O Ερντογάν διακόπτει τις διμερείς επαφές με την Ολλανδία

Διακοπή των διμερών σχέσεων Τουρκίας – Ολλανδίας είναι τα πρώτα αντίποινα που επιβάλλει ο Ερντογάν. Παράλληλα απαγορεύτηκε στον Ολλανδό πρέσβη να μπει στη χώρα.


Κλιμακώνει τη ρητορική της έντασης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της διένεξης για την πολιτική εκστρατεία που θέλει να διεξαγάγει η Άγκυρα στην Ευρώπη.

Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε την Ολλανδία με διπλωματικές κυρώσεις και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς ανακοίνωσε απαγόρευση εισόδου στην Άγκυρα για τον Ολλανδό πρέσβη, ο οποίος βρίσκεται σε άδεια εκτός της χώρας.

Παράλληλα, ο Ερντογάν εξαπέλυσε νέα επίθεση και προς τη Γερμανία, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι υποστηρίζει «ανελέητα» την τρομοκρατία. Μάλιστα, απευθυνόμενος στην Άνγκελα Μέρκελ είπε «Ντροπή σου», ενώ κάλεσε τους Τούρκους που διαμένουν στην Ευρώπη να ψηφίσουν φιλοτουρκικά κόμματα.

Εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ερντογάν «παράλογες».

Από την Άγκυρα ο Κουρτουλμούς μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε την αναστολή των διπλωματικών σχέσεων υψηλού επιπέδου με την Ολλανδία, παρά τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

 


«Κάνουμε ακριβώς ό,τι μας έκαναν. Απαγορεύουμε σε Ολλανδούς διπλωμάτες ή απεσταλμένους να προσγειωθούν στο έδαφός μας ή να κάνουν χρήση του εναέριου χώρου μας (…) Αυτοί που δημιούργησαν την κρίση είναι υπεύθυνοι για την εκτόνωσή της» είπε ο Κουρτουλμούς και επανέλαβε την πρόθεση της Άγκυρας για επανεκτίμηση της συμφωνίας για το προσφυγικό.

«Εάν χρειαστεί θα κάνουμε τα δέοντα βήματα. Εαν χρειαστεί μπορούμε να αναθεωρήσουμε την στάση μας στο προσφυγικό», είπε.

Από την πλευρά τους, Ολλανδία και Γερμανία εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες για την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να επιβάλουν κυρώσεις στην Ολλανδία. Μιλώντας σε εκδήλωση στην επαρχία Κοτζάελι, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Ολλανδία ενεργεί σαν «μπανανία» και επιτέθηκε στις ευρωπαϊκές χώρες επειδή δεν επέκριναν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τους Τούρκους υπουργούς.

Υπνεθυμίζεται ότι η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας εμποδίστηκε από την ολλανδική αστυνομία να εισέλθει στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ.

Στην ίδια πόλη νωρίτερα είχε ανακληθεί η άδεια να παραστεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συγκέντρωση ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος. Ο Ερντογάν κατηγόρησε την ολλανδική κυβέρνηση πως ενήργησε σαν «απομεινάρι των Ναζί», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε απαίτησε η Άγκυρα να ζητήσει συγγνώμη, η τουρκική κυβέρνηση επανήλθε απαιτώντας η Χάγη να ζητήσει συγγνώμη.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ακράμ είχε πρωτοσέλιδο τίτλο «ναζιστικά σκυλιά».

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ διαβεβαίωσε πως το Βερολίνο δεν πρόκειται να απαγορεύσει την παρουσία Τούρκων πολιτικών σε προεκλογικές εκδηλώσεις στη Γερμανία υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταφέρονται εσωτουρκικές αντιπαραθέσεις και ότι θα υπάρχει προηγουμένως ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ ήδη έχει σταλεί από την Άγκυρα σχετικός κατάλογος ονομάτων βουλευτών και υπουργών στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται το όνομα του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν διεμήνυσε πως η Βιέννη θα προσπαθήσει να απαγορεύσει σε υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης να εμφανιστούν σε προεκλογικές εκστρατείες στην Αυστρία για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Η νέα κρίση σηματοδοτεί ένα νέο ναδίρ στις σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ