Η υποκρισία του Ερντογάν με τους μισθοφόρους της Λιβύης

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΝΑΤΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΑΚΡΟΝ

Μακρόν: Ο Ερντογάν με… διαβεβαίωσε ότι θέλει να φύγουν οι ξένοι μισθοφόροι από τη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν…

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν, Διεθνολόγος

 

Οι εχθροπραξίες στην Λιβύη έχουν σταματήσει, επομένως η Τουρκία δεν χρειάζεται πια τους Σύρους και Σομαλούς μισθοφόρους.

Ο Ερντογάν λοιπόν δεν κάνει καμία παραχώρηση. Ίσα-ίσα, τον συμφέρει μια τέτοια εξέλιξη, διότι τότε θα φύγουν οι Ρώσοι μισθοφόροι της Βάγκνερ.

Εξάλλου, αυτό που θα έπρεπε να μας απασχολεί στην Λιβύη, δεν είναι τόσο η παρουσία μισθοφόρων αμειβόμενων από την Άγκυρα, αλλά εκείνη των τουρκικών στρατευμάτων.

Η Τουρκία προσπαθεί να πείσει τις ΗΠΑ ότι τα στρατεύματά της στην Λιβύη μπορούν να εγγυηθούν την νατοϊκή παρουσία στην χώρα αυτή και να εξισορροπήσουν την ρωσική (παραστρατιωτική) παρουσία μέσω των μισθοφόρων της Βάγκνερ.

Όμως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γαλλία και η Ιταλία δεν θέλουν την στρατιωτική εξάπλωση μιας αναθεωρητικής Τουρκίας στα νότια παράλια της Μεσογείου, στην αυλή της Ευρώπης.

Φανταστείτε τον Ερντογάν να ενορχηστρώνει μια διπλή μεταναστευτική κρίση, μια από το Αιγαίο και την Θράκη και μια από την Λιβύη. Πρόκειται για κάτι το οποίο δεν θα το ήθελε η Ευρώπη.

Ούτε η Αίγυπτος θέλει την μόνιμη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Λιβύη. Και φυσικά, μην ξεχνάμε τον στρατάρχη Χάφταρ, του οποίου οι δυνάμεις ελέγχουν την ανατολική Λιβύη (Κυρηναϊκή) και ο οποίος δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί την ενσωμάτωση του λεγόμενου «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» στις επίσημες Ένοπλες Δυνάμεις της Λιβύης οι οποίες θα ελέγχονται ουσιαστικά από την Άγκυρα.

Όσο για την Ελλάδα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία διατηρεί στρατιωτικές βάσεις τόσο στον Βορρά (ναύσταθμος Πασαλιμανίου – Αλβανία) όσο και στον Νότο (Τριπολιτάνια – Λιβύη) και έχει φυσικά και την Στρατιά του Αιγαίου στα ανατολικά.

Μήπως πρέπει να πιέσουμε τους Αμερικανούς και τους Γάλλους να κάνουν κάτι για την τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Λιβύη; Γιατί αν περιμένουμε από την Γερμανία, σωθήκαμε!

 

 

 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ