Ερντογάν – Πούτιν. Τι θα συζητήσουν στις 10 Μαρτίου;

Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχουν τετ-α-τετ στις 10 Μαρτίου. Η Αθήνα ενδιαφέρεται για το αν θα μιλήσουν για τους S-400 και ενεργειακά.

Το τετ – α – τετ του Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντιμίρ Πούτιν στις 10 Μαρτίου είναι στο μικροσκόπιο της Αθήνας.

Ο Τούρκος πρόεδρος που πιστεύει οτι σύντομα θα είναι πανίσχυρος αφού θα κερδίσει και το δημοψήφισμα πάει στην Ρωσία μετά απο μια περίοδο που οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας πέρασαν πολλά σκαμπανεβάσματα.

Αν και στην Αθήνα πολλοί έβλεπαν οτι οι δύο χώρες ίσως και να έφταναν στην σύγκρουση όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Αντίθετα υπάρχουν διαρροές ακόμα και για την πώληση νέων οπλικών συστημάτων και συγκεκριμένα του ρωσικού συστήματος S-400.

Επισήμως η συνάντηση της Μόσχας θα απασχοληθεί με τις εξελίξεις στην Συρία. Είναι όμως βέβαιο πως στο τραπέζι θα μπουν και μια σειρά απο άλλα θέματα αφου η Τουρκία είναι ενας μεγάλος περιφερειακός παίκτης στον οποίο η Ρωσία προσβλέπει.

Η Ρωσία απο την άλλη είναι αυτή την περίοδο το αποκούμπι της Τουρκίας που βάλλεται απο την Ευρώπη για θέματα δημοκρατίας.

Στην Μόσχα ποντάρουν πολλά στην αναπτυξιακή συνεργασία Ρωσίας – Τουρκίας για την ανοικοδόμηση της Συρίας.

Παράλληλα στην Ρωσία συναντήθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών με τον ομόλογο του του Αζερμπαιτζάν.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή καθώς η χώρα του «σουλτάνου» Ταγίπ Ερντογάν είναι σημαντικότατος οικονομικός εταίρος τόσο της Ρωσίας όσο και του Αζερμπαιτζάν στους τομείς των υποδομών, του εμπορίου και των επενδύσεων.

Κοινή εξωτερική πολιτική

Απο την Μόσχα φτάνουν και μηνύματα για την κοινή πορεία της Τουρκίας με την Ρωσία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής κάτι που όπως είναι αυτονόητο ενδιαφέρει ιδιαιτέρα την Ελλάδα.

Οι δυο χώρες φέρονται έτοιμες να αναπτύξουν έναν κοινό άξονα απέναντι στην Ευρωπαική Ένωση αφού για τους δικούς του λόγους ο καθένας αισθάνονται πως έχουν μπεί στο στόχαστρο των Ευρωπαίων.

Το θέμα είναι πως μπορεί αυτή η εξέλιξη αν πραγματοποιηθεί να επηρεάσει την κατάσταση στο Αιγαίο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ