Επίσκεψη Μάας: Ζητήσαμε κυρώσεις για την Τουρκία πήραμε ξανά Γερμανική προτροπή για διάλογο!

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΑΣ

Η διπλή επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας δε ξεκίνησε με καθόλου καλές προοπτικές καθώς η Τουρκία έχει διατηρήσει στα κόκκινα την ένταση στην Αν. Μεσόγειο με την απόφαση να παραμείνει το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ουσιαστικά η ίδια Τουρκία υπονόμευσε την επίσκεψη και την επιμονή της Γερμανίας να μας στρώσει το τραπέζι διαλόγου και με την ενέργεια του Oruc Reis αλλά και με τις πολεμικές δηλώσεις του Ερντογάν και των υπουργών του χθες και σήμερα.

Το μόνο που απέμεινε σήμερα στον Γερμανό ΥΠΕΞ απέναντι στην τούρκικη προκλητικότητα στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με τον Κ. Μητσοτάκη, τον Ν. Δένδια και τον Αλ. Τσίπρα πριν ταξιδεύσει στην Άγκυρα ήταν να επαναλάβει με εμμονή αν όχι με γραφικότητα την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την ανάγκη απευθείας διαλόγου των δύο χωρών.

Δένδιας: Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί πουθενά

«Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί πουθενά» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.

Ο κ. Δένδιας τόνισε αναφερόμενος στην Τουρκία ότι «αντί για κινήσεις αποκλιμάκωσης βλέπουμε νέες προκλήσεις» ενώ σημείωσε ότι αυτές οι συμπεριφορές και οι κινήσεις υπονομεύουν την σταθερότητα στην περιοχή και συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Επίσης ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο χρειάζεται ρωμαλέα υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις οπισθοδρόμισης.

Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία στο επικείμενο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών ενώ αναφερόμενος στην προοπτική διαλόγου με τη γείτονα χώρα υπόγραμμισε:«Πολλοί μας συνιστούν διάλογο. Όμως διάλογος δεν υφίσταται υπό το καθεστώς των απειλών». 

Από την πλευρά του ο Χάικο Μάας ζήτησε να σταματήσει άμεσα κάθε προκλητικότητα και συμπλήρωσε ότι η μικρότερη σπίθα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να προκαλέσει καταστροφή.

Τέλος, σημείωσε ότι η Γερμανία θα υποστηρίζει, με όλες της τις δυνάμεις, την διαδικασία διαλόγου πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. 

Ο Γερμανος ΥΠΕΞ, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου τονίστηκε η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας ώστε να μειωθεί η ένταση στην περιοχή τονίστηκε

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρωτοβουλία της Γερμανίας ως προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ συμβάλλει θετικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Η τουρκική προκλητικότητα και στη συνάντηση Τσίπρα-Μάας

Η τουρκική προκλητικότητα και οι σχετικές πρωτοβουλίες της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου των κρατών μελών της ΕΕ βρέθηκε στο επίκεντρο και της συνάντησης που είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «κατά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας συζήτησε για την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πρωτοβουλίες της γερμανικής προεδρίας για επανεκκίνηση του διαλόγου».

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη η Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της ως προς την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου και να αποδεχθεί την προοπτική ισχυρών κυρώσεων στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού ευρωτουρκικού διαλόγου», συνεχίζει η εν λόγω ανακοίνωση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας «τόνισε ότι μόνο σε αυτήν τη βάση και με τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων, μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις  επανεκκίνησης των διερευνητικών για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ -χωρίς παρέμβαση τρίτων στην ατζέντα των συνομιλιών- με σκοπό, αν οι διερευνητικές αποτύχουν να υπάρξει προσφυγή στη Χάγη».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ