Οι Ένοπλες Δυνάμεις φωνάζουν για άμεση ενίσχυσή τους στο φόντο του ελληνοτουρκικού διαλόγου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν την επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Ελλάδα και οι διεργασίες τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ να κάτσουν στο τραπέζι των συνομιλιών Ελλάδα και Τουρκία έχουν ξεκινήσει.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος και έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για φιλοτουρκική στάση, έρχεται και δεν πρόκειται να φύγει από την περιοχή αν δεν διαφανούν σαφείς καλές προθέσεις και από τις δύο χώρες να μπει σε εφαρμογή ο Μηχανισμός Αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο πάντα του ΝΑΤΟ.

Οι τεχνικές συζητήσεις των μονίμων αντιπροσωπειών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, όπως όλα δείχνουν δεν προχωράνε, ενώ το πολυθρύλητο «κόκκινο» τηλέφωνο, αν και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ το επιθυμεί, μοιάζει να είναι εκτός λειτουργίας εδώ και χρόνια. Ωστόσο «γρίφος» είναι και για τις δύο πλευρές ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα σηκώνει την περιβόητη «συσκευή» και θα επικοινωνεί με την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, ειδικά μετά τους δύο τελευταίους μήνες έντασης.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα αυτό που πρέπει να τρέξει πρωτίστως είναι το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, καθώς το ρητό «αν θες ειρήνη, προετοίμαζε πόλεμο» έχει επιβεβαιωθεί από την ιστορία ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο.

Με την ανάγκη, οι υπογραφές για την απόκτηση των 18 γαλλικών αεροσκαφών Rafale, που θα προσφέρουν στην Πολεμική Αεροπορία σαφές πλεονέκτημα έναντι της τουρκικής, να είχαν πέσει χθες, τα επιτελεία βρίσκονται σε εργασιακό πυρετό, προκειμένου να ετοιμαστούν οι προτάσεις για τις ανάγκες που υπάρχουν.

Στην ίδια κατάσταση με την Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται και το Πολεμικό Ναυτικό, αφού οι ανάγκες ενίσχυσής του με νέα πλοία και ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ είναι πάρα πολύ μεγάλες. Και μπορεί Γάλλοι, Γερμανοί, Ολλανδοί και Αμερικανοί να έχουν περάσει το κατώφλι της ΓΔΑΕΕ με τις προτάσεις ανά χείρας, τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού είναι σίγουρο ότι θα βρουν την καλύτερη λύση, ώστε και νέα πλοία να αποκτηθούν και να υπάρχει άμεσα ενίσχυση των υπαρχόντων.

Ωστόσο αυτό που φωνάζουν όλοι στελέχη, επικεφαλής και όποιος άνθρωπος πέρασε από αυτές, είναι ένα, να ενισχυθούν άμεσα οι Ένοπλες Δυνάμεις, να προχωρήσει το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, και να ενισχυθεί η αμυντική βιομηχανία της χώρες. Μπορεί να μην έχουμε στην Ελλάδα πολυεθνικούς κολοσσούς της πολεμικής βιομηχανίας, ωστόσο έχουμε πολλές αξιόπιστες εταιρείες που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και μας βγάζουν ασπροπρόσωπους στο εξωτερικό σε συνεργασίες που έχουν με ξένους εταίρους. Μόνο αν ενισχυθεί και η ντόπια αμυντική βιομηχανία, αν μπουν στα μεγάλα προγράμματα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και ελληνικές εταιρείες και αποκτήσουν τεχνογνωσία θα μπορέσει η πολύπαθη αυτή χώρα να ξανασταθεί στα πόδια της.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ