Ο Ερντογάν αποκάλεσε την Αγία Σοφία «τζαμί» – Ξαναδιάβασαν το κοράνι

Όλο και πιο προκλητικός ο Ταγίπ Ερντογάν στα εγκαίνια έκθεσης στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, τη χαρακτήρισε «τζαμί που έγινε μουσείο»!

 

 

Ομιλία στην Αγία Σοφία έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εγκαινιάζοντας την έκθεση Μπιενάλε στην Κωνσταντινούπολη ενώ πριν την ομιλία του διαβάστηκε παρουσία του το κοράνι.

Αφού έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων, φρόντισε να χαιρετίσει το πλήθος με τη «ραμπιά». Με τα τέσσερα δάχτυλα και τον δείκτη «διπλωμένο» στην παλάμη. Είναι ο χαιρετισμός των Αδελφών Μουσουλμάνων, τον οποίο έχει υιοθετήσει πλήρως ο Ερντογάν. Παράλληλα, επανέλαβε ότι θεωρεί την Αγιά Σοφιά, τζαμί.

«Είμαι συγκινημένος. Είμαι συναισθηματικά φορτισμένος. Πόσο μάλλον μετά από τόσους αιώνες να μιλάς κάτω από αυτή την μεγαλοπρεπή ευλογημένη στέγη είναι πολύ δύσκολο νομίζω», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος ξεκινώντας την ομιλία του ενώ στη συνέχεια είπε ότι «ένα μέρος των τζαμιών – ακριβώς όπως και εδώ – μετατράπηκαν σε μουσεία και δυστυχώς ένα μέρος σε στάβλους. Μόνο εντός των τειχών δυστυχώς κατά την περίοδο της μονοκομματικής εξουσίας εξολοθρεύτηκαν κάπου 300 τζαμιά».

Κατηγόρησε αυτούς που έχουν νοοτροπία πιο Βυζαντινή από το Βυζάντιο και πιο δυτική από τη Δύση αλλά αμφισβητούν σε κάθε περίπτωση τις αξίες του λαού, ότι «δυστυχώς δεν γνωρίζουν ότι την αξία της κληρονομιάς που μας άφησαν οι πρόγονοί μας».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι «στις αρχές του 19ου αιώνα είχαμε ένα έδαφος 5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων». «Μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα πέσαμε στο 780 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Κανείς δεν ρωτάει λογαριασμό γι αυτό. Πως και ήρθαμε μέχρι εδώ, δεν ρωτάνε. Από εδώ και μπρος για μας είναι πολύ ευαίσθητα», ανέφερε.

Αναφερόμενος στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ, το κτίριο στην πλατεία Ταξίμ δίπλα από το πάρκο Γκεζί, το οποίο στη θέση του θα ανοικοδομηθεί μέγαρο όπερας ανέφερε ότι θα το κάνουν «νούμερο ένα κτίριο όπερας της Τουρκίας».

«Γνωρίζετε ότι αυτοί του Γκεζί είχαν φωνάξει πολύ και γι αυτό. Όσο θέλετε φωνάξτε, και να σκάσετε κοιτάτε το γκρεμίσαμε. Και μακάρι εκεί σύντομα να το κάνουμε ένα αξιοσέβαστο για όλη την οικουμένη εξαιρετικό κτίριο όπερας», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Ερντογάν είπε «καλορίζικη η μπιενάλε μας για όλο τον κόσμο της τέχνης μας, όχι μόνο για τους Κωνσταντινουπολίτες αλλά για όλο τον κόσμο. Ο Αλλάχ να ευλογεί, στο όνομα του θεού του Ισλάμ».

 

ΚΥΠΕ, Αννα Αντρέου

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ