Το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης Σαουδικής Αραβίας και ΗΑΕ με το Ιράν

ΙΡΑΝ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΗΑΕ

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν, Διεθνολόγος, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) για θέματα Μ. Ανατολής, Ευρασίας

 

Τις τελευταίες εβδομάδες ακούμε για την προσπάθεια της Τουρκίας να προσεγγίσει την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Αυτό που είναι, όμως, πολύ σημαντικότερο για τη Μέση Ανατολή, είναι το ενδεχόμενο της επαναπροσέγγισης της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ με το Ιράν.

Μετά την Σύνοδο της Βαγδάτης, τον Αύγουστο του 2021 – όπου μετά από καιρό Ιρανοί και Σαουδάραβες βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι – παρατηρείται αποκλιμάκωση μεταξύ των δύο πλευρών. Τον Δεκέμβριο, αντιπροσωπεία αξιωματούχων από τα ΗΑΕ επισκέφτηκαν την Τεχεράνη και μόλις χθες Ιρανός βουλευτής μίλησε για το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των πρεσβειών Ιράν – Σαουδικής Αραβίας.

Τα μεν Εμιράτα έχουν αποφασίσει, τους τελευταίους μήνες, να «τα βρούν» τόσο με το Ιράν όσο και με την Τουρκία. Πάρα την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ και την αυξανόμενη συνεργασία με αυτό, η εξωτερική πολιτική των ΗΑΕ «συμπλέει», σε ορισμένα τουλάχιστον σημεία, με εκείνη του Ιράν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η στήριξη που τα δύο κράτη παρέχουν στα καθεστώτα του al-Assad στην Συρία και του Ahmed στην Αιθιοπία.

Η δε Σαουδική Αραβία, φαίνεται να έχει αποφασίσει την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ιράν και αυτό φαίνεται από την πιθανή επαναλειτουργία των πρεσβειών των δύο κρατών σε Τεχεράνη και Ριάντ. Ο βασικός λόγος είναι ότι ο σκιώδης πόλεμος που λαμβάνει χώρα μεταξύ του βασιλείου και του Ιράν έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα αναφορικά με την ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας.

Πάρα τις μικρής κλίμακας εντάσεις στον Περσικό Κόλπο, η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του 2020, όταν η ένταση μεταξύ του Ιράν αφενός και των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ αφετέρου είχε κορυφωθεί. Βασικός παράγοντας της αλλαγής αυτής είναι η αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής για το Ιράν. Ο πρόεδρος Biden έχει αποφασίσει να συνομιλήσει με το ιρανικό καθεστώς για να βρεθεί μια νέα λύση για το πυρηνικό πρόγραμμά της Τεχεράνης, μετά την αποτυχία της συμφωνίας του 2015.

Η αλλαγή πλεύσης των ΗΠΑ δίνει την ευκαιρία στις μοναρχίες του Κόλπου να συνομιλήσουν με το Ιράν με σκοπό να βρεθεί μια μέση λύση και να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην Μέση Ανατολή. Αυτό συμφέρει και το Ιράν, μιας και οι δυτικές κυρώσεις, σε συνδυασμό με τις συνέπειες τις πανδημίας, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ιρανική οικονομία.

Όμως τα πράγματα είναι δύσκολα: η προέλαση των φιλοϊρανών Houthi στην Υεμένη, τα εμπόδια που θέτει η Hezbollah στην επιστροφή της ομαλότητας στον Λίβανο, η πιθανή έναρξη των επιθέσεων των σιιτικών πολιτοφυλακών εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και η κλιμάκωση της κρίσης Ιράν – Ισραήλ με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ίσως θέσουν σοβαρά προβλήματα στην επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών.


Περισσότερα άρθρα από το Γιώργο Μενεσιάν:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΝΕΣΙΑΝ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ