Επιχείρηση «Irini»: Μετά το φιάσκο η Κομισιόν καλεί το ΝΑΤΟ σε συμμετοχή – «Αβάσιμες» οι κατηγορίες της Γαλλίας, λέει η Τουρκία

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΙΡΗΝΗ

Επιχείρηση «Irini»: Πιθανή η συνεργασία με το ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι εξετάζεται ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν ενώ η Άγκυρα χαρακτηρίζει «αβάσιμες« τις κατηγορίες του Παρισιού για επιθετικό ελιγμό τουρκικής φρεγάτας στη Μεσόγειο

Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για τη δημιουργία συνεργασίας μεταξύ της επιχείρησης «Irini» και του ΝΑΤΟ ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων και ασφάλειας.

Ο Πίτερ Στάνο, κατόπιν σχετικής ερώτησης, υπογράμμισε ότι «εφόσον η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχουν ως κοινό στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα, βρίσκονται σε συζητήσεις σε σχέση με το πώς μπορούν να συνεργαστούν στο πλαίσιο όλων των επιχειρήσεων που υπάρχουν»

Παράλληλα, ο κ. Στάνο αναφέρθηκε στη συμφωνία της προηγούμενης από την «Irini» επιχείρησης, της «Sophia» με την «Sea Guardian» της βορειοατλαντικής συμμαχίας «γεγονός που επέτρεπε την κοινή στήριξη και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αυτών των δύο»

Άγκυρα: “Αβάσιμες” οι κατηγορίες του Παρισιού για επιθετικό ελιγμό τουρκικής φρεγάτας στη Μεσόγειο

Η Τουρκία απέρριψε σήμερα τις «αβάσιμες» κατηγορίες του Παρισιού σύμφωνα με το οποίο ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο αποτέλεσε πρόσφατα στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού εκ μέρους τουρκικών φρεγατών στη Μεσόγειο.

«Είναι προφανές πως οι κατηγορίες αυτές (…) είναι αβάσιμες», δήλωσε υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε ανωνυμία, κατηγορώντας μάλιστα το γαλλικό πλοίο ότι πραγματοποίησε «επικίνδυνο και με μεγάλη ταχύτητα ελιγμό».

Χθες, Τετάρτη, το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι μια γαλλική φρεγάτα που επιδίωκε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου το οποίο θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη αποτέλεσε αντικείμενο μιας «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» εκ μέρους τουρκικών πλοίων.

Σύμφωνα με το Παρίσι, που χαρακτήρισε το συμβάν «πολύ σοβαρό», τουρκικά πολεμικά πλοία που συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο φώτισαν το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών».

Ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος διέψευσε την κατηγορία αυτή, λέγοντας πως τα τουρκικά πλοία χρησιμοποίησαν την κάμερα που είναι ενσωματωμένη στο ραντάρ τους για να «παρακολουθήσουν το γαλλικό πλοίο που πραγματοποιούσε έναν επικίνδυνο ελιγμό σε πολύ μικρή απόσταση και ως μέτρο ασφαλείας».

«Καμία στιγμή το ραντάρ δεν άναψε τα φώτα» στο γαλλικό πλοίο, επέμεινε, προσθέτοντας πως το τελευταίο δεν επιδίωξε να εγκαθιδρύσει επαφή με τις τουρκικές φρεγάτες.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τουρκικά πλοία είχαν ανεφοδιάσει μάλιστα, πριν από το συμβάν, με καύσιμα την ίδια γαλλική φρεγάτα.

«Λυπούμαστε που βλέπουμε ότι αυτό το συμβάν εξελίχθηκε με τρόπο αντίθετο προς το πνεύμα φιλίας και συμμαχίας», συνέχισε ο αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως η Τουρκία κοινοποίησε εικόνες του συμβάντος στο ΝΑΤΟ.

Το επεισόδιο σημειώνεται σε ένα πλαίσιο εντάσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Παρίσι, δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ, οι σχέσεις των οποίων έχουν επιδεινωθεί από το 2016.

Οι σχέσεις εντάθηκαν περαιτέρω τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες για τη Λιβύη.

Στη Λιβύη, η Άγκυρα υποστηρίζει στην πραγματικότητα στρατιωτικά την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του Φάγεζ αλ Σάρατζ, που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, απέναντι στις αντίπαλες δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης που υποστηρίζεται κυρίως από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Γαλλία, αν και το αρνείται δημόσια, κατηγορείται επίσης ότι υποστηρίζει τον Χάφταρ, ο οποίος πρόσφατα υπέστη βαριές ήττες επί του πεδίου.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ