέγχουν εάν έχουν ράψει τα στελέχη τις προβλεπόμενες στολές, τον εξοπλισμό, κράνη «κατσαρόλες του 1960» κτλ θα γράφουμε μέχρι του χρόνου.

Στάχτη λοιπόν στα μάτια και τα 120 ευρώ τα Χριστούγεννα και τα χειροκροτήματα από τον απόηχο του Έβρου.

Όταν δεν έχεις προβλέψει να πληρώσεις στο Στρατό Ξηράς τις αργίες του 2018 και απαντάς ότι δεν υπάρχουν χρήματα ενώ οι υπόλοιποι Κλάδοι ΠΑ και ΠΝ έχουν αποζημιωθεί και δημιουργείς στελέχη δυο ταχυτήτων στο ίδιο υπουργείο δεν χρειάζεται να το προσπαθήσουμε άλλο.

Όπως επισημαίνουν λοιπόν τα στελέχη των ΕΔ η Κυβέρνηση ΝΔ και το ΥΠΕΘΑ σε αυτό το πρώτο χρόνο είναι σίγουρα μετεξεταστέοι καθώς δεν είδαν καμία απολύτως αλλαγή και καμία διευθέτηση ζητήματος ή προβλήματος. Είναι τα ίδια όμως τα στελέχη που καλούνται και με αυταπάρνηση κάθε φορά που το κράτος αντιμετωπίζει προβλήματα. Από τη φύλαξη των συνόρων, την απόκρουση των μεταναστευτικών ροών, τις φυσικές καταστροφές, την πανδημία μέχρι και το πρόσφατο τον υγειονομικό έλεγχο των τουριστών στα αεροδρόμια των νησιών.

Φυσικά και όλο αυτό τον χρόνο έδειξαν κατανόηση αλλά το πρώτο δείγμα δεν ήταν καθόλου θετικό και η κυβέρνηση με την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ είναι σίγουρο ότι πρέπει να τρέξουν το επόμενο διάστημα για να αποδείξουν ότι δεν είναι μόνο λόγια.

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΑΛΗΜΈΡΑ
  ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΜΕ ΤΑ ΘΈΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΉΘΗΚΕ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΌΜΜΑ
  ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ
  ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΘ ΠΟΥ ΓΙΝΑΝ ΑΝΘΛΓΟΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 14 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΝΟΝΤΕ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΑΝΘΣΤΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΚΑΤΙ;
  ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΛΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΕΣ…
  Η ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ…

  • Σας ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση, απλά δεν μας το είχαν αναφέρει αυτό που θέτετε. Αν έπαιζε «κάτι άλλο» πολύ απλά δεν θα υπήρχε καν το δημοσίευμα γενικότερα

 2. Σωστά όλα όσα γράφετε και μπράβο σας. Και κάτι ακόμα: Αρκετοί είναι οι συνάδελφοι που ενώ εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου για έκτακτη μετάθεση στην φρουρά προτίμησης (π.χ. όσοι έχουν επιμέλεια ατόμου με αναπηρία άνω του 67%, με δικαστική απόφαση) δεν τους μεταθέτουν ή καθυστερούν, με αστείες δικαιολογίες που προκαλούν τη λογική και το αίσθημα δικαιοσύνης!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ