Επιχειρηματικές ευκαιρίες στη Λιβύη – Εσφαλμένη η πολιτική μας – ανεξήγητες οι καθυστερήσεις

λιβυη επιχειρηματικεσ ευκαιριεσ

Του Υποναυάρχου (εα) Στέλιου Φενέκου

 

Αρκετές φορές έχω αναφερθεί στον εσφαλμένο τρόπο που αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της Λιβύης.

Και δεν θα αναφερθώ στο Τουρκολυβικό μνημόνιο που από τη  πρώτη στιγμή (Δεκ 19) είχα επισημάνει ότι δεν θα ακυρωθεί τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια (εν αντιθέσει με τις κυβερνητικές πομφόλυγες περί διεθνοποίησης του θέματος, ακυρότητας, ότι δεν παράγει νόμιμα αποτελέσματα κλπ.)

Θα αναφερθώ στα άρθρα μου πριν μερικούς μήνες, όπου προέτρεψα την Κυβέρνηση πέραν από την δημιουργία προξενείου στην Βεγγάζη (που το θεωρώ εξαιρετική κίνηση), θα πρέπει να γίνουν και τα παρακάτω:

  1. Τακτικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου (του μόνου επίσημα εκλεγμένου σώματος από τον λαό) στην Βεγγάζη, με μία συγκεκριμένη ατζέντα προώθησης κοινών θεμάτων και κυρίως η χώρα μας ως μέλος της ΕΕ που υποστηρίζει και παρεμβαίνει για την τήρηση της διαδικασίας για τις εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021, όπως έχει δεσμευθεί διεθνώς και με εντολή του ΟΗΕ η προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης.

Μόνο έτσι μπορούμε να επιδιώξουμε να αποκτήσουμε λόγο, συμμετοχή και βαρύτητα στις διεθνείς πρωτοβουλίες για την Λιβύη.

  1. Να δημιουργηθεί Ελληνική τράπεζα και ενδεχομένως και με συνδρομή Γαλλικών κεφαλαίων στην Βεγγάζη, η οποία να υποστηρίξει και να προωθήσει τις τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην περιοχή.

Οι ευκαιρίες αυτές έχουν να κάνουν αφενός με την διακίνηση και εξαγωγή του πετρελαίου, αλλά και με την αποκατάσταση των δεινών του πολέμου, την αναδόμηση και ανασυγκρότηση της περιοχής, το καθάρισμα των ναρκοπεδίων και των περιοχών με επικίνδυνα βλήματα και εκρηκτικά, την αναδόμηση και επαναλειτουργία των λιμανιών, την απομάκρυνση των βυθισμένων πλοίων, πολλά από αυτά με επικίνδυνα φορτία και την συνολική ανοικοδόμηση της περιοχής.

  1. Να ενεργοποιηθεί άμεσα το προξενείο στην Βεγγάζη πέραν της πρεσβείας μας στην Τρίπολη, με ισχυρή διπλωματική εκπροσώπηση και με εμπορικούς ακολούθους και οικονομικούς συμβούλους, ώστε να αποτελέσει τον διαμεσολαβητικό κόμβο μεταξύ των Λίβυων στην περιοχή και των Ελληνικών εταιρειών που θα ήθελαν και θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν για όλα αυτά.
  2. Και φυσικά να δημιουργηθούν αξιόπιστες ,γραμμές επικοινωνίας υλικές και άϋλες, δίκτυο ναυτιλιακό για μεταφορά εμπορευμάτων, υλικών και άλλων αναγκαίων φορτίων, μαζί με τακτικό αεροπορικό δρομολόγιο από και προς την Ελλάδα με την Βεγγάζη.

Όσο καθυστερούμε τόσο και θα καλύπτουν τις απαιτήσεις αυτές άλλοι, παρά το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περιοχή οι Έλληνες και οι Γάλλοι έχουν πολύ μεγαλύτερη αποδοχή και αξιοπιστία από τους Τούρκους και τους μισθοφόρους τους του ISIS.

Τα λόγια για διπλωματικές επιτυχίες, για διεθνή αναγνώριση και για προσωπικές διθυραμβικές επιτυχίες είναι για εσωτερική κατανάλωση (Το Τουρκολυβικό μνημόνιο παρά τις πομφόλυγες και τα ευχολόγια παραμένει λόγω της παθητικής μας συμπεριφοράς).

Τα έργα που φέρνουν αποτελέσματα είναι αυτά που μετράνε.

Και τέτοια δυστυχώς δεν βλέπουμε ούτε καμία σοβαρή πρωτοβουλία αναπτύσσουμε, για τα συγκεκριμένα σημαντικά ζητήματα ζωτικού εθνικού ενδιαφέροντος.

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ